Adalet Bakanlığı, Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı (
YARSAV) ve
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk
Eminağaoğlu hakkında
ihraç istemiyle
soruşturma başlatması, gözleri
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (
HSYK) çevirdi. Adalet Bakanlığı
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Eminağaoğlu hakkında
disiplin cezası uygulanması istemiyle
dosyayı HSYK'ya gönderebilecek. Eminağaoğlu hakkındaki dosya HSYK'ya geldiğinde büyük komedi yaşanacak… YARSAV Başkanı hakkında, HSYK'da bulunan YARSAV'lı üyeler karar verecek.
BAŞKAN HAKKINDA ÜYE KARAR VEREBİLİR Mİ?
HSYK'nın YARSAV'lı 3 üyesi, hakkında dört ayrı soruşturma bulunan YARSAV Başkanı
Ömer Faruk Eminağaoğlu ile ilgili işlem yapacak. YARSAV üyeleri HSYK
Başkanvekili Kadir Özbek ile HSYK'nın asil üyeleri
Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük, YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun ihracı konusunda karar verecek.
EMİNAĞAOĞLU HAKKINDAKİ KARAR TARTIŞMALI OLACAK
HSYK'da; yargıdan beş, Adalet Bakanlığı'ndan iki temsilcinin bulunduğu 7 üye yer alıyor. Yargıdan gelen 5 asil üyesinin 3'ünün YARSAV üyesi olması, Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında verilecek kararı tartışmalı hale getiriyor. HSYK'nın asil üyesi Ali
Suat Ertosun'un da,
Ergenekon Terör Örgütü davası sanıklarından Engin Aydın ile buluşması ve irtibatı göz önüne alındığında, Eminağaoğlu'nun şimdiden oy çokluğuyla aklanacağı şeklinde yorumlanıyor.
YEDEK ÜYELERİN TAMAMI DA YARSAV'A ÜYE
HSYK'nın, Eminağaoğlu hakkında karar verecek heyette yer alan 3 YARSAV'lı üyenin yerine HSYK'nın yedek üyeleri görevlendirmesi gerekiyor. Söz konusu görevlendirme yapılsa da sorun yine çözülmeyecek. HSYK'nın, 5 yedek üyesinden tamamı da Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ne (YARSAV) üye... HSYK'nın yedek üyeleri olan
Coşkun Öztürk, F. Anıl Genç, Ayşe
Albayrak Doğan, Feyzi Altınok ve H. Ceyda Kerman da, YARSAV'da üye olarak görev yapıyor.
EMİNAĞAOĞLU: YARSAV ÜYESİ OLMASINDA SAKINCA VAR MI?
YARSAV Başkanı ve Yargıtay
Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'na, HSYK'nın yargıdan gelen 10 üyesinden 8'inin YARSAV üyesi olduğunu ve hakkında karar vereceğini hatırlattık, Eminağaoğlu, “Vakit gazetesine beyanat vermiyorum” dedi. Eminağaoğlu, ikinci aramamız üzerine, “Amacınız nedir? HSYK'nın 12 üyesinin 12'sinin YARSAV üyesi olmasında sakınca mı var?” dedi ve ardından telefonunu kapadı.
***
SÜREÇ NASIL GELİŞECEK?
Adalet Bakanlığı, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında ihraç istemiyle soruşturma başlattı. Adalet Bakanlığı ikisi adli, ikisi de disiplin olmak üzere Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında yürütülen soruşturmada savunmasını istedi.
Eminağaoğlu'nun Yargıtay ek binasında yaptığı basın toplantısının derneklerin kamuya ait bir yerde açıklama yapma yasağına aykırı davranması ve
İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden "Ergenekon" davası başta olmak üzere hukuki konularda açıklamalarda bulunması nedeniyle yürütülen adli soruşturmada savunması istendi.
Eminağaoğlu, savunmasını verdikten sonra
Adalet Bakanı kovuşturma açılmasını isterse Ankara'daki bir
mahkeme Eminağaoğlu'nun hakkında
iddianame düzenleyecek ve son kovuşturmanını açılmasına ise
Sincan Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.
Bu süreç sonucunda Eminağaoğlu'nun yargılanması yönünde karar çıkarsa, yargılama Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yapılacak.
Eminağaoğlu hakkında "tarafsızlığını ve saygınlığını yitirdiği" gerekçesiyle Adalet Bakanlığı
Teftiş Kurulu'nca yürütülen idari soruşturma kapsamında da savunması istendi.
Meslekten ihraç istemiyle yürütülen soruşturmada Eminağaoğlu, savunmasını verdikten sonra Teftiş Kurulu soruşturmayı tamamlayarak Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderecek.
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü de Teftiş Kurulu'nun raporunu yerinde görürse, Eminağaoğlu hakkında disiplin cezası uygulanması istemiyle dosyayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gönderebilecek. İstenen disiplin cezası meslekten ihraç da olsa bu konuda son sözü Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu söyleyecek. Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre hakimler ve savcılarla ilgili "uyarı", "
kınama" ve "meslekten ihraç" cezaları öngörülüyor.
Kaynak: Vakit