CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Alaattin Yüksel, muhalefetin hükümet üyelerine sorduğu sorulara yanıt alamamasının nedenlerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sordu.
Meclis Başkanlığı’ndan Yüksel’e gelen yanıtta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu dönemde kendisine yöneltilen toplam 2 bin 696 soruya hiç yanıt vermediği, 3 bin 467 soru önergesini ise zamanında yanıtlamadığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı ise 2 bin 109 yazılı soru önergesine yanıt vermeyerek bir rekorun altına imza attı. İzmir milletvekili Yüksel, “Rakamlar her şeyi anlatıyor. Halkın bilgilenmesinden korktukları aşikâr. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, vatandaşın gerçekleri görmesini, doğru bilgilenmesini engelleyemeyecekler.” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Yüksel, muhalefet partisi üyelerinin TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergelerinin ilgili bakanlıklar tarafından zamanında yanıtlanmamasını bir soru önergesiyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sordu. Yüksel, “Soru önergelerine yanıt vermemek, hükümet üyelerinin genel bir tutumu mudur? Milletvekillerinden gelen sorular ciddiye alınmamakta mıdır? Nadiren gelen bazı yanıtların da eksik veya soru ile ilgisiz olması, kamuoyunun bilgilendirilmesini önleme amacı mı taşımaktadır? Yanıtlanmayan önergeler konusunda bakanları ve Başbakan'ı uyardığınız oldu mu?” dedi.
ÇİÇEK ADINA YANITLADI
TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, TBMM Başkanı Cemil Çiçek adına Yüksel’in sorularına yanıt verdi. Verilen yanıtta 22, 23 ve 24. yasama dönemlerinde süresi içinde cevaplandırılmadığından gelen kağıtlar listesinde yayımlanan yazılı soru önergeleri bir tablo halinde gönderildi. Bu tabloya göre Başbakan Erdoğan’ın kendisine yöneltilen yazılı soru önergelerinden 2 bin 696’sına hiç yanıt vermediği, 3 bin 467 soru önergesini ise zamanında yanıtlamadığı ortaya çıktı. Soru önergelerini yanıtsız bırakmada Başbakan Erdoğan’ı; 2 bin 109’la İçişleri Bakanlığı, 2 bin 72 ile Milli Eğitim Bakanlığı, bin 567’yle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bin 584’le Sağlık Bakanlığı takip etti.
Alaattin Yüksel, muhalefet partilerinden gelen önergelerin ciddiye alınmamasının anlaşılır bir durum olmadığını belirterek, “Bizler halkı temsil ediyoruz. Onların sorunlarını yakından takip edip bunları Meclis'e taşıyoruz. İlgili bakanlıklara soru önergeleri vererek gerekenlerin yapılıp yapılmadığını sorguluyoruz ancak bu soru önergelerine hükümet üyeleri inatla yanıt vermiyor, kaçıyor.” dedi.
HANGİ BAKANLIK, KAÇ YAZILI SORU ÖNERGESİNİ YANITLAMADI (24. DÖNEM)
Başbakan: 2696
Adalet Bakanlığı:602
Avrupa Birliği Bakanlığı: 175
Başbakan Yardımcısı (Bülen Arınç): 17
Başbakan Yardımcısı (Beşir Atalay): 183
Başbakan Yardımcısı (Ali Babacan): 132
Başbakan Yardımcısı (Bekir Bozdağ): 35
Başbakan Yardımcısı (Emrullah İşler): 20
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: 406
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: 103
Dışişleri Bakanlığı: 230
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 1
Gençlik ve Spor Bakanlığı: 204
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 13
İçişleri Bakanlığı: 2109
Kalkınma Bakanlığı: 52
Maliye Bakanlığı: 85
Milli Eğitim Bakanlığı: 2072
Milli Savunma Bakanlığı: 194
Orman ve Su İşleri Bakanlığı: 9
Sağlık Bakanlığı: 1484
CİHAN