HSYK Yasasıyla ilginç bir taktik!

HSYK Yasasıyla ilginç bir taktik mücadele başladı.

HSYK Yasasıyla ilginç bir taktik!

  • Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası’nda (HSYK) ilginç bir taktik mücadele başladı. 
  • CHP’nin Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanmasını beklediği yasa, bugünkü Resmi Gazete’de bile yayımlanmadı.
CHP SABAHA KADAR BEKLEDİ AMA...

Anayasa Mahkemesi’ne başvuru dilekçesini hazırlayan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün CHP milletvekili Uğur Bayraktutan ve Tufan Köse’yi Başbakanlık Basımevi’ne gönderdi. Milletvekilleri gazetenin basıldığını öğrendikleri anda Hamzaçebi de dilekçeyi AYM’ye götürecekti. Fakat Basımevi yetkilileri, milletvekillerine baskıya giden gazetede HSYK Yasası’nın bulunmadığını söylediler. CHP yöneticileri, sabah saatlerine kadar internetin başında yasanın yayımlanıp yayımlanmadığını kontrol ettiler.

Hürriyet'in haberine göre; Hamzaçebi, Gül’ün onayına karşın yasanın yayımlanmayıp bekletilmesinin hükümetin operasyonel bir taktiği olduğunu belirtti. Hamzaçebi şunları söyledi:

AMAÇLARI BU:

“Dilekçemiz hazır, sürekli takip ediyoruz. Gözümüz internette, zaman zaman telefonla arıyoruz. Normalde süratle hemen yayımlanmalıydı. Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra bunu Başbakanlığın bekletmemesi gerekir. Öyle bir takdir hakkı yok. Resmi Gazete’ye giden arkadaşlarımıza ‘Gerekirse tutanak tutun’ demiştim. Ama tutanağa ihtiyaç kalmamış, açıkça baskıya gönderilmediğini söylemişler. AFAD Yasası’nı ise bugünkü tarihle gece 02.00’de yayımladılar. HSYK şu nedenle yayımlanmış olabilir; yasa yayınlanır yayımlanmaz birtakım görevlilerin görevleri sona erecek. Onun yerine yapılacak atamaları da aynı anda yapmak istiyorlar. AYM’nin herhangi bir yürütmeyi durdurma kararına karşı operasyonun bütün ayaklarını oluşturmak istiyorlar. AYM ne zaman böyle bir karar verir, verir mi vermez mi bilmiyorum, ama öyle bir ihtimale karşı önlem alıyorlar. Çünkü Anayasa’ya aykırılığı çok açık. Cumhurbaşkanı 15 günlük süreyi de beklemedi. Bekleyip inceleyebilirdi. Hükümetten yana bir tavır aldı, açık bir şekilde bu o makama yakışan bir tavır olmadı. 12 maddede toplam 15 hususun Anayasa’ya aykırı olduğunu görmüştü, bunları inceleyeceğim dedikten sonra süratle karar alması kabul edilebilir değil. Çok açık şekilde Anayasa’nın hukuk devleti ilkesini ortadan kaldıran düzenlemeler var. Yayımlanması daha fazla uzarsa buna karşı da gerekli değerlendirmeleri yapacağız.”

KÖŞK: BUNDAN SONRASI BAŞBAKANLIĞIN SORUMLULUĞUNDA

Köşk kaynakları, HSYK yasasının Resmi Gazete’de neden yayınlanmadığı sorusuna,Cumhurbaşkanlığı olarak yasayı yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderdik. Bundan sonrası Başbakanlığın sorumluluğundadır” dediler.

<< Önceki Haber HSYK Yasasıyla ilginç bir taktik! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER