İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen gözaltındaki polislerin ailelerinin yanına gelen Turanlı, burada ailelere ve basın mensuplarına açıklama yaptı. İftar vaktine kadar 10 kişinin ifade işleminin tamamlandığını açıklayan Turanlı, gözaltındaki polislere Selam Tehvid soruşturmasıyla ilgili 25 sayfa halindeki soruların yöneltildiğini açıkladı. Gözaltı şartlarının kötü olduğuna değinen Turanlı, "Gözaltı şartları maalesef kötü ama o emniyetin kabahati değil binanın fizik şartları maalesef böyle. Normalde hukuken gözaltına alınan bir şahıs en fazla 24 saat içinde avukatla görüştürülmesi lazım. Benim müvekkilim 38 saatir benimle görüştürülmedi. Bu kişisel hakların ihlalidir" şeklinde konuştu.
"KELEPÇE UYGULAMASI TAMAMEN KEYFİDİR"
Sağlık kontrolleri sırasında müvekkillerine kelepçe takılmasından rahatsız olduklarını aktaran Turanlı, "Sırf basına gösteri olsun diye kelepçe vuruluyor. Müvekkillerime takılan bu kelepçeler de hukuka aykırıdır. İnsanlar buraya kendisi gelip teslim oldu. Hiç birinin kaçma şüphesi yoktur. Şu an yapılan uygulama tamamen keyfidir. Müvekkillerim en çok bu konudan rahatsız. Konuyla ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunacağız." ifadelerini kullandı.
Savcılık tarafından ek gözaltı süresi istendiğini aktaran Turanlı, gözaltı uzatma kararının hangi savcı tarafından alındığı ile ilgili bir bilginin olmadığını söyledi. Yasalara göre uzatma kararı kim tarafından alındıysa belirtilmesi gerektiğini söyleyen Turanlı, "Kaç saat verilmiş, ne kadar verilmiş bunlar yazmıyor. Bunlarla ilgili takibimiz devam edecek" dedi.
"TABİ YARGIÇLIK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR"
Gözaltı kararı alınırken tabi yargıçlık ilkesine uyulmadığını söyleyen Avukat Turanlı, "Hukuk devletinin en önemli ilkesi tabi yargıçlık ilkesidir. Yani bir insan hangi savcıya, hakime düştüyse onun tarafından yargılanması gerekir. Bir hafta önce 6 tane hakimlik kuruyorsunuz. Bu 6 hakimlikle de yargılama yapıyorsunuz. Bu tabi hakimlik ilkesine aykırıdır. Hukuka aykırıdır. Bu mahkemelerin verdiği karar objektif bile olsa insanların kafasında subjektif olduğu yönünde bir algı var. Çünkü sulh ceza hakimlerinden 3 tanesi Zerrab'ları bakan çocuklarını tahliye eden, bunlar hakkındaki koruma tedbirlerini kaldıran hakimlerdir. Bu bizim gözümüzde hukuka riayet edilmeyeceği izlenimini oluşturuyor. İnşallah biz yanılırız ama tabi yargıçlık ilkesi demokratik bütün ülkelerde olması gereken bir ilkedir" şeklinde konuştu.
CİHAN