Şam: 'Saldırganlık' başlığıyla duyurduğu haberde, kuzey doğuda bir bölgeyi hakimiyeti altına almaya çalışan asileri bombalayan bir Suriye askeri uçağının, Türk savunma uçakları tarafından düşürüldüğünü belirtti.
Haberde Başbakan Erdoğan'ın "Hava sahamız ihlal edilirse, yanıtımız sert olur" sözleri ön plana çıkartıldı.
Corriere della Sera gazetesi internet sitesinde ilk sırada yeralan haber 'Türkiye Suriyeli bir savaş uçağını düşürdü, Erdoğan: Sınır ihlali vardı' başlığıyla yer bulurken, "Uçak, Suriye'nin kuzey doğusunda bir grup isyancıyı bombalıyordu" alt başlığı kullanıldı.
Uçağın Antakya yakınında sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürüldüğü belirtilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın , "Eğer sınır ihlali yapılırsa, tokadımız ağır olur" ifadesi ön plana çıkartıldı.
Haberde 2012 yılından beri Türkiye'nin sınırına yakın her türlü askeri unsuru "meşru hedef" olarak değerlendirdiği ifade edildi.
La Repubblica gazetesi internet sitesinde, "Türkiye Suriye uçağını düşürdü; Sınır ihlali vardı" başlığı kullanıldı.
Haberde ayrıca, "Ama Şam yönetimi olayı 'apaçık saldırganlık' olarak değerlendirdi. Türk medyasına göre jet sınıra yakın, Suriye'deki sivil savaşın tırmandığı bir yerde düştü" denildi.
Haberde ayrıca, Erdoğan'ın "Sınır ihlali vardı, hava sahamız ihlal edilirse, yanıtımız sert olur" dediği belirtildi.
La Stampa Gazetesi internet sitesinde;
"Suriye uçağı Türkiye tarafından düşürüldü" başlığının altında yeralan haber metninde, Esad yönetiminin, "Uçak ülkemiz adına anti-terörist bir misyon üstlenmişti" açıklamasında bulunduğu, Erdoğan'ın ise;
"Sınır ihlali vardı, sert bir yanıt gerekiyordu" dediği belirtildi.
Haberde pilotun hayatta kaldığına vurgu yapılarak Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın olayı, "benzeri görülmemiş nedensiz bir saldırganlık" olarak değerlendirdiği belirtildi.
İRAN VE RUSYA
Öte yandan İran’dan, Suriye uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle iki ülke arasında çıkan gerilimden kaygı duyulduğu açıklaması geldi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasında yaşanan askeri gerilimden kaygı duyduklarını belirterek tarafları 'soğukkanlı' olmaya çağırdı.
Abdullahiyan, "Askeri yaklaşımlar, sorunun çözümü için yardımcı olamayacağı gibi durumu daha da karmaşık hale getirecektir" açıklamasında bulundu.
Suriye krizinin siyasi yöntemlerle çözülmesi için Tahran ve Ankara arasındaki diyaloğun ciddiyetle devam ettiğini hatırlatan Abdullahiyan, İran ve Türkiye'nin terörizmle mücadele konusunda kararlı oldukları kaydetti.
Rusya'da yayımlanan Rusya'nın Sesi gazetesi ise, Şam yönetimin açıklamalarına yer verdi.
Haberde, Şam yönetiminin, Başbakan Erdoğan'dan bu saldırganlığa bir son vermelerini talep ettiği belirtildi.
Ayrıca haberde, Suriye hükümetinin Türkiye'ye kardeşlik duyguları besledikleri vurgulandı.
DHA