Taslakta,
Avrupa Birliği'nin isteği doğrultusunda yargı alanında kapsamlı değişiklikler öngörülüyor.
Strateji taslağında en önemli
düzenleme ise atama kararnamesi ile gündeme gelen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (
HSYK) yönelik. Taslakta, HSYK'nın geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması ve aldığı kararlara karşı
itiraz sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor. Yaklaşık 5 saat süren
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Baş
bakan Yardımcısı ve
Hükümet Sözcüsü
Cemil Çiçek, yargı
reformu stratejisinin AB ile müzakerelerde birçok faslı ilgilendirdiğini belirtti.
Hükümet Sözcüsü ve
Devlet Bakanı Cemil Çiçek,
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Washington'da yapılan bir toplantıdan hareketle 'demokratik açılım'ın arkasında ABD'nin olduğu iddialarına
cevap verdi. Söz konusu toplantıya kendilerinden hiç kimsenin katılmadığını bildiren Bakan Çiçek, "Resmen hiç kimsenin katılmadığı, sanki bu toplantılara bizden katılanlar var, sanki biz o sözleri söylemişiz, sanki biz orada dile getirilen asılsız konuları hedefliyormuşuzçasına kendisini bizim yerimize koyarak bir değerlendirme yapıyor." diye konuştu. Çiçek, böylesine önemli konularda açıklama yapılırken daha somut bilgilere ve belgelere dayanılarak, sorumluluk duygusu içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Muhalefet partilerinin bu süreçte takındıkları tavır ve üslupta değişiklik yapmaları gerektiğini savunan Çiçek, bu partilerin fikirlerini madde madde ortaya koymalarını istedi.
Hükümet Sözcüsü,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP ve MHP liderleriyle görüşüp görüşmeyeceği sorusuna, "Herkesle görüşmeye çalıştık, çalışıyoruz da. Ama, 'biz görüşmüyoruz' deniliyorsa, o takdirde bu sorunuzun cevabının ne anlam ifade ettiğini tekrar değerlendirmemiz lazım. 'Biz görüşmeyeceğiz' diyorsa ne yapalım?" karşılığını verdi.
HSYK'YA NEŞTER VURULUYOR
Öte yandan Adalet Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı '
Yargı Reformu Strateji Taslağı' tamamlandı ve Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Taslakta, AB'nin istediği yargı alanında kapsamlı değişiklikler öngörülüyor. Strateji taslağında en önemli düzenleme ise geçtiğimiz haftalarda atama kararnamesi krize dönüşen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) yönelik. HSYK'nın tarafsızlık, objektiflik ilkeleriyle uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması hedefleniyor. Cemil Çiçek,
yargı reformu stratejisinin AB ile uyum açısından birçok faslı ilgilendirdiğine dikkat çekti. "Bu temel ilkeleri biz de benimsemiş oluyoruz. Bu yargı reformunun esas amacı, yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını ve etkinliğinin artırılmasıdır." dedi.