Dönemin Baş
bakanı
Bülent Ecevit'in Koruma Müdürü
Recai Birgün “Bir bürokrat beyefendiye 'el konsun' belgesi imzalatmak istedi. Ecevit bürokratı haşladı” dedi. Birgün, Pamukbank'ın sahibi
Karamehmet'in Ecevit'le görüşmesinin engellendiğini de söyledi.
Yeni
Şafak'ın ortaya çıkarttığı Pamukbank operasyonundaki şaibelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Dönemin
Başbakanı Bülent Ecevit'in Koruma Müdürü, DSP
İzmir Milletvekili Recai Birgün, bankaya el konmadan önce operasyonun oldu bittiye getirilmek istendiğini söyledi.
Başbakanlık'tan gelen bir bürokratın Ecevit'e 'el koyma belgesi' imzalatmaya çılıştığını anlatan Birgün, 'Beyefendi bürokratı haşladı' dedi.
KAPI ÖNÜNDE 'EL KOYUN' İMZASI
BDDK tarafından Pamukbanka el konulduğu 18 haziran 2002 tarihinden önce Başbakan Bülent Ecevit'e, BDDK'ya hitaben hükümetin Pamukbank'a el konulmasını istediği şeklinde talimat veren resmi bir yazının imzalatılmak istendiği ortaya çıktı. Ecevit'in Başbakanlığı sırasında Koruma müdürlüğünü yapan DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün
tanık olduğu olayı şöyle anlattı:
ECEVİT BÜROKRATI FIRÇALADI
"Pamukbank konusunda, o dönemde çok iyi hatırlıyorum beyefendinin (Başbakan Ecevit) önüne bir yazı getirdiler. BDDK'ya verilmek üzere Pamukbank'a el konulmasının yararlı olduğu yönünde hükümetten BDDK'ya görüş bildirilmesi isteniyordu. Beyefendi okudu, 'Böyle bir saçmalık olur mu, BDDK özerk bir kuruluş.
Hükümetin Özerk bir kuruluşa talimat vermesi söz konusu olabilir mi' dedi ve imzalamadı. 'BDDK'nın kendi karar vermesi lazım. Hükümet olarak el koy diyebilir miyiz' dedi. Beyefendi yazıyı getiren bürokratı haşladı."
Pamukbank'ın sahibi Mehmet
Emin Karamehmet'in Bülent Ecevit'le görüşmesinin engellendiğini ve kendisini randevu ayarladığını anlatan Birgün, 'Bu görüşmenin üzerinden bir süre geçtikten sonra Pamukbank'a el kondu" diye konuştu.
BAZI BAKANLAR İŞİN İÇİNDE
Karamehmet'in görüşme talebinin Ecevit'e ulaştırılmamasını,"Özel kaleme geliyordu talepler. Ama benim de kulağım delikti. O dönem Başbakan'a bazen bilgi akışı kesilirdi. Bu da onlardan birisiydi" diye anlatan Ricai Birgün şöyle konuştu: "Bazı şeylerin belgesi gerekmez ayan beyan ortadadır. Bu da onlardan birisidir. Ben o sıralarda Türkiye'de bazı olaylar oluyor, bizim üzerimize oyunlar oynanıyor diyordum. Ergenekon'la bunlar ortaya çıktı. 57'nci Hükümet'in başına örülen, bu tür çorapların örüldüğü dönemdi. Bunun bir ucunda o sırada bakan olan bazı siyasiler vardı. Basında bu işin merkezindeydi. Beyefendi için tırnaklarının arasındaki kire kadar yazdılar."
Pamukbanka el konulma sürecinde dönemin Başbakan yardımcısı Mesut Yılmaz'ın Ali
Vural rumuzuyla dinlenen BDDK Başkan Yardımcısı ile konuşması sırasında başbakan Bülent Ecevit hakkında "Ölmedi ki bu p...nk yav" şeklindeki sözlerini kendisini çok şaşırtmadığını belirten Recai Birgün, "O günlerde de bu tür sözler kulağımıza geliyordu. Ancak üzülmesin diye beyefendiye söylemiyorduk " dedi.
Başbakanla görüşmesi sürekli engelleniyordu
Pamukbank'a el konma sürecinde bankanın sahibi Mehmet Emin Karamehmet'in ısrarla Başbakan Ecevit'e ulaşmak istediğini söyleyen Recai Birgün, "Beyefendiye 'Karamehmet size ulaşmak istiyor ama randevu talebi size ulaşmıyor' dedim. 'Öyle mi haberim yok. Recai bey siz bir yoldan ulaşın görüşelim' dedi. Ben başka kanallardan ulaştım. Başbakanlık konutunda özel bir görüşme yaptılar. Başbaşaydılar. Sanıyorum Karamehmet başından geçenleri açıkladı."
YENİ ŞAFAK