Eski SPK başkanından çok çarpıcı uyarı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar dönüşü Bank Asya ile ilgili açıklamaları sektör temsilcilerini endişelendirdi. Eski SPK Başkanı Cansızlar, 2001 krizini hatırlatarak, “O dönemden daha kötü olabiliriz” uyarısı yaptı

Eski SPK başkanından çok çarpıcı uyarı

Banka Asya’ya yapılan linç girişimi ve karalama kampanyalarına ekonomi bürokrasisinin duayen ismi Doğan Cansızlar’dan tepki geldi. Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Cansızlar, dünyanın hiçbir yerinde devlet eliyle bir bankanın batırılmaya çalışılmasına ve buna seyirci kalınmasına rastlanmadığını söyledi. Cansızlar, “Hiçbir aklı başında ülkede böyle şeyler yaşanmaz” dedi.

Tehlikeli boyutlara gidiyor

Cansızlar, sosyal medyada bankacılık ile ilgili dedikoduların tehlikeli boyutlara doğru gittiği endişesini paylaştı. 8-10 bankanın isminin açık açık konuşulduğunu ifade eden Cansızlar, “Bu durum 2001 krizinde büyük yara alan ve bedel ödeyen finans sektörüne darbe vurur. Durum 2001 krizinden daha vahim duruma gelebilir. Bu dönemde Türkiye’nin neler yaşadığını herkes biliyor. Aynı şeyi tekrar yaşamak için çabalamak akıl kârı değil. Büyük bedeller ödeyerek buralara gelen ve sağlam temeller üzerinde duran finans kesimine böyle bir durumu tekrar yaşatmaya kimsenin hakkı yok” dedi.

Dedikodu furyasının büyük bedeller ödeyerek bugünlere gelen finans sistemine büyük zarar verdiğini anlatan Cansızlar, “Finans sektöründe yüzde 54 paya sahip olan yabancılar açısından hiç hoş olmayan durum ortaya çıkıyor. Bu durum yabancı sermayeyi ürkütür” diye konuştu.

BDDK baskı altında kalmamalı

Doğan Cansızlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bağımsız otorite olarak baskı altında kalmadan gerekli incelemelerini yapıp bir an önce piyasaları sakinleştirecek kararlarını açıklaması gerektiğini vurguladı. Cansızlar şöyle konuştu: “BDDK ve SPK medyada çıkan her haber ve söylentiyi çok acil inceleyip karara bağlamalı. Söylenti yayanlara karşı suç duyurusunda bulunmalı. Soruşturma açmak ve uyarmak gerekiyor.”

Niye kapatıldı bilmiyorum

Ekonominin duayen ismi Doğan Cansızlar, Bank Asya hisselerinin borsada niye kapatılıp açıldığını kendisinin bilmediğini söyledi. Cansızlar, “Dedi kodu furyası borsada işlem gören bütün şirketleri olumsuz etkiler” dedi.

Hiçbir merci BDDK’ya talimat veremez

Bankacılık Kanunu’nun 82. maddesine göre; BDDK, kanun ve mevzuatla kendisine verilen düzenleme ve denetlemeyle ilgili görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yerindelik denetimine tâbi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

Bankacılık siyasi hesaplaşma yeri değil

Yaşananların çok tehlikeli boyutlara doğru gittiğini anlatan Cansızlar, “Bu çok tehlikeli bir oyun. Bundan hepimiz zarar görürüz. Çok dikkatli olmak lazım. Bankacılık ve finans sektörü siyasi hesaplaşmaların alanı olmamalı. Bir devlet veya bir hükümet bir bankayı batırmak için söylentiler yayamaz. Ve bunlara izin vermemeli. Eğer bir hukuksuzluk varsa hukuk içinde bunun önlemi alınmalı. Bir incelme bir yargı kararı olmadan böylesi bir oluşum herkese bedel ödetir” dedi.

Sistem böyle çalışıyor

Cansızlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Taşıma su ile değirmen dönmez’ diyerek Bank Asya’da açılan hesaplarla alay etmesini ise şöyle yorumladı: “Bankacılık sistemi küçük küçük paraların toplanarak ekonominin çarklarının dönmesi için piyasalara aktarılmasıdır. Mudiler-den toplanan paralar şirketlere kredi şeklinde verilerek ekonominin çarklarının dönmesi sağlanır. Bankalar en küçük tasarrufu bile ekonomiye kazandırmak için boşuna mı reklam yapıyor.”

Küçük yatırımcı dava açsın

Ülkeye yazık edildiğine dikkat çeken Cansızlar, borsada zarara uğrayan küçük yatırımcıların SPK ve BDDK’ya dava açmasını önerdi. Cansızlar, Denetleme Kurumu’nun yaşananlar karşısında sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

3 ile 5 yıl arası hapis

Bugün'ün haberine göre, Bankacılık Kanunu’nun 74. maddesine göre bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olanlar ve asılsız haber yayınlayanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden iki bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

<< Önceki Haber Eski SPK başkanından çok çarpıcı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER