Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül, katılacağı 63.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarında
Türkiye'nin BM
Güvenlik Konseyi adaylığını dile getireceğini belirterek, ''Yaklaşık yarım asırdır BM
Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce
Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında,
BM Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılarak, Kurula hitap edeceğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin uluslararası gündemle ilgili konulardaki girişim, görüş ve beklentilerini dile getireceğini söyledi.
Uluslararası gündemde bulunan önemli meseleler hakkında devlet ve hükümet başkanları arasında görüş alışverişine imkan verecek bir dizi üst düzeyli toplantıya katılacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin
Afrika kıtasına verdiği önem doğrultusunda 22
Eylül Pazartesi günü ''Afrika'nın
kalkınması'' temalı toplantıya konuşmacı olarak katılacağını bildirdi.
Gül, 23 Eylül Salı günü de ABD ve
Irak devlet başkanlarının ''Irak'' konulu brifingine katılacağını, 24 Eylül
Çarşamba günü ise ''100 Yıl Kalkınma Hedefleri Yüksek Düzeyli Toplantısı'' ile bu toplantı kapsamında düzenlenecek ''Fakirlik ve Açlık'' konulu yuvarlak
masa toplantısında konuşma yapacağını belirtti.
BM Genel Kuruluna katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Gül, BM Genel Sekreteri
Ban Ki-Moon ile de görüşeceğini söyledi.
Temaslarında bölgesel sorunlar başta olmak üzere BM gündemindeki meseleler hakkında muhataplarıyla görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin bu konulara ilişkin yaklaşım ve beklentilerini en üst düzeyde muhataplarına aktaracağını bildirdi.
Gül, temasları kapsamında Türkiye'nin 2009-2010 dönemi
BM Güvenlik Konseyi adaylığına ilişkin
destek taleplerini de dile getireceğini belirterek, ''Yaklaşık yarım asırdır Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum'' dedi.
Ziyareti sırasında çeşitli düşünce kuruluşlarının düzenleyeceği etkinliklere de katılacağını bildiren Gül, ABD ve dünya kamuoyuna, Türk dış politikası ve ekonomisiyle ilgili bilgiler sunacağını kaydetti.
ABD'de bulunmasından yararlanarak, bu ülkedeki Türk
dernek ve kuruluşlarının yanı sıra Türklerle de bir araya geleceğini anlatan Gül, New York'ta katılacağı toplantıların ve temasların ardından 28 Eylül Pazar günü Türkiye'ye döneceğini belirtti.
Gül, ''BM 63. Genel Kurulu'nun genel görüşmelerinin üst düzeyli bölümüne iştirakimin uluslararası gündemde bulunan siyasi ve
ekonomik konulardaki yaklaşımlarımızı en üst düzeyde anlatmak hem de 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi adaylığımızı, ekim ayında yapılacak seçimlerin hemen öncesinde bir kez daha vurgulamak açısından faydalı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.
"HALKIMIZIN YARDIMLAŞMA ARZUSUNU VE GELENEĞİNİN EKSİLMEMESİNİ ARZU EDERİM"
Bir soru üzerine
Deniz Feneri Davasına da değinen Gül, şunları söyledi: "Türkiye'de savcılar var.
Bağımsız mahkemeler var. Bildiğim kadarıyla savcılar bu konuda bazı işlemler yapıyorlar.
Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Bu tip polemiklerin yardımlaşmaları engellememesi lazım. Herkesin yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için titiz davranması gerekir. Halkımızın yardımlaşma geleneğinin eksilmemesini arzu ederim. Söz edilen konu ile ilgili inceleme başlattıklarını İçişleri Bakanlığı'nın denetim başlattığını duydum, takip ediyorum. Bütün iddiaların netleşmesi gerekir. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'de savcılar vardır mahkemeler vardır bunlarla ilgili bütün şüpheler giderilecektir. Gerekli yasal araştırmalar soruşturmalar yapılacaktır. Kimse birden bire suçlu ilan edilemez. Ancak bir şüphe varsa gerekli kurumlar gerekli incelemeleri yapacaktır. Kamuoyuna net bir şekilde açıklanacaktır."