Emre
Taner döneminde teşkilatı kendi istedikleri yönde kullanamayacaklarını anlayan
örgüt mensupları yeni ve
silahlı bir istihbarat mekanizması kurmak için harekete geçmiş. Ve bu yapılanmayı da özel güvenlik şirketleri
çatısı altında çalıştırmayı öngörmüş.
Ergenekon Terör Örgütü'ne ait belgelerde, örgütün TSK, Emniyet ve MİT'e alternatif olarak hem istihbarat toplama hem de silah kullanma kabiliyetine sahip yeni bir yapı kurma hazırlığında olduğu ortaya çıktı.
DEVLET İÇİNDE DEVLET
Soruşturma kapsamında tutuklanan
emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün evinde çıkan ''Security A.Ş Uluslararası
Güvenlik Şirketi Projesi'' adlı dokümanda, kurulacak silahlı örgütün amacı ve hedefi açık şekilde belirtiliyor.
ÖRGÜT'ÜN ARKA BAHÇESİ
Örgüt "arka bahçe" olarak gördüğü '
Özel Güvenlik Şirketleri' eliyle,
işadamı,
sanatçı, bürokrat ve milletvekili gibi kişilerin yakınında olmayı, bu kişiler hakkında en özel bilgileri toplamayı ve gerektiğinde
şantaj, tehditle isteklerini yerine getirtmeyi hedefliyor.
ÖZEL BİLGİLER TOPLANACAK
Örgüt ayrıca hava ve
deniz limanlarının güvenlik ihalelerini alarak "uyuşturucu transferi" ve "
silah kaçakçılığı" gibi illegal faaliyetleri de
kontrol altında tutmak istiyor. Ele geçen örgüt dokümanlarında, dünyada ve
Türkiye'de özel güvenliğin çok önem kazandığı vurgulanarak,
terör ve
mafya grupları karşısında kolluk kuvvetlerinin yetersizliğine dikkat çekiliyor.
MİLLİ İSTİHBARAT ÖRGÜTÜ(MİT)'İN TARİHSEL SÜREÇ İÇİNDE MİSYONU VE İŞLEVİNİ TÜMÜYLE YİTİRDİĞİ GERÇEĞİ ARTIK GÖRÜLMELİDİR. TÜRKİYE'NİN İSTİHBARAT FAALİYETLERİNDE SAĞLIKLI VE BAŞARILI ÇALIŞMALARA İHTİYAÇ VARDIR. BUNUN GERÇEKLEŞEBİLMESİ İÇİN DE YENİ BİR İSTİHBARAT MEKANİZMASI OLUŞTURULMALIDIR.
Söz konusu dokümanlarda ETÖ'nün Türkiye Büyük
Millet Meclisi'nde çıkartılması planlanan özel güvenlik şirketlerine yönelik yasanın istedikleri yönde şekillenmesi için ciddi "
lobi" faaliyetleri yürüttüğü anlaşılıyor. Örgüt 2000 yılı Haziran ayında da pek çok özel güvenlik şirketini tek çatı altında toplayacak "Security A.Ş." adı altında Uluslararası bir çatı yapı kurma girişiminde bulunuyor.
YÜZBİNLERCE SİLAHLI ELEMAN
Bu çatı altında Türkiye'deki polis sayısından daha çok 'silahlı güvenlik
elemanı'nın yönetilmeye hazır bir biçimde konumlandırılması öngörülüyor. Bu sayının 300-400 bin civarında olmasının istendiği değerlendiriliyor.
EMEKLİ ASKERLER YÖNETECEK
Ergenekon Terör Örgütü kurmayı planladığı güvenlik şirketi yönetiminin de tamamen "istihbaratçı askeri personelden" oluşturulmasına büyük önem veriyor.
SÖZDE GÜVENLİK ŞİRKETLERİ
EMNİYET VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TASLAĞI VE İZNİ SINIRLARI İÇİNDE BU SEKTÖR İÇİNDE YER ALACAK OLAN GÜVENLİK ŞİRKET, İSTİHBARAT GÖREVLERİNDE YER ALARAK UZMANLAŞMIŞ EMEKLİ BİR KURMAY ALBAYI BAŞKANLIĞINDA KURULMALI VE TÜM PERSONELİ YALNIZCA EMEKLİ İSTİHBARAT SUBAY KADROLARINDAN OLUŞTURULMALIDIR. BU ŞİRKET BÜNYESİNDE KESİN OLARAK EMEKLİ EMNİYET MENSUPLARI YER ALMAMALIDIR. BÖYLECE ÖRTÜLÜ BİR BİÇİMDE, YEPYENİ BİR YAPILANMA İLE GÜÇLÜ BİR İSTİHBARAT BİRİMİ OLUŞTURULMUŞ OLACAKTIR. BU İSTİHBARAT BİRİMİ DOĞAL OLARAK 'OPERASYONAL' HİZMETLERİN SORUMLULUK VE YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ DE ÜSTLENEBİLECEK YETENEKTE OLACAKTIR.
Örgütün
direk sahibi olmadığı güvenlik şirketlerinin içine de, kendi adamlarını yerleştirmek suretiyle kadrolaşma yoluna gittiği kaydediliyor.
SIZMA HAREKATI
GÜVENLİK ŞİRKETİ, BANKALAR, FABRİKALAR VE HOLDİNGLERİN GÜVENLİK İHALELERİNE GİRECEK, VERİMLİLİK AÇISINDAN GEREKLİ GÖRÜLEN KURULUŞ VE KİŞİLERE GÜVENLİK HİZMETİ ÖNERİLERİ GÖTÜRECEK BÖYLELİKLE YAŞAMIN PEK ÇOK ALANINDA YER ALABİLME OLANAĞI ELDE EDİLECEKTİR. BİLİNEN BİR GERÇEKTİR Kİ; TÜM DÜNYADA GÜVENLİK ŞİRKETLERİ İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN 'ARKA BAHÇESİ' DURUMUNDADIRLAR. İSTİHBARAT ÖRGÜTÜMÜZÜN DE 'ARKA BAHÇELERE' İHTİYACI VARDIR.
Örgüt, kendi güdümündeki özel güvenlikçilere gerektiğinde
operasyon yapma görevi vermeyi düşünüyor.
KÜÇÜK'ÜN ORTAĞI VALİ ÇAKIR
Ergenekon'un en önemli isimlerinden Veli Küçük'ün Stratejik Güvenlik Koruma ve Eğitim AŞ. adlı bir güvenlik şirketinin sahibi olduğu biliniyor. Şirketin kurucuları arasında ise halen hakkında hiçbir yasal işlem yapılmış olmayan eski
İstanbul Valisi
Erol Çakır'ın da bulunması dikkat çekiyor.
YARGI ÖZEL GÜVENLİĞE EMANET
Bu arada
Danıştay saldırısında binayı özel bir güvenlik şirketi olan "
OYAK güvenlik" koruyordu.
Saldırının olduğu gün güvenlik kameralarının çalışmadığı ve olaydan bir gün önce söküldüğü ortaya çıkmıştı.
TEZİÇ'E SALDIRANLAR ÖZEL GÜVENLİKÇİ
Bu arada YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç'e yönelik saldırı girişiminde yakalanan Nurullah İlgün ve Bülent Askeroğlu adlı kişilerin de özel güvenlik şirketi elemanı olduğu belirlenmişti.
YILDIRIM REİNA'NIN KORUMASI
Ergenekon'un
tutuklu sanıklarından
Oktay Yıldırım ise İstanbul'un en hareketli eğlence mekanlarından Reina'nın ‘’Özel Güvenlik Müdürü’’ydü. Yine şu anda tutuklu bulunan Ergenekon sanığı Hasan
Atilla Uğur da yakalanmadan önce gizli bir şekilde güvenlik şirketi kurma çalışmaları yürütüyordu.
SAMANYOLU HABER