Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısında,
imza kampanyası metni aktivist Pınar Akyasan okudu.
Bundan 49 yıl önce
Türkiye'nin ilk seçilmiş hükümetinin
silah zoruyla devrildiği ifade edilen metinde, ''halkın temsilcilerinin
Yassıada'ya götürüldüğü, işkence edildiği ve uyduruk bir mahkemede yargılandığı'' anlatıldı. Bir
Başbakan ve iki bakanın idam edildiği ve aralarında Cumhurbaşkanı'nın da bulunduğu çok sayıda kişinin
hapis cezasına çarptırıldığı anımsatılan metinde, şu görüşlere yer verildi:
''Sonra bu yaptıklarına 'devrim' dediler, yıl dönümlerinde
kutlama yaptılar. Yaptıkları anayasa ile
darbe düzenini kurumsallaştırdılar. Ve Yassıada'da başlayan bu kabus, her 10 yılda bir tekrarlandı. Bu ülkenin sade vatandaşları olan bizler, bu yaşananları seyrettik. Tıpkı İstanbul'un hemen karşısında duran Yassıada'yı seyrettiğimiz gibi... Şimdi önümüzde tarihi bir fırsat var. Türkiye'nin yaşadığı bu korkunç darbenin 50. yıl dönümüne, sadece bir yıl kaldı. Bizler
demokrasiden yana sade vatandaşlar olarak Cumhurbaşkanı'na ve Başbakan'a sesleniyoruz: Yaşadığımız bu darbenin 50. yıl dönümünde Yassıada, darbelerle yüzleşeceğimiz bir müze, demokrasi çıtamızı yükseltecek çalışmaların yürütüleceği bir enstitü, uluslararası çapta etkinliklerin yapılacağı bir
sivil toplum merkezi olsun. Yassıada yeni bir dönemin simgesi olsun. Yassıada, demokrasi adası olsun.''
Pınar Akyasan,
öneriye Celal Bayar'ın kızı
Nilüfer Bayar Gürsoy, Adnan
Menderes'in oğlu
Aydın Menderes, Fatin
Rüştü Zorlu'nun torunu Fatin Rüştü Yener, Celal Bayar'ın torunları
Emine Gürsoy Naskali, Akile Gürsoy, Bilge Gürsoy,
Namık Gedik'in oğlu
Arda Gedik ve Tevfik İleri'nin oğlu Cahit İleri'nin de
destek verdiğini bildirdi.
Aktivist Turgay Oğur da Türkiye'de artık darbe yapılma ihtimallerinin yargılandığını ifade ederek, ''Türkiye darbe günlükleriyle hesaplaştıktan sonra darbeyle de hesaplaşmalı'' görüşünü dile getirdi.
Oğur, 24
Mayıs Pazar günü kendilerine destek verenlerle birlikte Yassıada'ya gideceklerini ve taleplerini bir kez de oradan seslendireceklerini söyledi. Turgay Oğur, ''www.yassiada.org''internet adresi üzerinden toplayacakları imzaları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunacaklarını belirtti.
YASSIADA, YÜZ KARASI, UTANÇ ADASI
Toplantıya katılan dönemin Bayındırlık Bakanı Tevfik İleri'nin oğlu Cahit İleri de gazetecilerin soruları üzerine, ''Yassıada'nın hem siyasi hem hukuk tarihinde bir yüz karası, utanç adası olduğunu'' söyledi. İleri, ''Bu utancı ortadan kaldırmak ve demokrasinin yerleşmesine faydalı hale getirmek çok güzel bir fikir.
27 Mayıs rezaletinden dolayı bir mağdurun oğlu olarak ailevi sıkıntılar çektik. Bundan daha önemlisi artık bu yaşımda bir
Türk vatandaşı olarak utanç duyuyorum. 27 Mayıs, ondan sonra gördüğümüz bütün darbelerdeki bütün çirkinliklerin nüvesidir'' dedi.
'BÜYÜK BİR KARA LEKE''
Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali de ''Genç Siviller''in demokrasiyi savunan girişimini desteklediğini belirtti.
''27 Mayıs darbesi Türk siyasi tarihinde çok büyük bir kara lekedir. Henüz 27 Mayıs ile hesaplaşılmamıştır'' diyen Naskali, bazılarının ''
devrimci'' olarak düşündükleri 1961
Anayasası'nın darbeleri meşru gösterdiğini, darbelere alkış tuttuğunu ve diğer darbelerin önünü açtığını savundu.
Emine Gürsoy Naskali, ''Böyle bir atmosfer, düşünce zemininden bugünlere geldik. Bu süreç içinde gerçekleri yansıtmayan, yalan olarak nitelendireceğim bir resmi tarih inşa edilmiştir. 1980'e kadar 27 Mayıs bayram olarak kutlanmış, gönlü kan ağlayan insanlar bu darbeyi kutlamak mecburiyetinde kalmıştır. Bu anlayışın yıkılmasını istiyorum'' diye konuştu.