''Girdap Operasyonu'' kapsamında açılan ve Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Hareketi Derneği Genel Başkanı
Taner Ünal'ın da içinde yer aldığı 19 kişinin yargılandığı
davada,
mahkeme,
Ergenekon soruşturması
dosyasında yer alan ve dava dosyasıyla ilgili olabileceği düşünülen bilgi ve
belgelerin
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından istenmesini kararlaştırdı.
Ankara 11. Ağır
Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü
duruşmasına,
tutuklu sanıklar
Savaş Karabali, Hüseyin Ten, Ahmet Cinali, Fatih Koçak ve Ferhat
Şahin ile tutuksuz sanıklar
Halit Bozdağ Göngör ve Ahmet
Yüksel katıldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır,
terör ve organize suçlara bakmakla görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine yazılan müzekkereye verilen cevapta, önceden yazılan müzekkerenin geliş kaydına rastlanmadığından, mahkemenin akıbet sorma müzekkeresinin gereği yapılmaksızın iade edildiğini kaydetti.
Celse arasında,
Diyarbakır 6.
Ağır Ceza Mahkemesinin, görülen bir dava kapsamında, VKGB Hareketi Derneği Genel Başkanı Taner Ünal ve Mesut Sezer'e ait
iddianame örneği ile duruşma zaptını gönderdiğini belirten Şatır, mahkemelerinde görülen dava ile söz konusu davanın birleştirilmesinin onaylanıp onaylanmadığının sorulduğunu anımsattı.
Cumhuriyet
Savcısı
Kubilay Taştan, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin, talebine eklemiş olduğu belgelerde bir kısım sanıklar hakkındaki iddianamenin mevcut olduğunu, ancak yargılamaya konu iddianamenin tamamının gönderilmediğini, bu nedenle her iki dosya arasında bağlantı bulunup bulunmadığı hususunun bu aşamada değerlendirilemeyeceğini kaydetti. Taştan, ilgili mahkemeden, davaya konu iddianame suretinin istenmesine ve birleştirme hususunun istenilen belge geldikten sonra değerlendirilmesine karar verilmesini istedi.
Savcı Taştan,
Ergenekon soruşturmasını yürüten terör ve organize suçlara bakmakla görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği ile davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, mevcut dava dosyasındaki sanıklarla irtibatı gösterir belge, bilgi ve beyanlar var ise birer suretlerinin istenmesi, aksi halde ilgili dava dosyası iddianamesi ve eklerini içerir DVD'lerin birer suretlerinin gönderilmesinin istenmesine karar verilmesini talep etti.
Sanık Ahmet Cinali'nin avukatı Necdet Çağlar, müvekkilinin uzun süredir tutuklu bulunduğunu ve
mağdur olduğunu belirterek,
tahliye talebinde bulundu.
Sanık Taner Ünal'ın avukatı
Haluk Atalan ise Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin talebi doğrultusunda dava dosyalarının birleştirilmesinin onaylanmasını istedi.
Diğer tutuklu sanıkların avukatları da müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazılarak, 2008/312 esasında kayıtlı dava dosyasının tetkik ve iade edilmek üzere celbinin istenmesine karar verildiğini belirterek, birleştirmenin onaylanması hususunda ise dosya incelendikten sonra bir karar verileceğini kaydetti.
Şatır, Ergenekon soruşturması dosyasında yer alan ve dava dosyasıyla ilgili olabileceği düşünülen bilgi ve belgelerin, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden istenmesine karar verildiğini açıkladı.
Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
SANIKLARDAN BAZILARINA AÇILAN İKİNCİ DAVA
''Girdap Operasyonu'' kapsamında açılan davadaki 19 sanıktan 7'si hakkında, ''ihaleye fesat karıştırmak'', ''kamu görevini usulsüz üstlenmek'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''askerlikle ilgili sahte
rapor aldırmak'' gibi suçlardan açılan davanın görülmesine de aynı mahkemede devam edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya başka suçtan tutuklu sanık Ahmet Cinali ile tutuksuz sanıklar Halit Bozdağ
Güngör ve sanık avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, mahkemede zorla hazır edilmesi istenilen sanık Taner Ünal'ın, bu celsede de hazır edilemediğini, Ünal'e ait olduğu belirtilen adreste başka şahsın oturduğunu, tanıyan ve bilenin olmadığının bildirildiğini kaydetti.
Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, sanıklar hakkındaki yargılama dosyası ile söz konusu sanıkların da aralarında bulunduğu bir kısım sanıkların yargılandığı ''Girdap Operasyonu'' davasının dosyası arasında hukuksal ve eylemsel bağ bulunduğunu belirterek, her iki dosyanın birleştirilmesini talep etti.
Sanık Halit Bozdağ Güngör'ün avukatı Ahmet Özçiçek, müvekkiline ait cep
telefonları, uluslararası para belgesi, ticari defterlerin asıllarının iade edilmesini, bu kabul edilmediği takdirde ise defter ve belgelerin onaylı suretlerinin verilmesini talep etti.
Diğer bazı sanıkların avukatları da müvekkillerine ait bir
takım eşyaların kendilerine iadesini istedi.
Cumhuriyet Savcısı Taştan, sanık avukatlarının iadesini talep ettikleri eşyaların iadesi hususunun bu aşamada reddine karar verilmesini talep etti.
Mahkeme Başkanı Şatır, sanık Taner Ünal'ın, duruşma günü zorla hazır edilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verildiğini açıkladı.
Sanık avukatlarının cep telefonları, belge asılları ve telefon rehberlerinin asıllarının kendilerine verilmesi yönündeki taleplerinin reddine karar veren mahkeme, ancak talep olduğu takdirde telefon rehberi ya da diğer belgelerin onaylı suretlerinin sanık avukatlarına verilmesini kararlaştırdı.
İddia makamının, dava dosyalarının birleştirilmesi talebinin, bir takım eksiklikler giderildikten sonra karar altına alınmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
AA
YÜZYILIN DAVASINDAKİ BÜTÜN GELİŞMELER
DURUŞMADAN İLGİNÇ KARELER İÇİN TIKLAYIN
ASRIN DAVASINDA 3. DURUŞMA - SİLİVRİ'DEN İLGİNÇ KARELER
ERGENEKON DURUŞMASINDAN YENİ RESİMLER
İŞTE SİLİVRİ'DEN İLK KARELER
EN HEYECANLI ERGENEKON SANIĞI
ERGENEKON İZDİHAMI CEPTE - İZLE
ERGENEKON'DA SKANDAL - İZLE
İŞTE ERGENEKON DAVASI DURUŞMA SALONU
ASRIN DURUŞMASINDA BOMBA GELİŞME
DURUŞMA SALONUNDA İLGİNÇ DİYALOG
İP'TEN MEKAN TEKLİFİ
ERGENEKON DURUŞMASINDA OLAY ÇIKTI
BÜYÜK DAVANIN KÜÇÜK SKANDALI
İLGİLİ HABERLER