Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan:
İŞTE KONUŞMANIN SATIR BAŞLARI: - Acımız büyük ciğerimiz yanıyor. Tüm milletimizin başı sağolsun Devlet büyüklerimiz ilk günden itibaren tüm kurumları seferber etti.Üç günden bu yana hepimiz uykusuzuz, güçlükle konuşuyoruz - Ben şu anda 76 yaşında olan bir joeloji mühendisiyim. 49 yıldır bu işi yapıyorum. Maden işçiliği yapıyorum. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum. - Çalışanların çoğunu oğlum ve kardeşim gibi görüyorum. 3 gündür buraya geldim. Canım yanıyor. İçim yanıyor. Benimle çalışan insanlar beni bilirler. Bunların bir çoğunun babası benim yanımda çalışarak emekli oldular. Hiçbirini onlardan ayırmadım. - Bu toplantıyı 2-3 sonra yapmak istiyordum. Kamuoyundaki talebi, sağlığımı da bir yana bırakarak, bugün yaptım. Konuşmam ve hafızam bulanıklık içinde. - 3 günden beni aşırı yorgunum. Hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Bunun ilgili olarak öncelikle, Yönetim Kurulu Üyesi olan Ramazan Doğru’nun ne zaman başlandığını neler planlandığını anlatacak. Soma Kömür İşletmeleri’nin Genel Müdürü Ramazan Doğru:
"KAZANIN TRAFOYLA ALAKASI YOK" - Bu hafzada 25 yıldır çalışıyorum. Kayıpların çoğunu şahsen tanıyorum. 1990 yıllarında Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından kurulan bir ocak. Uzun yıllar bu şekilde çalıştırıldı. Özelleştirme kapmasında 2006 yılında Park Enerji burayı aldı. 2 sene çalıştılar. Sonra ticari olarak Alp Bey'le anlaşarak, Park Enerji'den satın aldık.
- Böyle bir kazayı nasıl yaşadık diye düşünüyoruz. Kararı bilirkişiler verecek. Biz sonuçta cenazeleri aldıktan sonra bilirkişiler gelecekler ve en doğru onlar söyleyecekler.
- Bu kaza bizim 140 kotunda dördüncü bant anayolda meydana geldi. Burada tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu. Havamızda aşırı bir hız var burada. Buradan meydana gelen kızışmanın ani bir şekilde göçmesi sonucunda. Korlar çabuk bir şekilde yangını şiddetlendirdi. Olayın trafoyla alakası yok. Şu anda o noktaya ulaşıldı. Trafomuz sağlam bir trafo, yangının onunla ilgisi yok. Bir yerde yangın çıkabilir. Gün içerisinde de yangınlarla boğuşuyoruz. Burada karbonmonoksit değerleri 50'ye ulaştığı zaman müdahale ediyoruz. Yangından başka kurtulma yolumuz yok. İçeriye suyla beraber kül basıyoruz, yangından bu şekilde kurtuluyoruz.
İşletme Müdürü Akın Çelik:
"OLAYDA HİÇBİR İHMALİMİZ YOK"
-15 yıl iş güvenliğinde çalıştım. Yangın madencilikte olur. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl olur bunu biliriz. Bunu bir fiil yapan mühendislerim var. Kurtarmanın her aşamasında buradaydım.
- 18 kişiye daha ulaşamadık, oraya girmek için mücadele ediyoruz. 787 kişinin tamamı yer altındaydı. 363 tanesi dışarı çıktı. Bunun haricinde 120 kişi ambulanslarla yakın hastaneler gitti. Şu an itibariyle 284 kişi öldü. 18 kişi şu anda madende.
-Oksijen maskeleri işçilerin çoğunda vardı. O maskelerin çoğu kontrol ediliyor. Gramaj tartımı su tartımı yapılıyor.
- Yoğun duman işçilerin yollarını kapattı. Görüş mesafesi düştü. Olayın sıkıntısı buradan kaynaklandı. Görüş mesafesi 0’a düştü.
- Biz kazanın neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. Sıkıntıyı bilmiyoruz. Hiçbir ihmalimiz yok bu olayda. Canla başla çalıştık. 20 yıldır madenciyim.
İK MÜDÜRÜ CELALETTİN GÖKAŞAN
- 15 yaşında Kemal Yıldız diye biri yok. Arkadaşımız Cemal Yıldız. 19 yaşındadır. Müfettiş beylere de bunu takdim ettim. Bir tane yabancı uyruklu, bir tane 18 yaş altında ve 1 tane taşeron işçisi yok bu kurumda. Taşeron uygulaması yoktur. 2941 işçisinin tamamı Soma kömürlerinin işçisidir. Ekip başları vardır. Onlara taşeron diyorlarsa bilemem. Ekip başları vardır.
Akın ÇELİK: Ben yanlarındaydım. Yangının çıkış noktası önemlidir. Yangın temiz havanın olduğu yerde çıktı. Bu yüzden duman hemen heryeri doldurdu. Yangının bu bölgede sensörlerimiz var. Buradan bir yükselmesiyle beraber operatör mühendisleri arıyor. Mühendisler arkadaşları yönlendiriyor. Arkadaşlar telefonla konuşur konuşmaz gaz veriyorlar. Anında böyle olması işi zorlaştıran da bu. Önce yangını engellemeye çalıştık. İnsanlar çıkarken temiz hava verdik. Buradaki canlı insanların bir kısmını kurtardık. Kalanlar var.
MADENDE O ANDA YAŞAM ODASI YOKTU
Ramazan Doğru sözü aldı:
Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise aşağıdaki üretim alanı için bir yaşam odası hazırlığının devam ettiğini belirtti. Doğru, "Biz yaşam odasını en yoğun çalıştıkları yerde kurduk yaşam odasını. Daha sonra biz yukarılara ve aşağılara geçtik. Bizim buradakini söktük burada yeni bir oda hazırlıyoruz. 18-24 saat arasında cevap veriyor. Yaşam odasını sökmüştük yoktu. Madende o an yaşam odası yoktu" dedi.
GÜRKAN: YAŞAM ODASININ EHEMMİYETİ YOK!
Alp Gürkan sözü aldı:
Arkadaşlarımın bir sene önce çalışma alanlarında yapılan bir odadır yaşam odası. Bu odalar anataşın içinde yapılacak. Eğer kömürün içinde yaparsanız. Bir yangında odanın içinde olan insanlar yanar. Taşlı bölgede yaşam odası yapmamız gerekir. Esas üretim alanı olmadığı için ana taşa girilerek yapılıyor bu yaşam odası. Yaşam odası hemen her yere yapılamaz. Kömür madeninin içine yapamazsınız. Civara yapabilirsiniz. Yaşam odasının Türkiye ’de hazırlığını yapmak da maden içinden geçerek olur. Madenin içinden geçiyor. Tünel sürerek yapılır. Oraya gitmeden oda yapsanız ne olur. Yaşam odası üretimin ağır olduğu yere yakın yapılır. Buradaki odanın hiçbir ehemmiyeti yok. Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an. Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için.
MASKESİNİ TAKANLAR 5 DAKİKA DAYANABİLDİ
Akın Çelik sözü aldı:
- Yangın çıktığı zaman 340 kaçış noktasına gidin. Bu ocaktan bağımsız bir yer. Çoğu insanı burada kaybettik. Maskelerini takanlar 5 dakika dayanabildi. Bizim yaşam odamız taşınıyordu. Bu bölgede 5 kişi öldü. (Yaşam odasının taşındığı yerde) Kömür süren galeride oldu en çok can kaybı. Burada yaşam alanı yapamazsınız. Ben bir yerde kalacağıma yer üstüne çıkarım
MADENİ İŞLETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Alp Gürkan konuştu:
- Bu işletme belirli bir zaman sonra işgüvenliği müfettişleri tarafından incelenecektir. Yine resmi makamların önereceği bunu tekrardan inceletecektir. Bu rapor şirketin ne kadar kusurlu olduğunu söyleyecek. Çalışma Bakanlığı’nın çalışmalarını yakından takip etmek istiyorum. İşletmenin içinde doğan bir ihmal varsa. Bir eksiklik varsa. Bunun ben takipçisi olacağız. Benim gördüğüm kadarıyla bu bir kaza. Ben ocağa inmedim.
- Eksikliklerini tamamlayıp madeni işletmeye devam edeceğiz
ALP GÜRKAN: Vicdanım feci derecede kötü durumda. Bu olayın ben de oluşturmuş olduğu bir infial var. Yaşam odası hemen her yere yapılamaz. Kömür madeninin içine yapamazsınız. Civara yapabilirsiniz. Yaşam odasının Türkiye’de hazırlığını yapmak da maden içinden geçerek olur. Madenin içinden geçiyor. Tünel sürerek yapılır. Oraya gitmeden oda yapsanız ne olur. Yaşam odası üretimin ağır olduğu yere yakın yapılır. Buradaki odanın hiçbir ehemmiyeti yok. Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an.
Bu kaza üç ay dört ay sonra olmuş olsaydı. Bu insanlar kurtulacaktı yaşam odası olduğu için. Yaşam Odası maden yasasında mevcut değil.