- HSYK'nın Adli Kolluk Yönetmeliği ve savcıların adli yetkisine ilişkin kararı 17 üye tarafından kabul edildi.
- 4 üye Danıştay’da devam eden yargı süreci nedeniyle açıklama yapılmamasını istedi.
- Alınan karar, muhalefet şerhlerinin beklenmesi nedeniyle gecikti ve 26 Aralık akşamı yayınlandı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin Anayasa ve Ceza Muhakemeleri Kanu-nu’na (CMK) aykırı olduğunu belirten açıklamasıyla ilgili perde arkasında yaşanan gerçekler ortaya çıktı. HSYK, 25 Aralık’taki Genel Kurul toplantısında, açıklama yapma kararı aldı. Ancak açıklama için Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem’in muhalefet şerhi beklendi. Erdem’in şerhini 26 Aralık’ta teslim etmesinin ardından açıklama yarım saat içerisinde HSYK’nın internet sitesine konuldu.
YETKİ GASPINA KARŞI
HSYK’nın söz konusu açıklamayı yönetmelik değişikliğine giden Adalet Bakanlığı’nın yetki gaspında bulunması üzerine yaptığı belirtildi. Adalet Bakanlığı’nın savcıların adli yetkisine ilişkin düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığı ifade edildi. Bu yetkinin HSYK’da olduğu kaydedildi. Diğer yandan, yönetmelik değişikliği nedeniyle hakim ve savcılardan HSYK’ya baskı geldiği, düzenlemenin Anayasa ve CMK’ya aykırı olduğu yönünde açıklama yapılmasının istendiği öğrenildi.
Bunun üzerine kanuna uygun olarak Genel Kurul toplantıya çağrıldı. 25 Aralık öğle saatlerinde Adalet Bakanlığı Müsteşarı dahil olmak üzere 18 üyenin katılımıyla toplantı yapıldı. Toplantıda 17 üye Adli Kolluk Yönetmeliği’nin Anayasa ve CMK’ya aykırı olduğunu belirtti. 13 üye açıklama istedi. 4 üye ise Danıştay’da devam eden yargı süreci nedeniyle açıklama yapılmaması yönünde görüş beyan etti. Yönetmeliği hazırlayan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, yönetmeliğin hukuka aykırı olmadığını savundu ve açıklama yapılmasına karşı çıktı. HSYK 13 üye ile 25 Aralık’ta oy çokluğuyla açıklama kararı aldı. Ancak açıklama, muhalefet şerhlerinin beklenmesi nedeniyle gecikti. Şerhler gelir gelmez açıklama 26 Aralık akşamı internet sitesine konuldu.
CMK VE GENELGEDE VAR
HSYK, kuruluş kanununun 4. maddesine dikkat çekerek, savcıların adli görevleriyle ilgili düzenleme yetkisinin Kurul’da olduğunu belirtiyor. Madde “Delilleri değerlendirme ve suçu niteleme yetkisi hariç olmak üzere savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenlemek” hükmünü içeriyor. HSYK’nın 7 No’lu genelgesinde savcıların adli kollukla ilgili yetkisi CMK’ya uygun olarak belirtiliyor.
DANIŞTAY'DA HSYK’NIN YETKİSİ YOK
Bugün gazetesinin haberine göre, Danıştay’ın bir yüksek yargı kurumu olması ve HSYK’nın burada görev yapan yüksek yargıçlara emir, talimat ve etki etmesinin mümkün olmaması önemli hususlardan biri. Çünkü HSYK, Danıştay’a sadece üye seçiyor. Üyelerin görev alanının belirlenmesi, soruşturulması, yargılanması gibi hususlarda HSYK’nın bir yetkisi bulunmuyor.
HSYK, ilk derece mahkemesinde devam eden bir davayla ilgili açıklama yapmış olsaydı o zaman bu eleştiri hak kazanacaktı.