Gül ve Makedon Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından cumhurbaşkanlığı makamının bulunduğu meclis binasında ortak
basın toplantısı düzenlediler.
Cumhurbaşkanı Gül, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin yararlı ve kapsamlı bir şekilde yapıldığını belirterek,
Makedonya'da bulunduğu süre içinde gösterilen konuk severliğe teşekkür etti.
Ohri'de düzenlenen ''15. Orta
Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi''nin çok başarılı geçtiğini belirten Gül, Makedonya Cumhurbaşkanı ve yetkililerine teşekkür etti.
Türkiye'nin, balkanlarda stratejik bir konuma sahip Makedonya'ya çok önem verdiğini, kendi ismiyle tanıdığını, ilk büyükelçiliği açtığını anımsatan Gül, Makedonya'nın
toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı gösterdiklerini söyledi.
Makedonya Cumhurbaşkanı ile yaptıkları görüşmelerde ikili ve bölgesel konuların ele alındığını anlatan Gül, ikili ilişkilerin başından beri mükemmel bir şekilde ilerlediğini, her iki
ülkenin her platformda birbirine
destek verdiğini belirtti.
Türkiye'nin, Makedonya'nın Avrupa ve Avrupa-
Atlantik yapılanmaları içinde yer almasını güçlü şekilde desteklediğini ve bu desteğin devam edeceğini vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
''Sayın Cumhurbaşkanı'na, Türkiye'nin, NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini ve bu meyanda Makedonya'nın performansları yerine getirdiği için NATO'ya üye olması gerektiğini bir kez daha tekrarladım. Bükreş'te Türkiye olarak elimizden geleni yaptık ama maalesef NATO Zirvesi'ne bir gölge düştü. Ümit ediyorum ki kısa süre içinde bir çözüm bulunacak ve Makedonya da NATO'ya tam üye olacaktır. Makedonya'nın AB'ye üyeliği doğrultusundaki arzusunun da gerçekleşeceğine inanıyorum. Bunun için kendi reform sürecini hızlandırmasını ve AB kriterlerini kendi inisiyatifi ve iradesiyle bir an önce yerine getirmesinin hem Makedonya için iyi olacağına hem de bu süreci kısaltacağına inanıyorum.''
Görüşmelerde iki ülke arasındaki
ekonomik ilişkilerin de değerlendirildiğini belirten Gül, ticari ilişkilere paralel olarak Türk iş adamlarının Makedonya'da daha fazla yatırım yapmaları konusunda görüş birliğine vardıklarını ve bunun
teşvik edilmesine karar verdiklerini ifade etti.
Türk iş adamlarının, Avrupa ve Balkanlar'da çok büyük yatırım yaptıklarına dikkati çeken Gül, iki ülke arasında daha çok ekonomik faaliyet geliştirilmesi için mutabık kaldıklarını anlattı.
Makedonya'daki Türk soydaşların ve Türkiye'deki Makedon orijinli Türk vatandaşlarının iki ülke arasında ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığını ve ''köprübaşı'' olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, çok etnili ve çok kültürlü yapı içerisinde Türklerin Makedonya'ya ayrı bir zenginlik kattığını söyledi.
Gül, ilişkilerin daha ileri düzeye ulaşması için soydaşların daha çok rol oynamaları gerektiğini de belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, ''Makedonya'da yakında yapılacak seçimlerde etnik gruplar arasındaki gerginlik çözülebilecek mi?'' sorusu üzerine, Makedonya'nın demokrasisini güçlendirdiğini, farklı kültür ve etnik yapılara sahip grupların Makedonya'nın zenginliği olduğunu anlattı.
Bu gruplar arasında gerginlik olmadığına dair inancını da dile getiren Gül, herkesin yaşadığı ülkeye sadakatini göstermesi ve ülkesinin refahı için çalışması gerektiğine işaret etti.
Makedon bir gazetecinin, ''Türkiye'nin, ülkesinin NATO üyeliği konusundaki desteğini nasıl sürdüreceğini'' sorması üzerine de Bükreş'teki NATO Zirvesi'nde bir haksızlık yaşandığını tekrarlayan Gül, Makedonya'nın üzerine düşeni yaptığını söyledi.
Makedonya'yı soğukkanlı ve kararlı hareket etmeye davet eden Gül, ''Balkanların istikrarı için Makedonya'nın NATO'nun parçası olması elzemdir. Bu görüşü güçlü bir şekilde devam ettireceğiz'' dedi.
MAKEDONYA CUMHURBAŞKANI
Makedonya Cumhurbaşkanı Crvenkovski de Türkiye ile ilişkileri, ''önemli ve öncelikli olarak'' niteleyerek, Makedonya'nın bağımsızlığını kazandığı günden beri Türkiye'nin sürekli desteğini gördüğünü söyledi.
''Dost
Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Ulusu'na büyük bir saygı ve sevgi besliyoruz'' diyen Crvenkovski, Makedonya'nın NATO üyeliği konusunda verilen destek için teşekkür etti ve desteğin devamını beklediklerini ifade etti.
Türkiye ile Makedonya'nın, ortak tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra AB'ye tam üyelik konusunda da ortak bir vizyonu olduğunu belirten Crvenkovski, bu konudaki karşılıklı iş birliği ve katkının süreceğini söyledi.
Makedonya'nın, NATO üyeliği konusundaki bir soru üzerine Crvenkovski, ''NATO'nun Bükreş'teki zirvesinde olumsuz sonuç alınmasının tek nedeni veto hakkının istismarıdır. Ama Türkiye daha önce de olduğu gibi kendi gösterdiği desteğin ötesinde diğer ülkeler nezdinde destek için girişimde bulundu'' dedi.
Crvenkovski,
Kosova'nın bağımsızlığıyla ilgili bir soruya da, Kosova'nın etnik esaslara göre ayrılması gibi bir gelişme olmasının bölgedeki diğer ilişkileri de olumsuz etkileyeceğini vurguladı.
Makedonya'nın, Kosova hakkında kesin bir tavrı olmadığını, bu tavrın seçimlerden sonra oluşacağını belirten Crvenkovski, bölgede statükonun korunmasının önemine işaret etti.
Cumhurbaşkanı Gül ile Crvenkovski arasındaki görüşmelerin ardından iki ülke arasında afetlerin sonuçlarının önlenmesi ve hafifletilmesine ilişkin
işbirliği anlaşması imzalandı.