İstanbul'un adeta simgelerinden biri olan 251 yıllık tarihi
kule İstanbul'u yeniden
renklendirdi. Tarihi kule eskiden olduğu gibi değişen renkleriyle İstanbullulara hava durumunu haber verecek.
İstanbul
Üniversitesi, Siemens ve Orsam işbirliğiyle gerçekleştirilen aydınlatma projesiyle tarihi kule yeniden eski günlerine döndü.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü içerisinde bulunan
Beyazıt Yangın Kulesi'nin ışıkları düzenlenen törenle açıldı.
Özel ışık gösterilerinin de yapıldığı törende konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, 15 yıl aradan sonra Beyazıt Yangın Kulesi'nin yeniden parlıyor olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.
İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu alan içinde yer alan Beyazıt Yangın Kulesi'nin vatandaşlar tarafından gezilebilir bir hale dönüştürülme çalışmalarını sürdüğünü kaydeden Söylet, "Üniversitemizin bir diğer kapısı olan
Süleymaniye Kapısı'nın da açılmasıyla insanlarımız bu
tarihi yerde gezip, kuleye çıktıktan sonra Süleymaniye Kapısı'ndan çıkış yapabilecekler. Yaz günleri daima açık hale getireceğimiz kulemiz kışın ise okul olduğu için hafta sonları gezilebilir bir hale getirilecek." dedi.
TARİHİ KULE VATANDAŞLAR TARAFINDAN DA GEZİLEBİLECEK
Üniversite binalarını tarihi özellik taşıdığına vurgu yapan Söylet, tarihi özellik taşıyan binanın içindeki çalışma odasını bile isteyenlerin gezebileceği söyledi. Söylet, "
Buckingham Sarayı bile gezilebiliyorsa buralarda gezilebilir olmalı." dedi.
Törene katılan Fatih Belediye Başkanı
Mustafa Demir ise tarihi yarımadanın ortasında yer alan Beyazıt Yangın Kulesi'nin İstanbul'a farklı bir renk katacağını söyledi.
Konuşmaların ardından butona basılarak devreye sokulan kule ışıklandırmaları izleyenleri kendine hayran bıraktı. Törene katılan birçok kişi renklerin dansını cep telefonlarındaki kameralarla
kayıt etti.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, çıkan
yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında, 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi. Kule, 1756'daki Cibali yangınında yanmasının ardından 1826 yılında yeniden yapıldı ancak bu kez de Yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı. Sultan II. Mahmut zamanında Mimar Senekerim Balyan'ın tarafından tekrar yapıldı. Yangın gözetleme amacının yanında hava durumu İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'ndeki ışıklarla bildirilmiş. 1995 yılına kadar, Beyazıt Kulesi'nin ışıkları hava durumunu vatandaşlara bildirmişti.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi, çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında, 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi. Kule, 1756'daki Cibali yangınında yanmasının ardından 1826 yılında yeniden yapıldı ancak bu kez de Yeniçeri ayaklanmasında tekrar yandı. Sultan II. Mahmut zamanında Mimar Senekerim Balyan'ın tarafından tekrar yapıldı. Yangın gözetleme amacının yanında hava durumu İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yangın Kulesi'ndeki ışıklarla bildirilmiş. 1995 yılına kadar, Beyazıt Kulesi'nin ışıkları hava durumunu vatandaşlara bildirmişti.
Yapılan yeni ışıklandırma sistemiyle İstanbullulara hava durumunu bildirecek olan kulede;
mavi yandığı zaman havanın açık, yeşil yandığı zaman yağmurlu ve sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman kar yağacağını haber verecek.
Öte yandan, İstanbul'da yarın beklenen kar yağışı nedeniyle kulenin ışıkları kırmızıya çevrildi.