Gazetenin İstanbul muhabiri Daniel Dombey makalesinde, Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yemin ederek görevi başlamasının üzerinden neredeyse bir hafta geçmeden bu görevde de iz bırakmaya başladığını savundu.
Makalede eski Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'yi Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra 90 yıldan fazla bir süredir benimsediği geleneklerden uzaklaştırdığına dikkat çekilerek geçmişten kopuşa yönelik en sembolik adımın ise Erdoğan'ın Cumhurbaşkanların ikamet yeri olan Çankaya Köşkü'nde çalışmayacağı açıklaması olduğu aktarıldı.
Erdoğan'ın "dindar nesil yetiştirme" hedefini ve bununla ilgili 2012 yılında yapılan yasa değişikliği ile çocukların dini okullara gitmelerini olanak sağlanmasını da dikkat çekilen yazıda, Sabancı Üniversitesi'nin geçtiğimiz haftalarda açıkladığı 2010-2011 yılları arasında İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Liseleri'nin sayısının yüzde 73 arttığına vurgu yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çankaya Köşkü yerine Ankara dışında bir ormana inşaa edilen bin odalı merkeze taşınacağını ifade eden Dombey, Erdoğan'ı yeni binayı Osmanlı Selçuklu mimarisinin bir sentezi olacağı açıklamalarını aktardı.
Dombey ayrıca, Amerikan Başkanı'nın ikamet ettiği Beyaz Saray'ın karşılığı olarak yeni sarayın Beyaz Saray'ın Türkçe çevirisi olarak "Ak Saray" olarak yorumlanacağını yazdı.
Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Erdoğan'ın konuşmasında etnik ve dinsel bağlara dokunmadan ' Türkiye'nin insanları' ifadesini kullandığına dikkat çeken yazar, Erdoğan'ın büyüdüğü İstanbul'da oldukça fazla zaman geçirdiği ve Atatürk'ün öldüğü Dolmabahçe Sarayı'nda artık çalışmamayı tercih ettiğini yazdı.
Dombey son olarak hükümet yetkililerinin Erdoğan'ın ofis olarak nereyi kullanacağını bilmediklerini muhtemel bir alternatif olarak Boğaz'da yer alan Vahdettin Köşkü olabileceğini zira son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in ikamet ettiği bu köşkte inşaat çalışmalarının başladığını yazdı.
DHA