Uşak E Tipi
Cezaevi'nde 2000 yılında hükümlü Nizamettin Dal'ın işkence edilerek öldürülmesiyle ilgili açılan ve
Yargıtay'ın bozma kararının ardından tekrar görülmeye başlanın
davanın ikinci
duruşması
İzmir 8.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya katılan Nuri ve Vedat
Ergin kardeşler ifadelerini hazırladıkları
dosyayı okuduktan sonra
mahkeme heyetine teslim etti.
İzmir 8.
Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında Nuri ve Vedat Ergin kardeşler olmak üzere
tutuklu yargılanan 14
sanık ile avukatları katıldı.
Sanıklar duruşma salonunda 3 ayrı grup halinde oturtulurken
jandarma ekipleri, grupların arasında durdu. 100'e yakın jandarma ve polis ekibi içerde hazır bulundu.
Sanıklardan Mehmet Öğet, Vedat Ergin'e ,''Adam gibi ifade verin. Felsefe yapmayın lan!'' diyerek bağırması üzerine Mahkeme Başkanı tarafından salondan çıkarıldı.
Savunması alınan Vedat Ergin, ''Cumhuriyet Mahallesi, Mustafa Kemal Sokak, Ziya Gökalp Apartmanı No: 1923'te'' oturduğunu ve cezaevine girmeden önce ''elmas işlemeciliği'' yaptığını söyledi.
Dövülerek öldürülen Nizamettin Dal'ın bir mahkuma ''cinsel pislik'' yaptığını ve diğer mahkumlarca dövüldüğünü belirten Ergin, kendisinin de bir kaç kez bu mahkuma vurduğunu belirtti.
Mustafa Duyar'ın öldürülmesi olayının ardından kendisini ve kardeşini ortadan kaldırtmak isteyen kişilerin bu amaçla Uşak
Cezaevi'ne kendilerinin naklini yaptırdığını öne süren Vedat Ergin, bu durumdan eski Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali
Suat Ertosun'un sorumlu olduğunu ileri sürdü.
Ergin, ''
Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz,
Sabancı suikastıyla ilgili bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorsa Ali Suat Ertosun'un neden Mustafa Duyar'a yakınlık gösterdiğini sorgulasın.'' dedi.
Özel bir televizyon kanalında yayınlanan Uşak Cezaevi'ndeki
isyan görüntülerine de değinen Vedat Ergin, bu görüntülerin kovuşturmayı yürüten Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde dahil olmadığını öne sürdü.
Ergin, "Sekiz sene sonra hangi gizli el bu görüntüleri Zekeriye Öz'e gönderdi. Bu görüntüleri kim çekmiş, kim saklamışsa asıl cinayet şebekesi onlardır. Ağabeyim ve ben onlardan davacıyız.'' şeklinde konuştu.
Ergenekon sanığı
emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkındaki sözleri konusunda ise Ergin, ''
Veli Küçük'ü tanımıyoruz. Biz hiçbir örgütün işbirlikçisi değiliz. Eğer bir oluşumla irtibatımız kanıtlanırsa kafamıza sıkacağız. Bizim soy ismimiz Ergin, Çakıcı ya da rakıcı değil. O dönemde cezaevinde herkes uyuşturucu kullanmıştı. Ben de kullanmıştım. Bunu gizleyecek değilim. Askerlerin etkilemek için de öyle sözler sarf etmişizdir. Nedeni budur.'' dedi.
Vedat Ergin, dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik'in kendilerine isyan öncesinde teşekkür ettiğini ileri sürerek, ''Şimdi açıklamalar yapıyor; ancak o dönemde bize kendisi gelip teşekkür etti. İçeri girmekten korktukları için kimse suç dahi işlemiyor, suç oranı düştü." diye konuştu.
Mesleği sorulan
Nuri Ergin, ''Kereste tüccarı olduğunu'' ve adresinin ''Fenasi Kerim Sokak Abdullah Apartmanı'' olduğunu ifade etti.
Nuri Ergin, Nizamettin Dal'ın cezaevi delikanlılığına yakışmayacak harekette bulunduğu için diğer mahkumlarca dövüldüğünü; kendisinin ise olay olduktan sonra bundan haberi olduğunu iddia etti.
Mustafa Duyar'ın şehit ettiği Mehmetçikler nedeniyle milli duygularıyla hareket ederek öldürttüğünü bundan dolayı ceza da aldığını kaydeden Nuri Ergin, ''Ona çocuk da yaptırttılar. Ben Ülkücü, sağcı ya da solcu değilim. Mehmetçik'in hesabını sormak bana düşmez; ama düşerse de sormak için elimden geleni yaparım.'' şeklinde konuştu.
Nuri Ergin, bir mahkuma kendilerini öldürtmeleri için para
teklif edildiğini de ileri sürdü.
Duruşmada Nusret Yıldız, Kadri Kalemli, Ercüment Tekin ve Hüseyin Canbaz'ın da ifadeleri alındı.
İfadeler sırasında mahkeme başkanı zaman zaman sanıkları uyardı. Ergin kardeşlerin iddialarının Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 26
Mart tarihine erteledi.
OLAY
Uşak E Tipi Cezaevi'nde 2000 yılında 6 kişinin ölümü, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan 1 ay önce, hükümlü Nizamettin Dal işkence edilerek öldürülmüştü.
Kamuoyunda ''
Karagümrük Çetesi'' olarak ifade edilen organize suç örgütünün
elebaşı konumunda olduğu öne sürülen Vedat ve Nuri Ergin kardeşlerin aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında dava açılmıştı.
Uşak Ağır Ceza Mahkemesi sanıklardan Nuri Ergin'in beraatına, Vedat Ergin'in ile olaya karıştığı öne sürülen 11 sanığın 20 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.
Nuri Ergin, duruşmadaki ifadesinde, Nizamettin Dal'ın mahkumlara ''cinsel pislik'' yaptığını,
linç edilerek öldürüldüğünü; kendisinin olayla ilgisi bulunmadığını ileri sürmüştü.
Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, kararı dosyadaki eksiklikler nedeniyle bozmuş, dosya organize
terör ve organize suçlarla ilgili ihtisas mahkemesi niteliğindeki İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. (CİHAN)
İŞTE O GÖRÜNTÜLER