ABD, İngiltere ve Fransa'dan yapılan en üst düzey açıklamalar, üç ülkenin liderleriin hafta sonu temaslarında Suriye'ye askeri müdahale konusunda anlaştığına işaret ediyor.
ABD, İngiltere ve Fransa Suriye konusunda anlaştı
Müdahale seçenekleri arasında bir hava operasyonu düzenlenmesi ihtimali öne çıkıyor. ABD'de Obama yönetiminin üst düzey isimlerinden biri dün yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'ın geçtiğimiz hafta siviller üzerinde kimyasal silah kullandığı konusunda "çok az şüphe" olduğunu belirterek ABD'nin Suriye'de askeri müdahaleye bir adım daha yaklaştığının işaretini verdi. Yetkili Suriye yönetiminin Birleşmiş Milletler denetçilerinin bölgeye girişine izin verilmesi konusunda da "güvenilir olmak için çok geç" yorumunu yaptı.
İNGİLTERE VE FRANSA DA MÜDAHALE YANLISI
ABD'nin yanı sıra saldırıya "sert tepki" verileceği uyarılarını yapan İngiltere ve Fransa'nın söylemleri de gittikçe sertleşiyor. İngiltere Başbakanı David Cameron askeri müdahale isterken hükümet kaynakları Londra ve müttefiklerinin hava saldırıları, uçuşa yasak bölge uygulanması ve Suriye'deki isyancıların silahlandırılması gibi bir dizi seçeneği değerlendirdiğini belirtiyor. Hava saldırıları en olası tepki gibi görünüyor. Cameron'ın cumartesi gecesi Obama'yla dün de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la yaptığı telefon görüşmeleri sırasında rejimin önemli hedeflerine füze saldırısı düzenleme seçeneği de görüşüldü.
Obama Hollande ile görüştü
ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin, Suriye'de devam eden şiddet ile ilgili görüştükleri belirtildi. Obama ve Hollande'nin, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında Suriye rejimi tarafından sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığına dair haberlerden duydukları derin kaygıları dile getirdiği ifade edilen açıklamada, iki liderin uluslararası toplumun olası yanıtlarını konuştukları ve yakın istişareye devam etme kararı aldıkları bildirildi. Obama dün de İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmüştü.
Suriye vurulursa operasyon buradan yönetilecek!
Suriye’nin NATO’nun koalisyon güçleriyle vurulabilme olasılığının ağırlık kazanması, dikkatlerin Türkiye’ye çevrilmesine yol açtı. Zira Suriye, NATO güçleriyle vurulursa, komuta üssü Türkiye olacak.
NATO geçtiğimiz aylarda yeni bir yapılanmaya giderek, yeni komuta yapısı oluşturdu. NATO karargahlarının sayısı azaltıldı, müttefik ülkelerdeki birçok karargah kapatıldı. Bu kapsamda, NATO’da yürütülen uzun müzakereler sonucunda, yeni komuta yapısında bulunan önemli ve etkin karargahlardan birinin Türkiye’de bulunmasına karar verildi.
8 Haziran 2011 tarihinde Brüksel’de icra edilen NATO Savunma Bakanları toplantısında alınan karar uyarınca, İzmir’deki Hava Komutanlığı’nın yerine Kara Komutanlığı teşkil edildi. NATO Kara Komutanlığı, doğrudan Belçika Mons’taki Müttefik Harekat Komutanlığına bağlı üç ana karargahtan biri ve NATO’daki tek Kara Komutanlığı oldu.
Personeli 7 kat artıyor
Buca ilçesi Şirinyer semtinde, geçen 1 Aralık’ta faaliyetine başlayan NATO Müttefik Kara Komutanlığı’nda şu anda 50 personel görev yapıyor. Plan dahilinde bu sayı 350 personele çıkacak. Suriye’ye yapılacak olası bir kara harekatında NATO Kara Kuvvetleri’nin komuta ve kontrolünü yürütecek olan komutanlık, kritik önem taşıyor.
Kimyasal risk
Suriye’deki kimyasal katliamın ardından olası bir Suriye operasyonunda, Türkiye kimyasal riski taşıyan ülkelerin başında geliyor. TSK bu konuda önlem olarak Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer Korunma ve Savunma Taburları’nın bir kısmını geçen yıl temmuz ayında Suriye sınırına kaydırmıştı. Suriye’nin olası kimyasal tehditine yönelik olarak 3 ilde NATO’dan talep edilen patriot bataryalarını yerleştiren Türkiye’nin, olası kimyasal saldırıda TSK bünyesinde ve ulusal olarak tedbirlerini yoğunlaştırıyor.
Harekat başkanı Ürdün’e
Suriye’nin görüşüleceği Ürdün’de bu hafta yapılacak toplantıya, Genelkurmay Bakanlığı’nın, Harekat Başkanı düzeyinde katılması öngörülüyor. Ürdün’lü bir yetkili, batılı ve Müslüman ülkelerin Suriye meselesini görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Ürdün’de toplanacağını belirtmişti. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre TSK’nın toplantıda, son dakika değişikliği yaşanmazsa, Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Erdal Öztürk’le temsil edilecek. Türkiye, toplantıda komşusu Suriye’yle ilgili verileri paylaşacak. Katar Genelkurmay Başkanı Ganim Şahin el-Ganim dün Ürdün’e gitti.