Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan ile
Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in de iki
protokole
imza koyduğu törene
İtalya Başbakanı Silvio
Berlusconi de katıldı.
Başbakanlık Yeni Bina'daki
imza töreninde konuşan Erdoğan, Putin ve Berlusconi'yi
Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Putin ile ''uzun, baş başa ve daha sonra heyetler halinde çok çok verimli, olumlu'' bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Toplantımız, aslında geçtiğimiz mayıs ayında Putin'in ev sahipliğinde Soçi'de yaptığımız görüşmenin bir devam niteliğinde oldu. İkili ilişkilerimizin hemen her alanda önemli gelişmeler kaydettiğini memnuniyetle not ettik. İlişkilerimizi daha da geliştirmek ve daha da ileri hedeflere ulaştırma kararlılığını tüm bürokrat ve teknokrat arkadaşlarımızla sürdürdük.
Rusya ile karşılıkla anlayış, güven ve ortak çıkarlar temelinde günden güne gelişen ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi, dış politikamızın öncelikli hedefleri arasındadır. İlişkilerin bugün ulaştığı nokta gerçekten çok memnuniyet vericidir.
2000'li yılların başından itibaren en üst düzeyde sürdürülen temaslarımız önemli rol oynamıştır. Türkiye-Rusya münasebetlerinde itici güç rolü oynayan ticari ve
ekonomik ilişkilerimizin, böylesine olmasından ziyadesiyle memnunuz.''
Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile bugün imzalanan protokollerin, iki
ülke arasındaki
işbirliğini geliştirmeye yönelik olduğunu belirterek, ''İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir'' dedi.
Türkiye ile Rusya arasında enerji ve diğer alanlarda işbirliğini ön gören protokollerin imza töreninde yapıldı. Törene İtalya Başbakanı
Silvio Berlusconi de katıldı.
Başbakan törende yaptığı konuşmada, Erdoğan, Rusya Başbakanı Putin ve Berlusconi'yi Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Putin ile ''uzun, baş başa ve daha sonra heyetler halinde çok çok verimli, olumlu'' bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Toplantımız, aslında geçtiğimiz mayıs ayında Putin'in ev sahipliğinde Soçi'de yaptığımız görüşmenin bir devam niteliğinde oldu. İkili ilişkilerimizin hemen her alanda önemli gelişmeler kaydettiğini memnuniyetle not ettik. İlişkilerimizi daha da geliştirmek ve daha da ileri hedeflere ulaştırma kararlılığını tüm bürokrat ve teknokrat arkadaşlarımızla sürdürdük.
Rusya ile karşılıkla anlayış, güven ve ortak çıkarlar temelinde günden güne gelişen ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi, dış politikamızın öncelikli hedefleri arasındadır. İlişkilerin bugün ulaştığı nokta gerçekten çok memnuniyet vericidir. 2000'li yılların başından itibaren en üst düzeyde sürdürülen temaslarımız önemli rol oynamıştır.
Türkiye-Rusya münasebetlerinde itici güç rolü oynayan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin, böylesine olmasından ziyadesiyle memnunuz.''
Başbakan Erdoğan, 2008 yılı itibariyle gelinen noktanın, yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu ifade ederek, ''Bugün Rusya, Türkiye'nin birinci, Türkiye ise Rusya'nın beşinci ticari ortağı konumundadır. Öte yandan karşılıklı yatırımlarda kaydedilen artış ve turizm alanında ulaşılan yüksek seviye, ekonomik ilişkilerimizin hızla gelişmesinin de önemli bir ifadesidir'' dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin, siyasi, askeri, ekonomik ve ticari ve kültürel alanda farklılık ifade etmeye başladığını anlatan Erdoğan, Türk müteahhitleri tarafından Rusya'da bugüne kadar 1152 projenin ''ele alındığını, bunun rakamsal ifadenin 30 milyar dolar'' olduğunu söyledi.
Temasları sırasında ikili ticari ilişkilerde, mevcut birtakım
teknik mahiyetteki sorunları liderler olarak çözdüklerini ifade eden Erdoğan, ''Bunları ele alma fırsatı, aslında bir güvene dayalıdır. Bu güven, bunların çözümünü de kolaylaştırmaktadır'' diye konuştu.
İki gündür iki ülke arasında sürdürülen karma ekonomik toplantılara da değinen Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti.
-''DAHA DA İLERİ GÖTÜRÜLMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ''-
Görüşmelerin bir diğer önemli konusunun ise enerji olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
''
Enerji konusu, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin en önemli ve en somut bileşenlerinden biri teşkil etmekte. Bu alandaki işbirliğimizin ikili ekonomik ilişkilerin yanı sıra stratejik niteliği nedeniyle özel bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Enerji alanında ilişkilerimizin karşılıklı anlayış ve bu arada da güven temelinde sürdürülmesini temenni ediyoruz. Bu işbirliğinin gelecekte, gerçekleştirilecek projelerle daha da ileri götürülmesini öngörüyoruz.
Bu bağlamda, gerek gaz, gerek petrol, gerekse
nükleer enerji olmak üzere 3 ayrı başlık altında çalışmalarımızı planladık. Zaten devam eden şu andaki ortaklıklarımız olduğu gibi bundan sonraki süreçte bunları zenginleştirerek adımlarla sürece farklılık kazandıracağız.
Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokolleri imzaladık. İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir. Aynı protokol çerçevesinde
Güney Akım Boru Hattı'nın Karadeniz'de, ülkemiz münhasır ekonomik bölgesinde geçmesi için gerekli araştırma çalışmalarını yapılmasına yönelik olarak, Rusya tarafınca talep edilen izin de Rusya ile dostluk ve işbirliğine dayalı ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde Türkiye tarafından verilmiştir.
Ayrıca enerji alanında Türkiye
Atom Enerjisi Kurumu ile Rus karşıtı RUSATOM arasında, ilki nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı; ikincisi nükleer kazaların
erken bildirimi ve nükleer tesisler hakkında olmak üzere iki
anlaşma daha imzalanmıştır.''
Putin'in ziyaretinin, bu enerji anlaşmalarının imzalanmasının yanında KEK toplantılarının da yapılmasına vesile olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, Türkiye-
Rusya Federasyonu 9. KEK protokolü ve ekonomik içerikli dört
belgenin standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi alanlarında işbirliğine ilişkin memorandum,
ithal ve
ihraç edilen su ürünleri
gıda güvenliği konusunda işbirliği memorandum, gümrük işlemlerine ilişkin mutabakat zaptı ile
sermaye piyasaları arasındaki işbirliğine ilişkin memorandumun da imzalandığını anlattı.
TÜBİTAK ile ROSCOSMOS arasında da protokol imzalandığını ifade eden Erdoğan, hükümetler arası 12 protokolün yanı sıra
TÜPRAŞ,
TETAŞ, TPAO, AKSA ENERJİ A.Ş, Postolgun Dış
Ticaret,
Çalık Holding gibi şirketlerin Rus ortaklarıyla 8 belge imzaladıklarını, böylece 20 belgeye imza konulduğunu kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,
Samsun-
Ceyhan Ham
Petrol Boru Hattı
Projesi'ne Rusya'nın katılımını çok önemsediğini belirterek, bugün bu anlaşmanın da yapılmasının kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.
Türkiye ile Rusya arasında enerji ve diğer alanlarda işbirliğini ön gören protokollerin imza töreni yapıldı.
Törende konuşan Erdoğan, Putin ile görüşmelerinde paylaştıkları coğrafyada, ortak ilgi alanına giren güncel, bölgesel meseleler hakkında da bilgi alışverişinde bulunduklarını anlattı. Bölgesel ve uluslararası konulara yaklaşımlarının, geneli itibariyle birbirine yakın olmasını memnuniyet verici olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bu arada iki ülke arasında çok boyutlu stratejik işbirliğini koordine etmek üzere, hükümetlerarası nitelikte bir üst düzey buluşmayı, görüşmeyi, liderlerin eş başkanlığında yürütelim diye bugün bir karar aldık. Bugün aldığımız bu kararın ilk uygulamasını 2010 yılıbaşında Rusya'da gerçekleştireceğiz. Her yıl bir kez başbakanlar nezaretinde, icracı bakanlar bunu yapacağız. Daha sonra bu bakanlarımız yıl içinde iki veya üç kez bu süreci devam ettirecekler.
Bugün önemli bir konuyu da görüşme fırsatını bulduk. Gerek turizimde, gerek diğer alanlarda attığımız bu adımlarla, artık Rusça'yı da gayet iyi konuşan Türk gençlerine ihtiyacımız var. Onun için Türkiye'de Türk-Rus koleji ve üniversitesi kurulması noktasında teklifim oldu ve teklifime dostumun da olumlu yaklaşması, bunun da adımını bir an önce atacağımız anlamındadır.
Sayın Putin ile gerçekleştirdiğimiz kapsamlı görüşmelerinin ardından Sayın Silvio ile de bir araya geldik, üçlü bir görüşmemiz de bu arada oldu. İtalya enerji alanında yoğun bir ilişkide olduğumuz bir diğer dost bir ülke. Şirketlerimiz, BTC Projesinin hayata geçirilmesinde önemli rol oynamışlardır, aynı şekilde
Mavi Akım'da önemli rol oynamışlardır. Yine biz Samsun'da Mavi Akım'da yine 3'lü olarak bir araya gelmiştik. Şimdi de Türkiye-
Yunanistan-İtalya
Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin de zamanında tamamlanarak devreye girmesi için çalışmalarının sürdürmektedirler.
Ayrıca, Rusya, Türkiye ve İtalya olarak Mavi Akım projesi'nin gerçekleşmesindeki bu mükemmel diye adlandırabileceğimiz bu işbirliğini bundan sonraki süreçte de devamını... Yine bugünkü görüşmelerden sonra Mavi Akım'ı güneye indirmek suretiyle,
Lübnan,
Suriye,
İsrail hatta Kıbrıs'ı kapsayacak şekilde daha da bunu uzatmamız mümkün olacaktır.''
''Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ne Rusya'nın katılımını çok önemsediğini'' belirten Erdoğan, bugün bu anlaşmanın da yapılmasının kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi. Böylece bu hatta Türkiye, İtalya ve Rusya Federasyonunu birlikte olacağını kaydeden Erdoğan, bu noktadaki çeşitliliği de artırdıklarını belirterek, ''Bundan dolayı Türk boğazları üzerindeki yükü de ciddi manada bu proje hafifletmiş olacaktır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmanını sonunda, iki başbakanı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bugün atılan imzaların 3 ülke arasında aydınlık yarınlara vesile olmasını diledi.