Yabancı
gazeteler,
ayinin sembolik önemine vurgu yaparken haç yerleştirilmemesinin oluşturduğu tepkileri aktardı.
İngiliz Financial
Times gazetesi,
Akdamar'daki
töreni 'artan hoşgörünün bir işareti' olarak değerlendi. Bir yüzyıla yakın bir sürede ilk defa
Türkiye'nin doğusundaki bir
Ermeni kilisesinde çanlar çalındığını yazan gazete, etkinliği, azınlıklarla ilgili sorunu çözmeye yönelik Türk çabalarının bir simgesi olarak niteledi. Türkiye'nin Akdamar'da her yıl bir gün ayine izin verme kararının, '
Ankara ile
Erivan arasındaki diplomatik ilişkilerin durduğu sırada yaptığı bir iyi niyet jesti' olduğunu yazan gazete, bunu aynı zamanda AK Parti'nin etnik ayrılıkları giderme çabası olarak değerlendirdi.
ABD'li
Wall Street Journal da yayımladığı haberde, "Türkiye, Osmanlı'nın çöküşünden bu yana ilk defa
pazar günü Ermenilere, sembolik ancak siyasi olarak hassas bir kilisede dua etmeye izin verdi." dedi.
"Ayinde haçın olmaması, Türk-Ermeni ilişkileri için aksilik" başlığını kullanan
Washington Post ise etkinliğin birçok kişi tarafından, Türk-Ermeni ilişkileri açısından dönüm noktası olarak görüldüğünü ifade etti. İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de tarihî ayine, beklenenden daha az kişinin katıldığına dikkat çekti: "Türk hükümetinin kilise çatısına haç yerleştirilmesini yasaklaması, birçok müminin tepkisine yol açtı ve etkinliğe boykot kararını aldılar."
ABD'de Ermeni asıllı Amerikalıların en yoğun yaşadığı bölgede yayımlanan
Los Angeles Times ise
Başbakan Erdoğan'ın 'geçmişin yaralarını sarmak için uğraş verdiği'ni belirttiği yazıda şu ifadeleri kullandı: "Akdamar'daki bu tören, bazıları tarafından 'tarihte yaşanan şiddetten aklanma girişimi', bazıları tarafından da 'ülkenin iç ve uluslararası konularını ele almada daha yetenekli ve hazır görünen hükümetin jesti' olarak görüldü.