Formül, mücadelenin başarısını da artıracak. Tahminlere göre
Türkiye'de %50'lik bir
kayıtdışı ekonomi bulunuyor...
Kayıtdışı ekonomiyle mücadele konusunda yeni teknikler üzerinde çalışan
Maliye Bakanlığı, kayıtdışı ekonominin gerçek tespitini yapabilmek için
Dünya Bankası ile ortak çalışma başlattı. Çalışma kapsamında kayıtdışı ekonominin gerçek büyüklüğü, ağırlıklı olarak kayıtdışılığın yaşandığı sektörler ve alanların tespiti için Türkiye özelinde yeni bir formül geliştirilecek. Dünya Bankası ile Türkiye uzmanlarının birlikte çalışarak üreteceği formül, kayıtdışı ekonominin gerçek fotoğrafını ortaya çıkaracak.
27 MİLYAR LİRALIK KAYIP
Çeşitli zamanlarda yapılan tahminler dikkate alınarak Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 50'sinin kayıtdışı olduğu ifade ediliyordu. Dünya Bankası'nın yeni açıkladığı raporlara göre milli gelirin yaklaşık yüzde 33'ü kayıtdışı.
İstihdamda bu oran yüzde 42'lere kadar çıkıyor. Kayıtdışı istihdam en çok
genç,
yaşlı ve kadınlarda görülüyor. SGK, kayıtdışılık nedeniyle sadece istihdamdaki kaybı 27 milyar TL olarak açıklamıştı. Küçük işletmelerde de kayıtdışılık çok yaygın.
TÜRKİYE'YE ÖZGÜ YÖNTEM
Dünya Bankası raporunda nüfusun sadece yüzde 4'ünün Gelir Vergisi ödediği tespiti de yer almıştı. Yeni çalışma hakkında bilgi veren
Maliye Bakanlığı yetkilileri, Dünya Bankası ile yapılacak çalışmanın, kayıtdışılıkla daha etkin mücadele açısından kritik önem taşıdığını söylediler. Yeni formülün Türkiye ekonomisinin kendine has özelliklerini daha yakından kavrayacağını, dolayısıyla daha doğru bir kayıtdışılık verisine ulaşılacağını belirten yetkililer, yeni formüle göre her yıl hesaplanacak kayıtdışılık oranının düzenli olarak kamuoyuna açıklanacağını bildirdiler.
PETROLDEN FARKI YOK
Kayıtdışılıkla mücadele konusunda, yaptığı reformlarla kayıtdışılığı azaltıp
vergi gelirlerini ikiye katlayan
İspanya örnek
ülke olarak gösteriliyor. İspanya bu başarıyı kayıtlı olmanın maliyetini azaltma ve etkin denetim sistemi kurma sayesinde elde etmişti. Türkiye'nin de benzer yoldan gittiğini ifade eden kaynaklar, “Kayıtdışı ekonominin kayda alınması sayesinde elde edilecek gelir düşünüldüğünde, bunun, petrol bulmaktan farkı olmadığı görülür” dediler. İspanya'daki gibi, Türkiye'nin de vergi gelirini ikiye katlaması halinde yıllık yaklaşık 200 milyar TL yeni kaynak sağlanmış olacak.
BUGÜN