Esnaf “Gezi”den 100 Milyon Civarında Zarar Etti
Gezi Parkı eylemlerinin esnafa faturası ağır oldu. Şikayetvar’ın haberine göre; vatandaşlar eylemlerin yapıldığı yerlere gitmeye korkunca esnaf kepenk kapatmaya başladı. 17 gündür iş yapamayan esnaf “Cirolarımız yüzde 50 düştü” diye isyan ederken TESK Başkanı Palandöken “415 Esnaf 100 Milyon civarında zarar etti” dedi. TÜSAİR Başkanı Demirağ ise esnafın zararını karşılayacak sigorta poliçelerinin nasıl olması gerektiğine dikkat çekti.
Esnaf Kepenk Kapatmak Üzere
Eylem sırasında meydana gelen olayların etkisiyle esnaflar önemli miktarda gelir kaybına uğradı. Olayların yoğunlukla yaşandığı Ankara Kızılay ve Tunalı Hilmi Caddesindeki iş yerleri yaşanan maddi zararlarını Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle şöyle dile getirdi:
Meşrutiyet’te bir giyim mağazası: “Yaşanan olaylar korkuya neden oldu. Eyleme destek vermek isteyenler dışında vatandaşlar Kızılay’a gelmiyor. Cirolarda yüzde 50’lik bir düşüş meydana geldi. Korkudan kimse gelmiyor, kepenk kapatmak üzereyiz, yetkililer bu duruma bir çare bulsun.”
Meşrutiyet’te bir pastane: "Şemsiyeleri götürdüler, tabelayı parçaladılar, kepenklere yazı yazdılar.
Meşrutiyet’teki bir giyim mağazası: “Tomaların sıktığı sular ve biber gazlarının kapsüllerinden camlarımız kırıldı. 17 gündür iş yapamıyoruz”
Tunalı’daki bir giyim mağazası: “Her ne kadar akşamları eylemciler gelip mağazamızdan kıyafet alsalar da cirolar yüzde 50 düştü. Günlük 3 Bin TL ciro yaparken bu rakam Bin TL' ye düştü. Müşteriler artık bu semte gelmeye korkuyor.”
Karanfil Sokakta bir cafe: “Ağaçlar için eylem yapanlar cafe önündeki çiçekleri söküp ağaçları yaktılar.”
Kızılay Atatürk Bulvarında bir gsm operatörü mağazası: “Mağazada maddi hasar yok ama daha önemlisi cirolar yüzde 50 düştü. İş yapamıyoruz.”
Yüksel Caddesi’nde bir restaurant: “Otomatik kapılar, masa sandalyeler ve camlar kırıldı, tabela parçalandı. 3 gün boyunca kapalı kaldık. Eylemlerin olduğu yerlerde bulunan 2 şubemizin 30 Bin TL kaybı var.”
Çalışanlar Primsiz Kaldı
Eylemlerin yoğun olarak yapıldığı iş yerlerinde çalışan elemanlar ise isyan ederek "Primsiz kaldık, kuru maaşa talim ettik" dedi.
17 Günde 100 Milyon Zarar Edildi
Esnaflardan gelen şikayetler üzerine Türkiye Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı (TESK) Bendevi Palandöken 17 günde yaşanan zararların Türkiye genelinde 100 Milyon olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti:
“Esnaflarımızda büyük bir iş kaybı var. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile yaptığım 2 saatlik görüşmede Başbakan zararın 75 milyon civarında olduğunu ve zararlar için çalışma başlatıldığını söyledi. Ama zarar bunun çok daha üstünde. Eylemlerde iş yerlerine gaz doldu, su sıkıldı, eylemciler kaçıp saklandı. Asıl önemlisi ise büyük bir iş kaybı yaşandı. Yevmiyeli çalışan işçilere maaş verildi ama iş yapılmadı. 415 esnaf sıkıntı içerisinde. İstanbul Taksim ve Ankara Kızılay gibi esnafın en yoğun olduğu bölgelerde eylem yapıldı. Olayların yapılacağı yerler önceden planlanmıştı. Onlarca emek bir anda yıkılmamalı. Esnafın kendisinin yaptırdığı sigorta poliçelerinde toplumsal olayların geçtiği bir madde var ise zararı karşılandı ya olmayanlar ne yapacak?İnşallah bu süreç uzun sürmez.”
Zarar Gören Esnaf Sigortadan Zararını Karşılayabilecek Mi?
Tüm Sigortacılık sektörü Araştırma geliştirme ve Eğitim Derneği (TÜSİAR) Kurucu Genel Başkanı Neşe Demirağ da esnafın büyük zararda olduğunu belirterek esnafın zararının sigorta tarafından nasıl karşılanabileceğini “Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, yangın sigortalarında ek bir sözleşme ile teminat verilmemiş ise kargaşada zarar gören işletmeler hasarlarını sigorta şirketlerinden alamazlar. Yangın poliçelerinde mutlaka bu teminat olmalıdır.” şeklinde açıkladı.