Financial Times'den dikkat çeken Türkiye ve Erdoğan analizi

İngiltere'nin önemli gazetelerinden Financial Times, bugünkü başyazısında "Erdoğan'ın iktidara sarılışı ülkenin küresel saygınlığını azaltıyor" diyerek şu yorumu yapıyor: "Eğer daha da ileri gitmesine izin verilirse, Türkiye artık bir demokraside olması gereken temel standartlara sahip olmayacak."

Financial Times'den dikkat çeken Türkiye ve Erdoğan analizi

Financial Times gazetesinin bugünkü sayısında yer alan iki başyazısından biri Meclis gündemine gelen ‘iç güvenlik paketi’ vesilesiyle “ Türkiye 'de Erdoğan yönetiminin otoriterleşmesi”ni konu ediniyor.

 "Erdoğan'ın iktidara sarılışı ülkenin küresel saygınlığını azaltıyor" diyen gazetenin başyazısında, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye'yi kendi etrafında inşa ettiği otoriter bir devlete dönüştürürken, çok az itidal gösteriyor... Eğer daha da ileri gitmesine izin verilirse, Türkiye artık bir demokraside olması gereken temel standartlara sahip olmayacak" ifadeleri yer alıyor.

 İÇ GÜVENLİK PAKETİ'NİN ZAMANLAMASI

"2011'den bu yana Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi kişisel özgürlükleri kısıtlamak için o kadar çok şey yaptı ki, bir kısıtlamayı diğerinden ayırmak imkansız hale geldi" diyen gazete, iç güvenlik paketinin içeriğinden bahsederek paketin endişe verici olduğunu söylüyor.

Ancak Financial Times, paketin içeriğine ilaveten, genel seçimlerden sadece birkaç ay önce gündeme gelmesine dikkat çekerek, zamanlamasının da endişe verici olduğunu yazıyor. Gazete Erdoğan'ın başkanlık sistemini getirecek bir anayasa değişikliği için gereken meclis çoğunluğunu arzu ettiğini saklamadığını söyleyerek, şöyle devam ediyor:

 "Seçimler yaklaşırken geçmişte liderliğini sarsmış olan gösterileri yıldırmak için, kamu düzeni üzerinde bir kısıtlama olsun istiyor."

 'ÜLKENİN SAYGINLIĞI AZALIYOR'

BBC Türkçe servisinin aktardığı habere göre, Erdoğan'ı giderek daha fazla Rusya lideri Vladimir Putin'e benzemekle eleştiren gazete "Erdoğan'ın otoriterliği, Türkiye'ye birkaç açıdan zarar veriyor. Bölgedeki diğer ülkelerin makul bir şekilde özeneceği bir demokrasi olarak saygınlığını zayıflatıyor" diyor.

Financial Times, Erdoğan'ın otoriterleşmesinin Türkiye'nin uluslararası alandaki yerine de zarar verdiğini söyleyerek, daha önce bölgede stratejik bir oyuncu olan Türkiye'nin dış siyasetinin şu anda Erdoğan'ın kişisel heveslerine göre yönetildiğini yazıyor.

 'ERDOĞAN IŞİD'LE MÜCADELEYE İKNA DEĞİL'

Gazete Erdoğan'ın özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı mücadele konusunda ikna olmamış göründüğünü söylüyor.

 Gazete Cumhurbaşkanı'nın otoriter çizgisinin ülkenin uzun vadeli ekonomik beklentilerine de zarar vereceğini yazıyor ve örnek olarak Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik "tekrar eden saldırılarının" sadece siyasi risk beklentisini artıracağını söylüyor.

Financial Times yazısını "Türkiye stratejik olarak oyun dışı kalamayacak kadar büyük bir ülke; ama Erdoğan'ın yönetiminde uluslararası rolü azalıyor, ekonomik beklentileri belirsizleşiyor ve canlı nüfusu Erdoğan'ın gölgesi altında kalıyor" şeklinde bitiriyor.

 
<< Önceki Haber Financial Times'den dikkat çeken Türkiye ve Erdoğan analizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER