Avukat Turanlı, "İstanbul Adliyesi'nde 49 kişi için hakim ve savcılar eliyle hürriyeti tahdit suçu işlenmekte ve adalet ayaklar altına alınmaktadır." dedi.
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yürüten polislere karşı sahur vakti yapılan operasyonlarda gözaltına alınan polisler Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildi. Ancak gözaltı süresinin dolmasına rağmen serbest bırakılmayan polisler için avukatları bir basın açıklaması yaptı.
Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan Avukat Turanlı, hukuksuzlukları bildirmek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ulaşılmaya çalışıldığını ancak tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamadığını belirtti. Turanlı, "Değerli basın mensupları sizlerin vasıtasıyla milletimize ve yetkili mercilere seslenmek istiyoruz. İstanbul Adliyesi'nde 49 kişi için hakim ve savcılar eliyle hürriyeti tahdit suçu işlenmekte ve adalet ayaklar altına alınmaktadır. Hukuksuzlukları bildirmek için Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e ulaşılmaya çalışılmış ancak tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamamıştır. Yaşanan bu hukuksuzluklara son vermek için, başta sayın cumhurbaşkanı olmak üzere (Kamuoyuna kısa süre önce sulh hakimleri hakkında bilgi veren ve eğer bu hakimlerle ilgili taraflı davrandıklarına dair şüphe oluşursa resen harekete geçeceklerini bildiren HSYK üyesi) Sayın İbrahim Okur ile birlikte HSYK üyelerini ve Adalet Bakanı'nı göreve davet ediyoruz." şeklinde çağrıda bulundu.
CUMHURİYET SAVCISI ADLİYEDEN AYRILDI, HAKİM İSE "KAÇ İSMAİL KAÇ" SKANDALINDAN SONRA KENDİSİNİ ODAYA KİLİTLEDİ
Cumhuriyet savcısının adliyeden ayrıldığını dile getiren Avukat Turanlı, "Hakim ise "kaç İsmail kaç" skandalından sonra kendisini adeta odaya kilitlemiştir. Kolluk kuvvetleri, sorgu hakiminin yerine geçerek başta Yurt Atayün olmak üzere diğer polislere savunma yapmadığı takdirde sorguda susma hakkını kullanmış olacağı şeklinde bir tutanak tanzim edilmeye çalışılmıştır." şeklinde konuştu.
İSTANBUL SAVCILIĞI POLİSLERİ YEDİ EMİN SIFATI İLE MUHAFAZA ALTINA ALDI
"Nöbetçi başsavcı vekili ile görüşme yapılmış ve polisler hakkında herhangi bir ek gözaltı kararı olmadığı bildirilmiştir." diyen Turanlı şöyle devam etti: "Son durum itibariyle polislerin muhafaza altında tutulduğu bildirilmektedir. Ancak bu muhafazanın hangi hukuki dayanağa göre yapıldığı bildirilmemektedir. Ancak hukukçular olarak anlayabildiğimiz kadarıyla İstanbul savcılığı yedi emin sıfatı ile polisleri muhafaza altında tutmaktadır. Değerli basın mensupları hepinizin malumu olduğu üzere polisler için alınan 4 günlük gözaltı süresi gece yarısı 01.30'da sona ermiştir. Soruşturma ya da algı projesi kolluk ve adliye unsurlarının hukuka aykırı işlemleri ile başlamıştır. Polislerin evleri örgütlü suçlar kapsamında aranmış, bu şekilde algı oluşturulmaya çalışılmış ancak sorgu sırasında bu hususla ilgili bir tek delil sunulmamıştır. Gözaltı süresi dolduktan sonra talimatla yürütülen algı projesinin veya algı soruşturmasının tüm unsurları hukuksuzluklarına devam etmişlerdir."
GÖZALTI SÜRESİ 01.30'da DOLDU, UYAP'A 02.05'TE GİRİLDİ
Gözaltı süresinin 01.30'da dolduğunu söyleyen Avukat Turanlı, "Savcılık, UYAP'taki arıza nedeniyle 02.05'te sevk işlemlerinin yapıldığına dair tutanağı tarafımıza vermiştir. Söz konusu sorunun 02.30'a kadar sürdüğü, başka sorguların bu saatte bile devam ettiği tutanak alınmıştır. Gözaltında tutulan polislerin gerek iç hukuktaki, gerekse uluslararası hukuktaki düzenlemelere göre serbest bırakılmaları gerekir. Kanaatimizce alınan talimatla, yasal düzenlemelerin arasına sıkışmış yargı unsurları ne yapacağını bilmez halde beklemektedir." ifadelerini kullandı.