Bass, onay sürecinin tamamlanmasının ardından Ankara’daki görevine başlayacak. Ankara, bu Bass’ın bu sözünü görmezden gelmeyi tercih ederken bir Türk yetkili Zaman’a “Amerikan büyükelçisine veto koymak, ilişkilerde telafisi mümkün olmayan bir krize yol açar. Böyle bir dönemde bu riski almak akıllıca değil.” yorumunu yaptı. Büyükelçi Bass’ın Ankara’ya geldiğinde göreve resmen başlaması için Türk Cumhurbaşkanı’na güven mektubu sunması gerekiyor. Ankara’nın mektubu sunmak için randevuyu biraz geciktirmesi bekleniyor.
ABD’nin Ankara’ya atanacak yeni büyükelçisi Bass, Amerikan Senatosu’nda düzenlenen onay toplantısında, Erdoğan’ın otoriter bir eğilimde olup olmadığı sorusunu, “Bu yönde bir kayma var, evet.” demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da buna açık destek vererek bu sözlerin Amerikan yönetiminin daha önce de açıkladığı Türkiye’ye yönelik endişeleri ve insan hakları raporu ile örtüştüğünü bildirmişti.
ABD’den gelen bu ağır eleştiriye ise Ankara tepki vermedi. Türk Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yapmadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Büyükelçi Bass’ı hiç eleştirmezken bu soruyu yönelten Senatör McCain’i hedef aldı; Amerikan resmi makamlarının açıklamalarını görmezden geldi.
Bass, Başkan Obama tarafından resmen aday gösterilmeden önce Ankara’dan agreman (uygunluk belgesi) aldı. Ankara’nın büyükelçi göreve başladıktan sonra bile bu ismi “istenmeyen adam” ilan ederek veto etme hakkı bulunuyor.
GÜVEN MEKTUBU İÇİN BEKLEYEBİLİR
Bass, resmen göreve başlamak için güven mektubunu cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Erdoğan’a sunacak. Amerikalı yetkililerin beklentisine göre Erdoğan, Büyükelçi Bass’a randevu vermek için aceleci davranmaz ve birkaç hafta bekletebilir. Türk yetkililer ise iki tarafın da muhtemel bir krizden kaçındığını belirtiyor. Türk yetkililer, Bass’ın “otoriter” ifadesinin diplomatik teamüllerle bağdaşmadığının açık olduğunu; ancak bu konuda hükümetin tercihte bulunduğunun altını çiziyor.ZAMAN