Halihazırda polisin şiddet eylemlerini önleyecek yeterince yetkiye sahip olduğunu anlatan Özbudun, vahim düzeydeki siyasi kutuplaşmanın toplumdaki endişeleri artırdığını ifade etti. Prof. Dr. Ergun Özbudun, önceki gün Taha Akyol’un CNN Türk’te hazırlayıp sunduğu ‘Eğrisi Doğrusu’ programına katıldı. Anayasa Hukukçusu Özbudun, başkanlık sisteminden HSYK’nın yapısına, iç güvenlik paketinden Sulh Ceza Hakimlikleri’ne kadar gündeme dair önemli konularda değerlendirmelerde bulundu. Özbudun’un konuşmalarından satır başları şöyle:
Başkanlık sistemi bizde işlemez: “Amerika’daki başkanlık sisteminin başarılı olmasının sebebi özgürlükçü bir kültürün var olmasıdır. Araçları ise sert kuvvetler ayrılığıdır. Yani yasama ve yürütmenin birbirinden sert çizgilerle ayrılmasıdır. Yine Amerikan anayasası yargıya tam bağımsızlık veriyor ve anayasada yer almasa bile, bütün mahkemelerin kanunları denetleme yetkisi var. Amerika’da başkanlık sistemi işliyor. Başkan ile kongre çoğunluğu veya kongre meclislerinden birinin çoğunluğu ayrı partilerden olduğu zaman bir tıkanma olmuyor. Bizde başkanlık sistemini savunanların genellikle ihmal ettiği bir karşılaştırmadır bu. Çünkü Amerikan partileri ideolojiden uzak, gayet pragmatik, ademi merkeziyetçi partiler.”
Umudum iç güvenlik paketinin hiç çıkmaması: “İç güvenlik paketi ile ilgili ciddi değişiklikler olabilir. Çünkü çok büyük tepkiyle karşılaşıyor. Sadece muhalefet partileri tarafından değil aynı zamanda pek çok sivil toplum kuruluşu ve barolar tarafından da tepki görüyor. Dolayısıyla ne şekilde çıkacağını bilmiyoruz. Umudum hiç çıkmamasıdır, geri alınmasıdır. Çünkü zaten bugünkü mevzuat bile bildiğim kadarıyla polise şiddet eylemlerini önleyecek yeterince yetki veriyor. Böyle olunca da insanlar endişelenmekte gayet haklılar. Genel konjonktür ve vahim düzeydeki siyasi kutuplaşma bu tür endişeleri artırıyor. Yani kâğıt üzerinde birtakım yetkiler mevcut olabilir. Bazı Avrupa ülkeleri örnek gösterilerek, ‘onlarda da var’ deniliyor. Ama onlarda böyle orantısız bir siyasi saiklerle güç kullanılacağı konusunda toplumda bir endişe olduğunu sanmıyorum. Ama Türkiye’de Sayın Arınç’ın tabiriyle yüzde elli böyle bir endişe içinde.”
Sulh Ceza Hakimlikleri, hukuk devleti ilkesine aykırı: “Sulh Ceza Hakimlikleri ile ilgili çok fazla konuşmak istemiyorum. Konu Anayasa Mahkemesi’nin önünde. Ama bu kanunun Anayasa’ya uygunluğu konusunda çok ciddi şüphelerim var. ‘Tabii hakim’ ilkesine dolayısıyla da hukuk devleti ilkesine aykırı görüyorum. Çünkü burada soruşturma aşamasında çok radikal, çok kritik yetkiler var. Bunların içinde gözaltı var, tutukluluk talebi var, arama var, mülkiyete el koyma var. Şimdi burada özel olarak seçilmiş, yani HSYK hükümetin kontrolü altına girdikten sonra seçilmiş Sulh Ceza Hakimleri var ve bunlara çok radikal yetkiler verildi. E bu tabii bir güvensizlik yaratıyor. Bu bakımdan da ‘tabii hakim ilkesi’ ile de uyuşmuyor. Burada bir sorun da şu; bir Sulh Hakimi de diyelim ki tahliye talebini reddetti. Ona itiraz ettiniz. O itiraza yine başka bir Sulh Hakimi bakacak.”ZAMAN