Bekleme modunda çalışan elektronik cihazlarımız, bakın aslında nasıl inanılmaz bir elektrik harcıyor?
Elektrik faturanız her ay sizi şaşırtmaya devam ediyorsa, suçlu sözde "bekleme modunda" bekleyen PlayStation'ınız, yazıcınız veya diğer "akıllı" cihazlarınız olabilir.
International Energy Agency'nin yeni bir raporuna göre "ağ cihazlarının" dünya çapında harcadığını enerji, saatte 616 terawatt'a ulaşıyor.
Bu sayı, tüm İngiltere'nin harcadığı enerjinin üzerinde. Bunun anlamı, dünyadaki 14 milyar ağ bağlantılı cihazın sadece ağ bağlantısını korumak için enerjiyi çöpe attığı.
Bekleme modu veya "standby" modu, genellikle bir düşük-güç modu gibi algılansa da, çoğu durumda cihaz, tam güçte çalışmaya devam edebiliyor.
Bu durumdan sorumlu ilk cihazlar arasında TV kutuları, oyun konsolları var. İşin en can sıkıcı yanı, kullanılan bu enerjinin çoğunun boşa gitmesi.
Rapora göre toplam enerji tüketimi, mevcut teknolojiler kullanılarak saatte 600 terawatt azaltılabilir. Bu, hiç de yabana atılacak bir tasarruf değil. Bir başka bakış açısından bu tasarruf, 200 orta boyutlu kömürle çalışan enerji santralinin kapatılması anlamına geliyor.
Kendi tasarrufunu kendisi yapan teknolojiler geliştirilene kadar, tüketici olarak yapabileceğimiz çok fazla şey yok-cihazlarımızın fişini çekmek dışında.