Kobani çatışmalarını bahane ederek ülkeyi savaş alanına çeviren PKK’nın, serhildan hazırlıklarını çözüm sürecinin aktif bir şekilde devam ettiği 2013 Ağustos ayında yaptığı anlaşıldı.
Grihat.com'dan Tahir Alperen'in haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın Ağustos raporunda yer alan bilgilere göre örgüt, faaliyetlerini altı alana yaydı. “Kırsal, kentsel, örgüt yönetimi, yurtdışı faaliyetleri, parça örgütlenmeler ve kamuoyu oluşturma” alanlarında serhildan çalışmalarını başlattı. Örgütün hazırlığı 1 yıldan fazla sürdü.
KIRSAL ALAN FAALİYETLERİ
PKK terör örgütünün dört faaliyet alanından birisi olan kırsal alan faaliyetleri kapsamında, dönemsel strateji geliştirerek geri çekilmeyi üst yönetim talimatları çerçevesinde durdurdu. Şehir faaliyetlerinde ise gençlik yapılanması YDG-H ve YDG-K vasıtasyıla gerçekleştirdi. Bu kapsamda raporda, molotoflu ve el yapımı patlayıcı kullanması öngörülen örgütün eylem potansiyeli taşıdığı kaydedildi.
KENTSEL ALAN FAALİYETLERİ
Rapora göre örgüt kentsel alan faaliyetlerinde, KCK yönetiminden sürekli eylemsellik talimatı aldı. Devleti tavize zorlamak için ise kamuoyu baskısını artırarak konunun gündemde tutulmasını sağladı. 15 Ağustos’ta “Rojava’ya destek” eylemlerini önplana çıkardı. Metropollerde sol gruplar ile birlikte hareket etti. Sadece geçtiğimiz yılın Eylül ayında 39 ilde 56 bin 305 kişinin katıldığı toplam 341 eylem gerçekleştirdi.
ÖRGÜT YÖNETİMİ FAALİYETLERİ
PKK, örgüt yönetimi alanında alt oluşumlarını devreye soktu. KCK Başkanlık Konseyi ve Yürütme Konseyi Başkanlığı olmak üzere DTK, PKK Yürütme Komitesi, KCK İnanç Komitesi, Gençlik Yapılanması, KCK Dil-Eğitim Komitesi (KZP), Halk İnisiyatifleri, Vezaevi Komiteleri gibi alt oluşumlara kitlesel eylem talimatları verdi. Suriye’ye yaşanan gelişmeler ve Abdullah Öcalan’ın tutukluluk durumu ve koşulları ile ilgil tehdit içerikli açıklama talimatları verildi.
KAMUOYU OLUŞTURMA FAALİYETLERİ
Kamuoyu oluşturma/propaganda faaliyetleri kapsamında örgüt, kırsalda inşaa edilen söz de şehitlikler/terörist cenazeleri ile çözüm süreci ve Suriye’deki fiili durum ile ilgili açıklamaları ön plana çıkardı. Örgüte yakın medya organlarında karakol, baraj, koruculuk sistemi, bölgedeki askeri faaliyetler, KCK davaları gibi konular gündeme getirildi.
YURTDIŞI ALAN FAALİYETLERİ
Örgüt Yurtdışı faaliyetlerinde ise, “Uluslararası mekanizlamarın soruna müdahil olması” hedefini güttü. “Kamuoyu oluşturma” odaklı yürüttüğü stratejisini ülkemizdeki konjonktürel süreçle paralel yürüttü. Bu kapsamda, 15 Ağustos eylemleri, “Rojava’ya destek” eylemleri, “Öcalan’a özgürlük” kampanyası gibi girişimlerde bulundu.
PARÇA ÖRGÜTLENME FAALİYETLERİ
PKK, “parça örgütlenmeler” kapsamında Irak, Suriye ve İran faaliyetlerini başlattı. Irak’ta Erbil Merkezi Kürt Ulusal Kongresi hazırlık faaliyetleri, PÇDK bünyesinde seçim hazırlıkları, İran’da PJAK ve İran hükümeti arasındaki ateşkes çalışmalarını yürüttü. En yoğun mesaisini ise Suriye’ye ayırdı. Suriye’de PYD/YPG/TEV-DEM/ merkezli faaliyetleri kapsamında, El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide iltisaklı Nusret Cephesi ve IŞİD’le çatışmaya girdi. Uluslararası arenada ise bölgede güçlü olduğu imajını verdi. Bölgeye askeri yığınak yaptı.
İşte o rapor: