HSYK'daki atama
krizinin perde arkası, yavaş yavaş aralanıyor.
YARGITAY'A ŞAİBELİ ATAMA
HSYK'nın; yargının zirvesi olarak bilinen
Yargıtay'a, daha önceden
soruşturma geçirmiş hakim ve savcıları atamak istediği ortaya çıktı.
34 KOLTUK BOŞ
Yargıtay'da, hali hazırda atama bekleyen tam 34 görev var. Normal şartlarda, bu sayı 10'a ulaştığı anda, atamaların hemen yapılması gerekiyordu. Fakat, sayı 10'u aşıp 20 oldu; hatta 30'u bile geçti ama kriz bir türlü aşılamadı.
Peki, yargıyı çalışmaz hale getiren bu krizin sebebi ne?
HSYK SÜRECİ YAVAŞLATTI
İddialara göre; sebepler, son derece kritik. Genel olarak ileri sürülen 2 sebep var. Birincisi, HYSK'nın süreci yavaşlatması.
8 AY LİSTE BEKLENDİ
Adalet Bakanlığı, tam 8 aydır
Kurul'a
çağrı yapıyor; "Önereceğiniz üyelerin listesini getirin" diyordu. Cevap 8 ay sonra, geçen hafta geldi ama kriz yine aşılamadı; hatta daha da ciddiyet kazandı.
20'Sİ SORUŞTURMA GEÇİRMİŞ
Kurul üyeleri, Yargıtay üyeliği için masaya 34 kişilik bir liste koydu. Fakat, iddialara göre; bu 34 kişiden 20'si problemliydi; daha önce birçok defa soruşturma geçirdikleri tespit edildi.
ADALET BAKANI : SINAVLA ATAYALIM!
Hal böyle olunca;
Adalet Bakanı, Kurul'un
teklif ettiği isimleri reddetti. Bununla da kalmadı; "Seçim için ortaya bir kriter koyalım; sınavda en yüksek puanı alan Yargıtay'a girsin" dedi.
HSYK SINAVA KARŞI ÇIKTI
Listelerinde direnen HSYK üyeleri, Bakan'ın bu teklifine karşı çıktı. Bunun üzerine Bakanlık, "Bu işi artık
Meclis çözer" dedi ve masadan kalkıp toplantıyı terketti.
MECLİS ÇÖZECEK
Başkent kulislerine göre;
hükümet krizi aşmak için Yargı Reformu'nı acilen gündeme getirecek. Böylece; HSYK'nın yapısı değiştirilip, daha homojen hale getirilecek.
Bakanlık, HYSK'ya Yargıtay için isim dayattıkları iddialarını da yalanladı. Çalışmaların uzamasının ise, Kurul'un inceleme talebi ile bir üyenin
yurt dışında olmasından kaynaklandığı açıklandı.
HSYK yaz kararnamesindeki krizle de gündeme gelmişti. Yaz kararnamesinde
Ergenekon savcı ve hakimlerinin yerlerini değiştirmek isteyen bazı Hsyk üyelerinin bu ısrarı toplantıların kitlenmesine sebep olmuştu.