- "Bizim önümüzdeki politik perspektif 2007’deki genel kurulda kabul edilen demokratik özerklik projesidir."
- "Parlamento toplantısıyla özerklik konusunda ilk adımı attık"
- "Bölgede üretilen petrolden kesinlikle pay istiyoruz"
Diyarbakır’ın ilk kadın belediye başkanı seçilen BDP’li Gültan Kışanak, demokratik özerklikle ilgili adım atmaya başladıklarını, petrol başta olmak üzere, bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlere pay verilmesi gerektiğini söyledi.
Aljazeera'ye konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, seçim döneminde söyledikleri demokratik özerklikle ilgili somut adımları atacaklarını ifade ederek,"Belediye Meclisi'nin kent parlamentosu işlevini görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dün (Perşembe) ilk toplantımızı yaptık, sadece Meclis Başkanlık Divanı'nı seçtik. Komisyonlar kuracağız. Ekonomi, eğitim, sağlık komisyonları gibi. Önümüzdeki pazartesi günü bu konuları tartışmaya devam edeceğiz. Belediye Meclisi'nden bunların kararlarını alacağız, belediyenin idari yapılanmasını da buna uygun hale getireceğiz." dedi.
Yerel ekonomiyi güçlendirme daire başkanlığı kuracaklarını bildiren Kışanak, alt birimleri olarak da, sanayi, mesleki eğitim, tarım ve hayvancılık birimleri kuracaklarını, böyle adımın, yerel yönetimlerin yetkilerini, sorumluluklarını, görevlerini arttıran bir çalışma olacağını kaydetti.
"ÖZERKLİK KONUSUNDA PARLAMENTO TOPLANTISI İLK ADIM"
Özerklik konusunda yaptıkları parlamento toplantısının ilk adım olduğuna dikkati çeken Kışanak, "Belediye Meclisi'nin bir parlamento niteliğinde çalışmalarını yürütmesi ve güçlendirilmesi konusunda herkes hemfikir. Bunun için gayret edeceğiz. O anlamda bunu ilk adım olarak kabul edebiliriz. Tabii ilerleyen günlerde bunun artık nasıl şekil alacağı, komisyonların nasıl kurulacağı, komisyonların nasıl çalışacağı şekillenmiş olacak." diye konuştu.
KANTON BÖLGE UYGULAMASI
Gültan Kışanak, BDP olarak 2007’den beri bölgesel yönetimler üzerine kurulu demokratik özerklik projelerinin olduğunu ifade etti. "Bu aslında kanton projesine yakındır. Rojava bugün kanton tarzı bir örgütlenme esas aldı, bunu duyurdu. Biz 2007’de zaten benzer bir projeyi kamuoyuna sunmuş ve bunun politikasını yapmış, siyasi iradesini ortaya koymuştuk. Bugün de bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütmenin zamanıdır. Yeni bir isim değişkiliğine ihtiyaç varsa partinin ilgili kurulları belirler." ifadelerini kullandı.
"Bizim önümüzdeki politik perspektif 2007’deki genel kurulda kabul edilen demokratik özerklik projesidir." diyen "Kışanak, yerelde ekonomiyi güçlendiren çalışmalar yapabilirsek, merkezi hükümet bize fırsat tanırsa barış sürecine en büyük katkı olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
"BÖLGEDE ÜRETİLEN PETROLDEN KESİNLİKLE PAY İSTİYORUZ"
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, petrol başta olmak üzere bölgede üretilen enerjiden yerel yönetimlere de pay verilmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
"Arkadaşlar dosya hazırlığı yapıyorlar. Diyarbakır’da kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor; geçmişte ağır çevre faturası vardı, onun durumunu araştırıyoruz. İçme kuyularını kirlettiği yönünde çok ciddi iddialar vardı. Petrol ekonominin ana dinamosudur ama oraya enerji gidiyor, bize kirliliği kalıyor. Elektrik gidiyor borç kalıyor; petrol gidiyor, sularımız kirleniyor. Bunu ne Allah kabul eder, ne kul kabul eder, ne demokrasi kabul eder. Kaynaklarını ver, ben götüreyim, ne kadar ağır faturası varsa kalsın, bunu kimse kabul etmez. Tabii ki petrolden kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan yerelin pay alması lazım."