Orada kalınacak günlerin sayılı olduğunun idrakiyle her anı, dolu dolu
ibadetle geçirmek isteyenler şimdiden ciddi
hazırlıklar yapmalı. İşte size önemli
tavsiyeler...
İlk hacı kafilesi, hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitti. Diğer adaylar da büyük bir heyecanla bir an önce orada olabilmeyi arzuluyor. Ancak hacı adaylarının acemilik ve yabancılık çekmemesi için yolculuğa çıkmadan önce hazırlık yapması gerekiyor.
İstanbul hac ve umreden sorumlu Müftü Yardımcısı Yusuf
Kavaklı, yolculuğa çıkmadan önce maddî ve manevî
hazırlıklarda bulunulması gerektiğini söylüyor. Adayların hacca gidecek sınırlı sayıdaki talihli insandan biri olmanın sevincini yaşadığını ifade eden Kavaklı, "Dinî bilgi eksikliği, iklim değişikliği, yoğun program gibi durumlar kişiyi sıkıntıya düşürüyor, zorluklar yaşatıyor. Yolculuğa çıkmadan önce yapılacak birtakım hazırlıklar, adayı şimdiden oralara hazırlayacak ve herhangi bir zorluk çekmesini önleyecek. Müftülüğün bilgilendirmesiyle yetinilmemeli, şahsi olarak da yoğun bir çaba içine girilmeli. Bilgiler toplayarak yapılacak olan ibadetin maneviyatına büyük çapta katkıda bulunmalı." diyor.
Yapılacak ibadetin detaylarını öğrenin. '
Hac nedir? Farzları vacipleri nelerdir? İhram ne demektir?' İhramlı kimse nasıl davranmalı? gibi konular hakkında bilgi edinin. Bunun için seminerlere katılın, kitaplar okuyun. Bu konuda elinizde kitaplar mutlaka olsun.
Tarih ve mekân bilgilerine vâkıf olun. Kâbe'nin tarihi, Nur ve Sevr dağla-rının önemi, Cemerat ve Mina'nın
şeytan taşlamadaki önemi, İslam'dan önceki
Mekke dönemi,
Medine tarihi vb. bilgiler toplayarak yapılacak ibadetin maneviyatına katkıda bulunun. Hz. İbrahim'i, Hacer validemizin hayatını okuyun.
Manevî anlamda hazırlık yapın. Bir süre sonra mesafelerin kapanacağını, Kâbe'yi göreceğinizi, Hz. Peygamber'in yaşadığı mekânlarda yaşayacağınızı ve böylece bu dünyada O'na komşu olacağınızı vs. düşünün. Haccı ruhunuzda yaşamak için hacla ilgili vaaz, sohbet ve yayınlara başvurun.
Efendimiz'in (sas) hayatını okuyun. Gittiğiniz yerler sevgili Peygamberi-miz'in yaşadığı muhitler. Bu mekânları
Allah Resulü'nün hayatını bilmeden, anlamadan hissedemezsiniz. Elinizde mutlaka Peygamberimiz'in hayatını anlatan birkaç kitap olsun. Mekke'yi, Medine'yi, Arafat'ı daha iyi anlayacak, daha iyi kavrayacaksınız.
Şimdiden az uykuya alışın. Hac, diğer ibadetlerin aksine bedenen yapılan bir ibadet. Hem
vakit sınırlı, hem de daha çok ibadet etmek isteği vardır. Orada az uyuyacak, geceleri ibadetle geçirecek, çok yürüyeceksiniz. İşte buna şimdiden alışmak için uyku düzeninizi oraya göre ayarlamaya çalışın.
Günlük spor yapın, bol bol yürüyün.Hacda en çok karşılaşılan sorunlar, bedenen zayıf düşmektir. Çünkü çok yürümek, çok efor sarf etmek durumundasınız. İşte
yolculuk başlamadan önce şimdiden yürüyüşe başlayın. Bol bol egzersiz yapın. Manen hazırlandığınız gibi bedenen de hazırlanın.
Kur'an'ı ve duaları öğrenin. Hac ibadeti sırasında bol bol Kur'an okuyup, dua etmek ve anı boş geçirmemek gerekir. Kur'an'ı bilmeyenler hızlıca öğrenebilir. Az bilenler geliştirebilir, bazı duaları ezberleyebilir. Yanınızda, okuyacağınız duaların olduğu kitapları götürün. Orada bu kitapları ya da duaların yazılı metinlerini bulamayabilirsiniz.
Dostlarınızın emanetlerine sahip çıkın. Dost ve yakınlarınızı ziyaret edin, onlardan dua isteyin. Onlar da size '
selam ve dua' emanet edecektir. Bu emanetlere sahip çıkın ve orada dostlarınızı da unutmayın.
Sabır ve kardeşlik için hazırlık yapın. Hacca milyonlarca insan gelecek. Bu da birtakım aksaklıkları, anlayışsızlıkları ortaya çıkaracak. Haccın
sabır işi olduğunu, sizin oraya turistik bir
gezi için gitmediğinizi düşünün ve bu yönde hazırlık yapın.
Önemli ihtiyaç maddelerini hazırlayın. Devamlı kullandığınız ilaçlarınızı, kronik rahatsızlığınız varsa hastalığınızla ilgili bilgileri,
güneş gözlüğü, uygun
ayakkabı,
giysi ve cilt tahrişleri için ilaçları mutlaka hazırlayın, son güne bırakmayın.