Haiti'yi vuran 7,0 büyüklüğündeki depremde başkent Por-Au-Prince'deki bir çok binanın yıkılırken, yıkıntılar arasında binlerce ölü ve yaralı bulunmasından endişe ediliyor.
Merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak bildirilen deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle
Cumhurbaşkanlığı Sarayı,
Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.
Caddelerin panik içindeki insanlarla dolu olduğunu belirten görgü tanıkları, gökyüzünün yıkılan binaların etkisiyle toz ve
duman içinde olduğunu dile getirdi.
Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu “tam bir felaket ve
kaos” olarak tanımlayan görgü tanıkları, yıkıntılar arasında yüzlerce insanın olduğunu, bu sayının binlerce de olabileceğini söyledi.
Ülkedeki çeşitli insani
yardım kuruluşlarının temsilcileri de, halkın
yoksul olduğunu ve belli bir inşaat standardının bulunmadığını belirterek, mevcut yapıların çoğunun dayanıksız binalar olduğunu, dolayısıyla ölü sayısının binlerce olabileceğini kaydetti.
Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti'de 1770'lerden bu yana görülmediğini bildirirken, sarsıntı Haiti'nin sınır komşusu
Dominik Cumhuriyeti ile
Küba'da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi.
Bu arada, ABD'den sonra
Venezuela da Haiti'ye
arama kurtarma ekipleri ile
gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.
BM EKİBİNDEN HABER ALAMIYOR
BM Barışı Koruma bölümü şefi Alain Le Roy, “yıkıcı depremin ülkedeki BM karargahına ciddi düzeyde zarar verdiği, burada görevli BM
personelinin çoğunun akıbetinin henüz bilinmediğini” söyledi.
Le Roy, halen karargahın uğradığı zararın belirlenmesi ve 'kayıp' personelin durumunu öğrenme konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Haiti'de 2004 yılından bu yana bulunan BM Barış Gücü'nün (MINUSTAH-BM Haiti İstikrar Misyonu) bugünkü personel sayısı 9 bin civarında.
BM kaynaklarına göre, MINUSTAH kapsamında toplam 2 bin 34 polis görevlisi bulunurken, bu güce
destek olan ülkeler arasında
Türkiye de bulunuyor.
Öte yandan, Haiti'deki deprem haberinin duyulmasından sonra Ankara'da
Dışişleri Bakanlığı ile
Kızılay yetkilileri arasında '
kriz durumu görüşmesi' yapıldı.
Edinilen bilgiye göre, görüşmede Haiti'deki deprem konusunda yapılabilecek olası çalışmalar ele alındı. Haiti'de en son 1770 yılında bu büyüklükte deprem meydana gelmişti.
KIZILAY EKİBİ BÖLGEYE GİDİYOR
Türk Kızılayı, Haiti'de meydana gelen 7,0 büyüklüğündeki depremin ardından
Afet Operasyon Merkezi'nde “kriz masası” oluşturulduğunu bildirdi.
Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Haiti'deki depremin çok sayıda ev ile bir hastanenin zarar görmesine neden olduğu hatırlatıldı.
Küba ve Dominik Cumhuriyeti'nden de hissedilen depremde çok sayıda kişinin yaralandığı ve can kayıplarının da olabileceğinin bildirildiği belirtilen açıklamada, “
Depremin ardından Haiti resmi makamları halka yönelik tsunami uyarısında bulundu. Deprem haberinin alınmasının hemen ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu.
Başbakanlık Afet ve
Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve
Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Haiti resmi makamları ve Haiti Kızılhaçı ile iletişime geçilerek taziye mesajları iletildi ve Türk Kızılayı'nın yardıma hazır olduğu mesajı verildi” denildi.
Açıklamada, bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, Türk Kızılayı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi.