Eroğlu,
bakanlık binasında basın mensuplarıyla bir tanışma toplantısı düzenleyerek, bakanlığın faaliyetleri konusunda bilgi verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi
Çevre Mühendisliği bölümünde 8
Mayıs 2007 tarihine kadar görev yaptığını anlatan Eroğlu, çevre konusuna çok uzak olmadığını, bakanlığı tanıdığını ve bu nedenle büyük bir heyecan içerisinde olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak, kendilerine büyük hedefler koyduklarını, bu çerçevede de
2023 yılı için belirlenen hedefleri 2013'e çektiklerini kaydeden Eroğlu, ''Güçlü bir ekiple yürüyoruz. Hedeflerimizin tamamına 2013 yılında ulaşacağımıza inanıyorum'' dedi.
''1053 sayılı Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun''da yapılan değişiklikle nüfusa bakılmaksızın, köyler hariç tüm belediyelerdeki içme ve kullanma suyu ihtiyacını temin etme konusunda, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) görevlendirildiğini belirten Eroğlu, ''sanayi ve konut ayırmaksızın, entegre su yönetimi anlayışıyla suyu bir bütün halinde'' ele alacaklarını ifade etti.
Eroğlu, ''Çankırı'da da bunu denedik.
Sanayi ve içme suyu ayrı ayrı hesaplandığı zaman maliyetler 6 kat artacaktı. Tek bir
işletme,
kontrollü bir işletme, hem yatırım hem de işletme maliyeti açısından oldukça faydalıdır'' dedi. Bakan Eroğlu, Mudurnu'daki Ballıkaya Barajı'nı buna örnek göstererek, bu sayede su ihtiyacının, emniyetli bir biçimde karşılanacağını anlattı.
-İÇME SUYUNDA 2010 HEDEFİ-
Mühendislik kriterlerine göre su yatırımlarının, 30 yıl ilerisi düşünülerek yapıldığını kaydeden Eroğlu, büyük yatırımları 10 10 10 yıl olarak kademelendireceklerini kaydetti. Bakan Eroğlu, ''2010 yılına kadar da tüm şehirlerin içme suyu problemi çözülecek'' dedi.
Eroğlu, Türkiye'nin,
hidroelektrik santrali (HES) yatırımları konusunda da iyi bir noktada olduklarını ifade ederek, 2003 yılında Türkiye'de HES potansiyelinin 5'te 1'inin kullanıldığını (30 milyar kilovatsaat (kWh)), bunun şu anda 44-45 milyar kWh/yıl'a çıkartıldığını, ancak bu miktarın da ''yeterli olmadığını'' belirtti.
Eroğlu, HES yatırımlarını hızlandırmak için özel
sektör ile bine yakın su kullanım anlaşması yaptıklarını dile getirdi.
-İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI-
Küçük HES'ler nedeniyle Türkiye'de çok fazla HES donanımı ve türbine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken
Veysel Eroğlu, iş adamlarına bu alanda yatırım yapmaları için çağrıda bulundu. Eroğlu, ''Bu potansiyeli değerlendirip, imalat yapabilecek fabrikalar kurarsanız, çok kazançlı çıkarsınız'' dedi.
Türkiye'deki suyun yaklaşık yüzde 75'inin tarımsal sulamada kullanıldığını anlatan Eroğlu, özellikle bu alanda suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini dile getirdi.
-ORMANCILIK VE ÇEVRE-
Eroğlu, yapacakları diğer çalışmalar hakkında da bilgi vererek,
bakanlıkça
ağaçlandırma, dere ıslahı,
erozyon kontrolü ve küresel
ısınma konusunda projeler üretileceğini bildirdi.
Bakanlığın, ormancılık konusunda da bir çok hedefinin bulunduğunu anlatan Eroğlu, ''Gerek Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü, gerek
Orman Genel Müdürlüğü bu konuda büyük bir çalışmaya girdi. Ağaçlandırma konusunda Sayın Başbakanımız tarafından önemli bir
mesaj verilecek. Bu konuda daha sonra malumat vereceğiz'' diye konuştu.
Veysel Eroğlu,
orman yangınları konusunda ise ''ormancıların son derece fedakar olduklarını, cansiparane bir biçimde çalıştıklarını bildiğini ve onları takdir ettiğini'' belirterek, Türkiye'nin, orman yangınları konusunda diğer ülkelere göre düşük bir orana sahip olduğunu söyledi.
''Sevindirici bir haber vereyim, şu anda ülkede çıkan orman yangınlarının tümü kontrol altına alındı'' diyen Eroğlu, ''Sadece ülkemiz açısından değil, komşu ülkelerle de ortak çalışmalar yapmalı. Ülkeler arasında daha koordineli bir çalışma gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Eroğlu, katı atıklar konusunda da kararlı olduklarını dile getirerek, ''Türkiye'de katı atık bertaraf tesislerinin kurulması için hedeflerimizi belirledik. Ülkemizde bütün illerde katı atık yakma,
biyogaz elde etme tesisleri kurulacak. Bu konuda da hedefimiz 2013 yılı. Katı atıkların, bilhassa tıbbi katı atıkların ayrı ayrı toplanıp, bertaraf edilmesi gerekiyor'' dedi.
Atık suların arıtılması konusuna da değinen Eroğlu, bu konunun çok büyük bir yatırım gerektirdiğine dikkat çekerek, Bakanlığın bu konudaki hedefinin ise 2023 yılı olabileceğini söyledi. Eroğlu, atık suların arıtılması konusundaki çalışmaların adım adım ilerlemesinde yarar bulunduğunu da kaydetti.
AA