2
işçinin çıkarılmadan da uzmanları ocağa alabileceklerini kaydeden İnan, "
Göçük açma işi bitip patlamanın olduğu yere ulaşılabilir hale gelince uzmanlar ocakta inceleme yapabilecek." dedi.
TTK
Karadon Müessesesi'nde meydana gelen grizu patlamasında Dursun
Kartal ve Engin Düzlük isimli işçilere halen ulaşılamadı. Olayın ardından yürütülen riskli
kurtarma çalışmaları sonucu, olaydan 66 saat sonra 28 işçinin cesedine ulaşılmış ve maden şehitleri dualarla son yolculuğuna uğurlanmıştı.
Grizu patlamasının 13. gününde de göçük açma çalışmaları yürütülerek Dursun Kartal ve Engin Düzlük'e ulaşılma mücadelesi veriliyor.
Konuyla ilgili Cihan'ın sorularını yanıtlayan TTK Genel Müdürü İnan, "Taş ve kayaların olduğu yaklaşık 15 metrelik ilk göçükten sonra ikinci göçük dediğimiz kömür göçüğünü açıyoruz.
Kömür göçüğünü açtıktan sonra patlamanın olduğu bölgeye, Gelik 75.
Cumhuriyet Kuyusu'ndan rahatlıkla ulaşabileceğiz. Bir de patlamanın olduğu bölgede bir kömür göçüğü var. Kuyudan çalışmayı durdurduğumuz için tam olarak açamamıştık. Onu da açacağız ve arkadaşlarımızın orada olup olmadığına bakacağız." dedi.
"KAYBETTİĞİMİZ ARKADAŞLARIMIZIN EN YENİSİ 2 YILLIK İŞÇİYDİ"
Taşeron
firma işçilerine ocağa girerken eğitim verilmediği iddialarını cevaplandıran İnan, bunların spekülasyon olduğunu belirterek, "İşçiler eğitim alıyor. Yeraltına giren her işçi eğitim alır. Bunlar spekülasyon. Orada kaybettiğimiz arkadaşlarımızın en yenisi 2 yıllık işçiydi. 5 tanesi de bizden
emekli olmuş, bu işi bilen, tecrübeli ve bu işe yatkın kişilerden oluşuyordu. Dolayısıyla eğitim verilmeden ocağa sokma gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.
HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALSANIZ DA RİSKLER TAM ANLAMIYLA KARŞILANAMIYOR"
TTK Genel Müdürü İnan,
taşeron firmaların ağır ve riskli iş kolu olan maden ocaklarında iş yapmasının sakıncalarının sorulması üzerine de şu cevabı verdi: "Biz taşeronlara 6 yıldır iş yaptırıyoruz. 2004'ten bugüne kadar genel müdürlüğümüze bağlı 4 müessesemizde 35 kilometrelik iş
ihale ettik. Ve yüklenici firmalar bunun 22 kilometresini bitirip bize teslim ettiler. İş kazalarının yüklenici firmalardan kaynaklandığı düşüncesinin doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü 6 yıldır bu işi yapıyorlar ve 22 kilometrelik işi bize teslim ettiler. Bazıları sadece onu gündemde tutuyorlar; ama ben sadece sebebin o olduğunu düşünmüyorum. Bildiğiniz gibi madencilik dünyanın en riskli işi. Tüm dünyada, yapılan sıralamalarda da yer altı madenciliğinin en tehlikeli iş kolu olduğu ilk sıralarda yer alıyor. Her türlü tedbiri alsanız da bu riskleri tam anlamıyla karşılayamıyorsunuz."
2 işçinin çıkarılmadan da uzmanları ocağa alabileceklerini kaydeden İnan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Göçük açma işi bitip patlamanın olduğu yere ulaşılabilir hale gelince uzmanlar ocakta inceleme yapabilecek. Biz kendi
soruşturmamızı yapıyoruz.
Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği
Teftiş Kurulu Müfettişleri incelemeyi yapıyorlar. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma yürütüyor."
CİHAN