Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Genel Başkanı İhsan Memiş, Türkiye’de son 10 yılda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Hizmetleri başkanlarının 15 kez değiştiğine işaret ederek, trafikteki riskler düşünüldüğünde sık yapılan değişimlerin bilime, uygulamaya ve sorunları çözüme aykırı olduğunu belitti.
İhsan Memiş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin, dünyada trafik kazalarında 10 riskli ülkeden bir tanesi olduğuna dikkat çekti.
Memiş, “Yılda 1 milyon 300 kaza, 260 bin yaralı ve yaklaşık 10 bine yakın insanımız yollarda can vermektedir. 18 milyon motorlu aracımız ve 25 milyona yakın sürücü belgeli insanımız vardır. Karayolu yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığı ve tanker taşımacılığı çok ciddi riskler ve sorunlarla baş başadır. Böyle bir ülkede trafiğin dürtte üçünün yönetildiği ve koordinasyonunun sağlandığı EGM Trafik Hizmetleri başkanı son 10 yılda yaklaşık 15 defa değiştirilmiştir. Kimisi üç ay, kimisi 6 ay ve kimisi de bir yıl dahi görev yapmamışlardır.” dedi.
“SIK SIK DEĞİŞİM GENELGEYE AYKIRIDIR”
Gelişmiş tüm ülkelerde bilgi, ihtisaslaşma ve tecrübenin büyük önem taşıdığı ve sorunların da hızla bu altyapıyla çözümlendiğine dikkat çeken Memiş, “Türkiye’de hepimizin can güvenliğini 24 saat tehdit eden trafik ve yol güvenliğinde EGM Trafik Hizmetleri başkanlarının sık sık değişmesi bilime, uygulamaya ve sorunları çözüme de aykırıdır. Lütfen EGM Trafik Hizmetleri başkanını sık sık değiştirmeyiniz. Siyasetten uzak tutunuz. Günde ortalama 20-25 kişinin trafik kazalarında öldüğü ülkemizde bilgiyi, ihtisaslaşmayı ve tecrübeye en öne alınız. Konuya alışan, dosyalarda çözümler üretmeye çalışan, yolcu ve yük taşımacılığında ölümleri en aza indirecek çalışmaları yapacak üst yöneticileri her yıl veya her altı ayda bir değiştirmeyiniz.” diye seslendi.
“Jandarma genel komutanının önemi ne ise 76 milyonun trafik ve yol güvenliğinde koordinasyonunu ve denetimi sağlayan EGM Trafik Hizmetleri başkanı da bu kadar önemlidir.” diye vurgu yapan Memiş, “Bunu lütfen anlayınız ve görünüz. Bu sık sık değişim 31.12.2012 tarihli Başbakanlık Genelgesine de aykırıdır.” hatırlatmasını yaptı.
CİHAN