Danıştay ve
Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin 8
sanıklı
dava dosyasının birleştirilmesiyle 94 sanıklı hale gelen birinci ''
Ergenekon'' davasının 104'üncü
duruşmasına başlandı.
İstanbul 13. Ağır
Ceza Mahkemesince
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya,
Veli Küçük,
Muzaffer Tekin ile birleştirilen Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılara ilişkin davanın
tutuklu sanıkları
Alparslan Arslan, Osman
Yıldırım, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, İsmail
Sağır ve Tekin Irşi'nin de aralarında bulunduğu 27 tutuklu sanık katıldı.
Duruşmada, tutuksuz sanıklar
Kemal Alemdaroğlu,
Ferit İlsever, Güler Kömürcü
Öztürk, Aykut Metin Şükre de hazır bulundu. Tutuklu sanık
Alparslan Arslan, duruşmaya katılanların tespitinden sonra salondan ayrıldı. Bu arada, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıya ilişkin davanın sanıklarının tutuklu sanıkların bulunduğu bölümün arka sıralarında
jandarma nezaretinde tutuldukları görüldü.
Duruşma salonuna, 20 gün önceki duruşmanın ara kararında da yer aldığı üzere havaların çok sıcak olması nedeniyle 6 tane klima yerleştirildiği görüldü. Duruşmaya, tutuksuz sanık Ferit İlsever'in kimlik tespiti ve
savunmasıyla devam ediliyor. Duruşmayı, tutuklu Alparslan Arslan'ın babası İdris ve kız kardeşi Hilal Arslan da izliyor.
Celse arası yakalanarak kimlik tespiti yapıldıktn sonra serbest bırakılan ve savunmasını hazırlaması için süre verilen
İhsan Göktaş da duruşmaya katılmadı.
KORKUDAN KİMSE AVUKATLIK YAPMIYOR
Duruşmaya katılan sanıkların tespitinin ardından tutuklu sanık Alparslan Arslan salondan ayrıldı. Mahkeme Başkanı Köksal
Şengün Ergenekon ana davasının hem tanığı hem gizli tanığı birleştirme kararı ile sanığı olan
Osman Yıldırım'a
avukatının duruşmada hazır olmadığını hatırlattı.
Davaların birleştirilmesinin ardından duruşma salonuna ilk kez gelen ve Ergenekon Davası sanıkları ile ilk kez aynı ortamda bulunan tutuklu sanık Osman Yıldırım da avukatının olmadığını, korkudan kimsenin avukatlık yapmadığını belireterek avukat istemediğini söyledi.
Bunun üzerine
mahkeme başkanı
Köksal Şengün de "Avukat korkmaz, niye korksun? Suçlandığınız konu zorunlu olarak avukat gerektiriyor" dedi.
Mahkeme heyeti
Danıştay saldırısı davsının tutuklu sanıklarının avukatlarının salonda hazır bulunmaması nedeniyle tutukusuz sanık Ferit İlsever'in kimlik tespitinin ardından savunmasına geçti.
BABASI VE KIZ KARDEŞİ GELDİ
Danıştay Davası sanıklarında Alparslan Arslan babası İdris Arslan ile kız kardeşi Hilal Arslan da duruşmaya izleyici olarak katıldı.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün yanında yapılan 750 kişilik duruşm salonuna konulan 6 adet klima ile salondaki ısı sorunun da çözüldü. Yeni yapılan salonda kilimaların olmamsı nedeniyle aşırı sıcaktan bunalan sanıklar ve avukatlar daha önce yapılan oturumlarda bu durumdan şikayetçi olmuştu.
Ergenekon
soruşturmasının ilk davası, 20 günlük aradan sonra tekrar görülmeye başlandı. Birleştirilen Danıştay davası sanığı
Alparslan Aslan sadece kimlik tespiti sırasında mahkeme salonunda yer aldı. Danıştay davasının diğer tutuklu sanığı Osman Yıldırım ise, "Kimse korkusundan avukatlık yapmıyor. Avukatım yok, istemiyorum da! " dedi.
İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon soruşturmasının ilk davası, verilen 20 günlük aranın ardından tekrar görülmeye başlandı. Mahkeme salonunun fiziki şartlarının iyileştirildiği, salon
tipi 6 klima konularak önceki duruşmalarda yaşanan olumsuzluğu telafi edildiği görüldü. Davada, Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu sanıklar
Sedat Peker ve
Semih Tufan Gülaltay duruşmaya katılmadı.
Ergenekon davasının 21 tutuklu sanığı ile birleştirilen Danıştay davasının 6 tutuklu sanığı cezaevinden getirildi. Danıştay saldırısının tutuksuz sanığı Aykut Metin Şükre ile Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 tutuksuz sanık da mahkeme salonundaki yerlerini aldı.
Sanık Osman Yıldırım, ilk kez Ergenekon davasında hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanık Alparslan Aslan'ın, sadece kimlik tespiti sırasında mahkeme salonuna getirildiği, daha sonra tekrar jandarmalar nezaretinde salondan ayrıldığı gözlendi. Alparslan Aslan'ın annesi, babası ve kız kardeşi de izleyici olarak duruşmaya katıldı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, tutuklu sanık Osman Yıldırım'a, baro tarafından atanan avukatı Bilgehen Erkabadayı'nın duruşmaya katılmadığını hatırlattı. Şengün'ün, dosyada bir grup avukatının bulunduğunu hatırlatması üzerine Yıldırım, "Kimse korkusundan avukatlık yapamıyor. Avukatım yok." dedi. Bunun üzerine Başkan Şengün, "Avukat korkmaz, neden korksun." dedi. Yıldırım ise, "Avukatım yok, istemiyorum da" cevabını verdi. Başkan Şengün, "Sizin isteğinize bağlı değil, suçlandığınız konular zorunlu avukat gerektiriyor." dedi.
Başkan Köksal Şengün, bu
diyalogun üzerine davaya sağlık sorunları nedeniyle soruşturma aşamasında
tahliye edilen ve duruşmaya katılmayan sanık Ferit İlsever'in kimlik tespitini yaptı. İlsever,
Ulusal Kanal Genel Yayın Müdürlüğü'nden
emekli olduğunu ve 700 TL
emekli maaşı aldığını belirtti. Önceki oturumlarda 9 gün savunma yapan ve savunması ara nedeniyle yarıda kalan avukat Metin Çetinbaş, sağlık sorunları nedeniyle sanık Ferit İlsever'in savunmasını yapması için bekleyebileceğini söyledi. Mahkeme Başkanı Şengün, İlsever'in savunmasına geçti. İlsever, bu dava ile İşçi Partisi'nin yasadışı yollardan yargılandığını ileri sürerek savunmasına başladı. İlsever, Tutuklanmasalar yurtdışında bazı konferans ve etkinlikler gerçekleştireceklerini söyledi. Bunun yapılması engellenerek Türkiye'nin nereye sürüklendiğini de ifadesinde anlatacağını söyledi.