Rusya bağlantılı şüphelilerin 63 kişinin hesabından 1 milyon 900 bin lira çektiği ifade edildi. 35 müşterinin hesabından 700 bin lira ise çekilmeden polis tarafından son anda engellendi.
Edinilen bilgiye göre Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, internet
bankacılığı dolandırıcılığı ihbarları üzerine harekete geçti. Şikayetleri inceleyen
bilişim polisleri internet bankacılığı kullanan kişilerin
hesaplarının virüslü
maillerle boşaltıldığını tespit etti. Yapılan tespitlerin ardından 24
Ekim 2011 günü Şişli,
Kağıthane, Fatih,
Üsküdar,
Arnavutköy,
Sancaktepe,
Eyüp,
Esenler ve
Esenyurt ilçelerinde düzenlenen eş zamanlı baskınlarda 14 kişi gözaltına alındı.
ZEUS VİRÜSÜ
Gözaltına alınan şüphelilerin ele başının Azeri uyruklu N.K olduğu belirtildi. N.K'nin, Bilişim polisi tarafından 2008 yılında düzenlenen operasyonla daha önceden gözaltına alındığı ifade edildi. N.K'nin
polis baskını sırasında 2 laptopunu birinci kattan aşağı attığı ifade edildi. Kırılan laptoplar polis tarafından incelemeye alındı. Bu laptoplarda çok sayıda banka müşterisinin hesap bilgilerinin ele geçirildiği ifade ediliyor.
ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Şüphelilerin emniyette yapılan sorgularında çalışma yöntemleri de ortaya çıkarıldı. Buna göre şüpheliler Rusya'da bulunan hackerlardan
yardım alıyordu. Şüphelilerin internet bankacılığı kullanan vatandaşların bilgisayarlarına "
Zeus" adlı bir virüs programını e-
posta yoluyla gönderdikleri, bilgisayara gelen virüsün e-posta açılmasa bile kendini aktif hale getirdiği belirtildi. Bu virüsle internet hesap ve şifreler ele geçiriliyordu.
Virüs ayrıca bir pop-up adı verilen
küçük ekran görüntüsü açarak "Son zamanlarda yaşanan
dolandırıcılık olaylarına karşı cep
telefonu numaranızı ve cep telefonu
marka ve modelini buraya girerek aktivasyon
mesajını bekleyiniz"şeklinde uyarı görüntüsü veriyordu. Ekrandaki bilgileri giren vatandaşların telefonlarına aynı virüs kısa mesaj yoluyla geliyordu. Böylece bankadan gelecek uyarı mesajları ve aramalar engelleniyordu.
RUSYA BAĞLANTISI
Ele geçirilen internet bankacılığı şifre ve kullanıcı adı virüs aracılığıyla Rusya'daki bilgisayar sunucularına gönderiliyordu. Bu şifreler Rus hackerlar tarafından Türkiye'deki şebekeye satılıyordu.
Şifreleri alan hackerlar, müşterilerin bankaya bildirdiği irtibat telefon numarasını öğrendikten sonra sahte kimliklerle çalıntı müracaatında bulunarak yeni sim kartı alıyor, sahte
belgelerle yeni hesaplar açıp, açılan sahte hesaplara ele geçirilen hesaptaki mevduatları aktarıyorlardı. Şüphelilerin bu iş için de
sahte belge hazırlamak için
atölye kurdukları da tespit edildi. Bu atölyede sahte belge, kimlik ve evraklar hazırlanıyordu.
Şebekenin bugüne kadar 63 kişinin hesabından 1 milyon 900 bin lira çektiği ifade edildi. Şüphelilerin 35 müşterinin hesabından 700 bin lira ise çekilmeden polis tarafından engellendi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 14 kişi adliyeye sevk edildi.