Üst yönetime sunulmak üzere hazırlanan özet raporun taslak metninde, hükümete yakın medya kuruluşları ile ilgili bir uyarıya da yer verildi. Uyarıda bölümünde, KPSS’deki kopya şüphelilerine ilişkin listenin tam metnini hükümete yakın medya organları ile paylaşılmaması istenilerek, içinde AKP’lilerin de olabileceği ve söz konusu medya kuruluşlarının bu listeleri de yayınlayacağı belirtildi. En üst yönetime sunulan, KPSS’nin kaldırılmasına yönelik eylem planını ile ilgili olarak yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Taraf'ın haberine göre, Köşk'e sunulmak üzere hazırlanan özet rapor metni birçok kez değiştirildi. En büyük değişiklik ise medya planlaması bölümünde yapıldı. Metnin ilk halinde, hükümete yakın medya kuruluşlarına ilişkin “ilginç” bir değerlendirme yapıldı. İlgili bölümde, KPSS’nin güvenilmez olduğu yönünde hükümete yakın medya kuruluşlarında haberler yaptırılması öngörüldü. Bu bölümde, sınavda kopya çektiği öne sürülen kişilerden yararlanılması istendi. Ancak, bu kişilerin tam listesinin hükümete yakın medya kuruluşlarına verilmemesi gerektiği belirtildi. Metinde, tam listenin içinde AKP’lilerin de olabileceği belirtilerek, hükümete yakın medya kuruluşlarının, listelerin tamamını yayınlayabileceği endişesi dile getirildi. İlgili metinde şöyle dendi: “Soruşturmalarda kopya şüphelisi olarak yer alanların içinde partililerin de bulunabileceği öngörüsüyle listenin tamamı medyayla paylaşılmamalı.”
İŞTE O PLAN
Özet raporda medya planlaması ile ilgili bölümler şöyle:
“(1)CHP’nin açıkladığı VIP torpil listeleri, yapılacak KPSS medya kampanyasının inandırıcılığını zedeleyeceğinden bir süre bekleme öngörülüyor. Gündem uygunluğu göz önüne alarak tarih belirlenmeli.
(2) Şimdiden haber hazırlığı yapılmalı. Art arda yapılacak haberlerle KPSS’nin güvenilirliğinin olmadığı işlenmeli.
(3) Paralel yapının soruları çaldığı, tüm devlet kadrolarını ele geçirdiği, sadece cemaatten kişilerin sınavı kazandığı haberleştirilmeli ve bu haberler ısrarla sürdürülmeli. Soruşturmalarda kopya şüphelisi olarak yer alanların içinde partililerin bulunabileceği öngörüsüyle listenin tamamı medyayla paylaşılmamalı.
(4)KPSS kazanamayan adaylarla röportajlar yapılmalı “Paralel yapı hakkımızı yedi” türü haberler yayınlanmalı.
(5)KPSS skandallarının 2010 yılına ait olması ve savcı değişiklikleri ‘niye 5 yıl sonra bugün’ sorusunu akla getirebileceğinden son yıllara ait skandalların varlığı acil araştırılmalı. MİT’ten yardım alınmalı.
HÜSEYİN ÖZAY/ TARAF