Kamuoyunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdıran “komisyon” olarak bilinen ve ünlü iş adamı Sıtkı Ayan’ın verdiği iddia edilen 10 milyon dolarlık komisyonun sırı çözüldü. Söz konusu komisyon iddialarının altından 35 milyar liralık bir rant ortaya çıktı. Hükümetin, İran ve Türkmenistan gazını Avrupa’ya taşınması işini, bu konuda hiçbir tecrübesi olmayan Sıtkı Ayan’ın Turang şirketine verdiği belirlendi. Söz konusu işin büyüklüğünün ise, en az 35 milyar lira olduğu kaydedildi.
“SAKIN ALMA” DEMİŞTİ
Taraf Gazetesi'nin haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında internet ve sosyal medya aracılığı ile yayınlanan ses kayıtlarında Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen bir ses kaydında, Sıtkı Ayan’ın verdiği iddia edilen 10 milyon dolarlık komisyonun az olduğu ve kesinlikle almaması gerektiği öne sürülmüştü. Söz konusu ses kaydı, gözlerin Sıtkı Ayan’ın devletten aldığı işlere çevrilmesine yol açtı.
“KUCAĞI OTURACAĞI” İDDİA EDİLMİŞTİ
Ses kaydında, “kucağa oturacağı” iddia edilen Sıtkı Ayan’ın, cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz işlerinden birisini ihalesiz olarak aldığı belirlendi. Taraf‘ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Sıtkı ayan’ın sahibi olduğu Turang firması, kısa adı İTE olan İran-Türkiye-Avrupa doğalgaz taşıma projesini üstlendi. Projenin temeli, 17 Kasım 2008 tarihinde atıldı. Projenin imzalandığı dönemde, Türkiye ile Brezilya BM’de İran’ın nükleer programlarını savunduğu dönemi rastlıyor.
BOTAŞ DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Temelleri 2008 yılında atılan ITE Projesi, sessiz ve derinden ilerliyor. Proje kapsamında yaklaşık bin 700 kilometrelik bir boru hattının döşenmesi gerekiyor. Boru döşeme işi de Sıtkı Ayan’ın şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. Ayan’ın şirketlerinin ise, doğalgaz boru hattının döşenmesi konusunda hiçbir tecrübesi bulunmuyor. Bu konularda tek yetkili olarak Botaş görülüyor. Botaş’ın, İran-Türkiye-Avrupa boru hattının yapımında devre dışı bırakılması ise kafalarda soru işaretinin oluşmasına yol açtı.
TÜRKMEN GAZI DA PROJEYE DAHİL EDİLECEK
Projenin tamamlanması ile birlikte İran’ın gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması planlanıyor. Ayrıca aynı hat üzerinden Türkmenistan gazı da taşınacak. Projenin tamamlanması ile birlikte hattan yılda 35 milyar metreküplük gaz taşınması öngörülüyor. Bugünkü gaz fiyatları baz alındığında hattan yılda ortalama olarak 35 milyar liralık bir gazın taşınması söz konusu olacak.
KAMULAŞTIRMA KARARI ALINDI
Ses kaydında yer alan 10 milyon dolarlık komisyon iddiası ile ilgili tartışmalar devam ederken, geçtiğimiz yıl Sıtkı Ayan’ın şirketi Turang lehine kamulaştırma kararı alındı. Bakanlar Kurulu’nun 25 Temmuz 2013 tarihli kararında, İran doğalgaz hattı için kamulaştırma yapılması öngörüldü. Ses kaydının ardından ise Bakanlar Kurulu’nun aldığı kamulaştırma kararı ile ilgili soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı