Türk tarafının vize konusunda rahatsızlığını bir noktaya kadar anlayabildiğini ifade eden Füle, AB'nin vize diyalogunu başlatmak için Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanarak onaylanmasını önerdiğini hatırlattı. Füle, bu süreçte, Türk vatandaşlarının
Schengen bölgesine daha kolay
seyahat edecekleri bir formülü ortaya koymak için büyük gayret sarf ettiklerini dile getirdi.
"GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI HÜKÜMETLE İLGİLİ DEĞİL AMA YİNE DE ENDİŞELİYİZ"
Görüşmede Türkiye'de ifade ve
basın özgürlüğü konularının da ele alındığını dile getiren Füle, "Gazetecilerin tutuklanmasıyla ilgili son gelişmelerin Türk hükümetinin kararı olmadığının farkında olsak da bu konuda duyduğumuz endişenin altını çiziyoruz." dedi. Füle, ifade ve basın özgürlüğünün garanti altına alınmasını sağlayacak yasal çerçevenin oluşturulmasını istedi.
Füle,
rekabet faslının Macaristan'ın dönem başkanlığı sırasında müzakerelere açılmasının mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.
Stefan Füle, bir soru üzerine Hırvatistan'ın müzakere sürecinde kaydettiği ilerlemeye rağmen Türkiye'yle ilgili sürecin yavaş ilerlemesinin çifte standartla ilgisi olmadığını vurguladı.
AB, REFORMLARI NOT ETTİ
AB Dönem Başkanı Macaristan'ın
Dışişleri Bakanı János Martonyi ise, Türkiye'deki son
Anayasa değişikliklerini 'doğru yönde atılmış bir adım' olarak nitelendirerek, Ankara'nın müzakere sürecinde kaydettiği ilerlemeyi not ettiklerini belirtti. AB; ordunun
siyaset üzerindeki rolünün azaltılması, hukuk reformları, Türkiye'nin dış
politika ve ekonomi politikalarındaki etkinliğini de övdü.
Rum Yönetimi'ne limanların açılması, demokrasinin gelişmesi,
ifade özgürlüğü ve
azınlık hakları ise hassas konular olarak nitelendirildi. Macar bakanı, Rum Yönetimi de dahil olmak üzere Türkiye'nin tüm AB üyelerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi ve ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğine yönelik AB kararını okudu.
(CİHAN)