Ergenekon'a bakan mahkemeden sert açıklama

'Sanıklar serbest bırakılamaz. Söz konusu yasa hükmü bu sanıklar hakkında uygulnamaz'

Ergenekon'a bakan mahkemeden sert açıklama

Ergenekon’dan hüküm giyip 5 yıldan uzun süredir tutuklu olanların tahliye başvurusu üzerine mahkemeler arasında yetki karmaşası yaşandı. HSYK’nın devreye girerek 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nın yetkisiz olduğunu açıklamasıyla hüküm yeni yasayla yetkilendirilmiş mahkemelere kaldı.

'SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜDÜR'

Zaman gazetesinin haberine göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 33 Ergenekon sanığının tahliye talebini ret kararını oybirliğiyle aldı. 16 sayfalık kararda, davanın geçmişiyle ilgili bilgiler verildi. 20 Ekim 2008’de duruşmaları başlayan Ergenekon terör örgütü davasının 5 Ağustos 2013’te sona erdiği kaydedildi. Yargılama sonunda, Ergenekon isimli silahlı bir örgütün olduğunun kesinleştiği belirtilerek, şöyle denildi: “Bu örgütün yapısı, eylemleri ve belgeleri dikkate alındığında mevcut yasalara göre silahlı bir terör örgütü olduğu, bu silahlı terör örgütünün bir derin devlet yani Gladyo/Kontrgerilla yapılanması olduğu ve esas olarak TSK içinde yasa dışı olarak oluşturulup faaliyet gösterdiği, mensupları arasında asker-sivil toplumun her kesim ve statüsünden insanların bulunduğu, bu örgütün toplumda kaos oluşturmaya yeterli nitelik ve nicelik olarak vahamet arz eden miktarda kayıt dışı mühimmata sahip olduğu gibi hususlar mahkememiz tarafından sabit görülmüş, mahkememiz tarafından bu nedenle müebbet hapis dahil birçok sanık hakkında ağır cezalar takdir edilmiştir.”

'SÖZ KONUSU YASA HÜKMÜ BU SANIKLAR HAKKINDA UYGULANAMAZ'

Kararda, örgütün bazı hücrelerine ulaşılamadığı da vurgulandı. Dosyada bu deşifre edilemeyen yapıya ilişkin bazı delilerin olduğu, yeni soruşturmalarla bunun soruşturulması gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca sanıkların kaçma şüphelerinin bulunması, hükümle birlikte haklarında yakalama kararı çıkarılan bir kısım sanıkların halen yakalanamamış olduğu hatırlatıldı. Gerekçeli kararın büyük bölümünün tamamlandığı, bunun 7 ayda bitmemiş olmasının AİHM içtihatlarına aykırı olmadığı da anlatıldı. Mahkeme, azami tutukluk süresinin 5 yıla indirildiğine de temas etti. Bu değişiklikle 5 yıllık süresinin her suç için ayrı ayrı değerlendirileceği, bu sebeple haklarında birden fazla suçtan mahkumiyet kararı verilen hükmen tutuklu sanıklar yönünden bu yasanın uygulanamayacağının anlaşıldığı ifade edildi. Ardından şöyle denildi: “Dosyamız kapsamında halen hükmen tutuklu bulunan sanıklardan tek suçtan mahkumiyet kararı verilen 5 yıllık sürelerinin dolmamış olması ve 5 yıllık hükümlü tutuklu sanıklarında birden fazla suçtan mahkum oldukları ve 5 yıllık sürenin her bir suç için ayrı ayrı değerlendirileceği anlaşıldığından söz konusu yasa hükmünün hükmen tutuklu sanıklar hakkında uygulamayacağı anlaşılmıştır.”

TBMM, MAHKEME KAPATAMAZ

Zaman gazetesinin haberine göre, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kendi uhdesinde bulunan dosyayla ilgili farklı ağır ceza mahkemelerinin hüküm vermesini de sert bir dille eleştirdi. Geçen hafta eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u tahliye eden 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin delilleri görmeden karar verdiğini belirten mahkeme heyeti, “Başbuğ, mahkememiz tarafından dosya içeriği gönderilmediği halde hiçbir dosya içeriği incelenmeden tahliyesine karar vermiştir.” ifadelerini kullandı. Mahkeme, ÖYM’lerin kaldırılmasının da Anayasa’ya aykırı olduğunu açıkladı. Mahkemelerin kurulması ve kaldırılması ile hakim ve savcıların görevlendirilmesi ve görevden alınması konularında yetkinin HSYK’ya verildiği belirtildi. Yeni yasanın TBMM tarafından kabul edilip cumhurbaşkanı tarafından onaylandığı hatırlatılarak, ÖYM’lerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği vurgulandı.

<< Önceki Haber Ergenekon'a bakan mahkemeden sert açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER