Esed'in sonunu getirecek kanıt Erdoğan'ın elinde!

Suriyeli yaralılarda ‘risin’ adlı zehir tespit edildi. Erdoğan bu raporları kanıt olarak Obama'ya verecek.

Esed'in sonunu getirecek kanıt Erdoğan'ın elinde!

Türkiye, Esed güçlerinin bombardımanında yaralanan 13 Suriyeli'nin kan ve doku örneklerinde 'kimyasal-biyolojik silah' izi tespit etti. MİT'in yürüttüğü operasyonda ortaya çıkan raporları Başbakan Erdoğan, ABD ziyaretinde Başkan Obama'ya kanıt olarak iletecek. 

Habertürk'te yer alan habere göre Esed'in halkına karşı kullandığı kimyasal-biyolojik silahın izleri 29 Nisan akşamı 13 Suriyeli muhalifin yaralı olarak Suriye'den Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne getirilmesiyle ortaya çıktı. Hatay 2. Hudut Alay Komutanlığı tarafından getirilen 13 yaralıdan 2'si hastanede hayatını kaybetti. Yaralıların, 'kimyasal silaha maruz kaldıklarını' söylemeleri üzerine hastanede önlemler artırıldı. Jandarma'ya ve MİT'e bilgi verildi.

İstihbarat görevlileri, yaralıların beyanı doğrultusunda çatışma bölgesinden toprak örnekleri ve şarapnel parçaları getirdi. Ölenlerden alınan doku ve kan örnekleri muhafaza altına alındı. Numuneler hızla ve büyük titizlikle Ankara'ya gönderildi. Hıfzıssıha ve Adli Tıp'ta uzman ekipler, numuneler üzerinde inceleme yaptı. Yapılan laboratuvar incelemelerinde öldürücü risin adlı zehirli maddeye ulaşıldı. Bulgular, devletin en üst kademesine ulaştırıldı. Başbakan Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde bu raporları kanıt olarak kendisine ileteceği öğrenildi. Türkiye'nin Amerika'ya bu konuyla ilgili bilgi verdiği, Suriye'nin elinde bulundurduğu kimyasal ve biyolojik silahın menşei ve miktarı konusunda tespit çalışması yürütüldüğü ifade edildi.

Geçen ay ABD Başkanı Obama ve senatörlere Amerikan Posta Servisi aracılığıyla risin içeren 3 adet mektup gönderilmişti. 

Hint yağı bitkisinin doğal proteini olan risinin birkaç tuz tanesi büyüklüğündeki parçaları, solunduğunda yetişkin bir insanı öldürebiliyor. Bu madde, Bulgar muhalif yazar Georgi Markov'un 1978'de Londra'da uğradığı suikastla dünya gündemine girmişti. Bulgar bir ajan, bir şemsiyenin ucundan attığı risin kapsülüyle Markov'u bacağından vurup zehirleyerek öldürmüştü.

<< Önceki Haber Esed'in sonunu getirecek kanıt Erdoğan'ın elinde! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER