Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında önce görevden, ardından da açığa alınan, aralarında eski EGM İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek'nin de bulunduğu 17 kişi, ikinci kez açığa alındı.
Personelin idari kararla açığa alındığı öğrenildi. Bu kararın ardından polisler yeniden yargıya başvurma kararı aldı. Ayrıca soruşturma talimatını veren görevliler ve müfettişler hakkında da hafta içi Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.
RAMAZAN AKYÜREK'İN AVUKATI KARARA TEPKİ GÖSTERDİ
EGM eski İstihbarat Dairesi ve Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek'in avukatı Adnan Şeker, karara tepki gösterdi. Müvekkilinin 17 Aralık soruşturması sonrasında Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden alındığını aktaran Şeker, "Operasyondan hemen sonra Akyürek, herhangi bir geçerli neden, adli veya idari soruşturma olmaksızın görevden alınmıştır. Bunun üzerine Ankara 16. İdare Mahkemesinde Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan alınma işleminin iptali ve yürürlüğün durdurulması talebi ile dava açılmıştı. Mahkemece yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir." değerlendirmesinde bulundu. Şeker, mahkemenin bu kararının ardında da Akyürek'e davasından vazgeçmesi için Kılıçlar tarafından açığa alınma ve ihraç edilme tehdidinde bulunduğuna dikkat çekti. Şeker, Akyürek'in 14 Mayıs tarihinde ikinci kez açığa alınma kararının hukuka ve kanuna açıkça aykırı olduğunun altını çizdi. Avukat Şeker, "Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan açığa alma yazısında Akyürek ve diğer 16 emniyet görevlisi hakkında TCK' nın 204 ( Resmi Evrakta Sahtecilik ),257 ( Görevi Kötüye Kullanma, 267 ( İftira), 133 ( Haberleşmenin Gizliliğini İhlal ) 134 ( Özel Konuşmaların Kayda Alınması) 135 ( Kişisel Verilerin Kaydedilmesi ) gibi fiiller isnat edilmiştir. Oysa aynı yazıda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere düzenlenen Raporun Tevdiine ilişkin CMK 161 /8 maddesi yani TCK' nın ( 302,309,311,312,313,314,315,316 ) devlet aleyhine işlenen suçlar çerçevesinde işlem yapılması yönünden yol izlenmiştir. Bu surette Devlet Memurlarının Yargılanmalarının İdari İzne Tabi olduğu prosedür by-pass edilmiştir. Bu surette müfettişler kendi iddia ve isnatları ile çelişmiş ve suç işlemişlerdir." değerlendirmesinde bulundu. Şeker, bununla birlikte Akyürek'in beş yıl önceki görevine dayanılarak, görevden uzaklaştırma kararı verilmesinin de hukuka aykırı olduğuna vurgu yaptı.
CİHAN