Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül, ABD Başkanı George W.
Bush'un
Türkiye ile birlikte
PKK terörüyle mücadelede son derece güçlü bir taahhütte bulunduğunu, Beyaz Saray'daki görüşmelerinde Bush'un bu yöndeki taahhütünü bir kez daha yinelemesinden son derece memnun olduğunu söyledi.
Abdullah Gül, New York'taki temasları çerçevesinde, bugün ABD'nin uluslararası haber kanalı CNN'e
mülakat verdi ve ABD Başkanı Bush ile Beyaz Saray'da önceki gün yaptığı görüşmeyle ilgili CNN'nin sorularını yanıtladı.
Gül,
terör örgütü PKK'nın, hem ABD'nin hem de AB'nin terör listesinde olduğunu belirterek, PKK'nın terör eylemlerinde bulunduğunu ve masum insanları öldürdüğünün açık olarak bilindiğini vurgularken, ''(Görüşmemizde) ABD Başkanı
George Bush, Türkiye ile birlikte PKK terörüyle mücadelede son derece güçlü bir taahhütte bulundu, PKK terörüyle mücadele etme yönündeki taahütünü bir kez daha yineledi ve bunu duyduğuma çok memnun oldum'' dedi.
Gül, bu konuda ABD'nin somut olarak ne gibi adımlar atabileceğinin sorulması üzerine,
Irak'ın şu an iyi bir durumda olmadığının herkesçe bilindiğini ve Irak hükümetinin tüm topraklarını kontroledemediğini bildirdi. Gül, bu yüzden Irak'ın kuzeyindeki bölgede bir otorite boşluğunun olduğunu ve terör örgütü PKK'nın
Kuzey Irak'ı ''güvenli sığınak'' olarak kullandığının altını çizdi. Gül, terör örgütü PKK'nınorada yokedilmesi gerektiğini belirterek, askeri önlemin kaçınılmaz olduğunu vurguladı ve ''O yüzden bölgede bazı harekatlar yapıyoruz, ancak bunlar son derece dikkatli ve hedefe yönelik bir şekilde yapılıyor ve devam edecek'' diye konuştu.
Irak hükümetinin terör örgütü PKK ile mücadelede ciddi çaba sarfedip etmediğinin sorulması üzerineyse Gül, ''Irak hükümeti güçlü değil, tabii ki PKK ile mücadele etmek istiyor ama çok fazla zorlukları olduğu için belki de şu ana kadar (PKK ile mücadelede) herşeyi yapamıyor'' dedi.
İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI
Türkiye'nin, komşusu İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak ne derece endişeli olduğunun sorulması üzerine Gül, ''Biz komşu bölgemizde kitle
imha silahları istemiyoruz. Soruna diplomatik
diyalog temelinde bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyorum'' dedi. Gül, geçen yıl dışişleri bakanıyken bu sorunun çözümü için kişisel olarak ilgilendiğini de belirterek, diplomatik çabaların arttırılması durumunda çözümün olacağına inandığını ifade etti ve ''Ama bir kez daha söylemek isterim ki biz komşu bölgemizde kitle imha silahları istemiyoruz'' diye konuştu.
ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ
ABD Başkanı Bush'a,
Ortadoğu turuna çıkmadan önce o bölgedeki sorunun çözülmesi kapsamında ne gibi bir
mesaj verdiği sorusuna karşılık Gül, Bush ile görüşmesinde Ortadoğu barış süreciyle ilgili olarak çok konuştukları ve bu görüşmenin kendisine bu yöndeki deneyimlerini ABD Başkanı'na aktarması açısından fırsat verdiğini söyledi.
Bush'un son derece güçlü bir biçimde ''iki devlet çözümüne'' inandığını belirten Gül, ''Umarım bu konuda büyük bir ilerleme olur, tabii bu kolay değil, ama ortam müsait, iki taraf çok yakın çalışıyor.
İsrail Devlet Başkanı
Peres, İsrail Başbakanı Olmert ve
Filistin Devlet Başkanı
Abbas bir çözüme ulaşmak için çalışıyorlar, bu gerçekten iyi bir şans'' dedi.
Gül, bu kapsamda yalnızca ABD'nin değil diğer ülkelerin de çözüm yolunda yardımcı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
AA