Ormanlar, sulak alanlar ve kıyıların imara açılmasına olanak sağlayan, milli parklara hidroelektrik santrali kurulmasına izin veren tasarı askıya alındı. Geri adımda Çankaya'nın rolü var. Siyasiler, Köşk'ün 'halka rağmen karar vermeyin' mesajına uydu. CHP tasarının iptalini önerdi, AK Parti gündemden çekme kararı aldı.
TBMM Çevre Komisyonu üyesi milletvekilleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dün Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü. AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığındaki heyetin ziyaretine, CHP’li Sena Kaleli de katıldı. Edinilen bilgiye göre; görüşmenin ana eksenini Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp tüm yurda yayılan eylemler oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Gül, gösterilerin Türkiye’de oluşan demokratik refleksin uzantısı olduğunu kaydetti. Gül, "Demokratik olgunluk içindeki bu tepkiler doğaldır. Doğanın korunmasına ilişkin protestolar demokratik hak. Halkın katılımcılığına saygı duymak lazım. Çevre için yapılan her şey, insan için yapılmış sayılır. Çevre duyarlılığı, siyaset ve ideolojiye alet edilmezse mesajlar daha iyi yansıtılır. Baskı ve dayatmalarla bu iş çözülmez. Bunu görmek, duymak lazım. Marjinal gruplar provoke edebilir, ama toplumsal vicdanın bu yönde anlaşılması gerekir" şeklinde konuştu.
Akşam'da yer alan habere göre görüşmede CHP’li Sena Kaleli de söz alarak “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu” tasarısını gündeme getirdi. Kaleli, “milli parkları katleden ve doğal yaşam alanlarını ranta çeviren tasarının geri çekilmesinin elzem” olduğunu söyledi.
Dünya Çevre Günü’nde gerçekleşen bu görüşmenin ardından, tartışmalara sebep olan tasarı geri çekildi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin yeniden alınacağını söyledi. Şu an öncelikli olarak tasarıyı ele almayacaklarını belirten Aydın “Bu aralar gündemimizde bu konu yok” dedi.