Fransa'dan Türkiye'ye öyle bir cevap geldi ki...

PKK'lı 3 kadının infazıyla ilgili tutuklanan tetikçinin bağlantılarını çözemeyen Fransa, Türkiye'nin gönderdiği dosyayı dikkate almadı.

Fransa'dan Türkiye'ye öyle bir cevap geldi ki...

Soruşturmayı yürüten Paris Savcılığı, MİT ve Emniyet'in hazırladığı raporun kapağını dahi açmadı. 'Türkiye, PKK meselesinde taraftır' bahanesine sığınan savcılık, Türk makamlarıyla bilgi de paylaşmadı.

Yenişafak'ın haberine göre, Fransa'da 9 Ocak günü PKK'lı 3 kadının infazına ilişkin Türk istihbarat birimlerince hazırlanan raporun soruşturmayı yürüten Paris Savcılığı'nca dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Fransız savcılığı, cinayetten iki gün sonra katil zanlısı Ömer Güney'i gözaltına almıştı. İnfazın ardından harekete geçen MİT ve Emniyet, PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in dışında Ömer Güney'le ilgili de kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu Interpol üzerinden Fransız polisi ve savcılığına ulaştırdı. Ancak soruşturmayı yürüten Paris Savcılığı'nın Türk istihbarat birimlerinin hazırladığı 'infaz dosyası'nı dikkate almadığı ve dosyanın kapağını dahi açmadığı öğrenildi. Elde edilen delilleri görmezden gelen Fransız savcının, Türk makamlarına soruşturma hakkında bilgi vermediği ve kendisine verilen belge ile dökümanları ise soruşturma dosyasına almadığı kaydedildi. Fransız polisinin ise istihbaratın hazırladığı dosyayı alarak incelediği ve kendi yürüttüğü soruşturmaya dahil ettiği öğrenildi.

ANKARA RAHATSIZ

PKK'lı 3 kadın ve katil zanlısı Ömer Güney'le ilgili Türk istihbaratınca elde edilen çok önemli bilgileri soruşturma dosyasına eklemeyen Paris Savcılığı, Türkiye'ye 'Siz PKK meselesinde tarafsınız' imasında bulundu. Takındığı tutumla soruşturmanın derinleşmesine engel olan Fransa'nın tavrı tepki çekti. Terörle ilgili işbirliğine yanaşmayan Fransa'ya konuya ilişkin rahatsızlığın iletileceği belirtildi.

Örgütün Avrupa faaliyeti raporda

Fransa'daki cinayetlerle ilgili Türkiye'nin hazırladığı istihbarat raporunda çok önemli bilgilere yer verildi. Raporda Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in örgüt geçmişlerine yer verildi. Üç başlıktan oluşan raporun ilk bölümünde örgütün Avrupa faaliyetleri, ikinci başlıkta infaz edilenlerin örgüt geçmişleri ve görevlerine yer verilirken üçüncü başlıkta ise infaz şüphelisi Ömer Güney hakkında ayrıntılı bir biyoğrafi ortaya konuldu. Güney'in Almanya ve Fransa'daki bağlantılarını da gözler önüne seren raporun Paris yargısınca soruşturma dosyasına eklenmemesi hayretle karşılandı.
<< Önceki Haber Fransa'dan Türkiye'ye öyle bir cevap geldi ki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER