Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin Twitter'a erişim engelinin kaldırılması kararına karşı yapılan eleştirilere ilişkin, "Mahkeme bir karar vermiştir. Bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz" dedi. Kılıç, seçim sonuçlarına itirazlarla ilgili, "Bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Çeşitli itirazlar olabilir, çeşitli yanlışlıklar olabilir, ancak görünen o ki sistem çalışıyor. Bununla ilgili kurullar, kurumlar, görevini ve gereğini yerine getiriyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılınmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, katıldığı Askeri Yargıtay'ın 100. Kuruluş Yıldönümü töreni sonrası basın mensuplarının twitter yasağının kaldırılması ile ilgili sorularını cevapladı.
Anayasa Mahkemesi Kılıç, karara yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine "Mahkeme bir karar vermiştir. Bur kararın sonucunda da bu tür duygusal refleksler olabilir, anlayışla karşılıyoruz" ifadesini kullandı. Anayasa Mahkemesi'ne yönelik değişiklik tartışmaları ile ilgili ise "Hiçbir endişe taşımıyorum. Yasa koyucu istediği zaman istediği değişikliği yapabilir, biz de ona göre hareket ederiz" cevabını verdi.
Youtube yasağı ile ilgili bir soru üzerine ise Kılıç, konunun kendilerine geldiği zaman değerlendireceklerini kaydetti.Seçim itirazları ile ilgili bir soru üzerine Kılıç, başvuru yapılması durumunda konuyu değerlendireceklerini vurguladı.
Bir gazetecinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kendisini ziyaret etmesiyle ilgili sorusuna ise Kılıç, "Sayın Başkan, çok yakından geçerken, 'uygunsanız ziyaret etmek isterim' dedi. Ben de 'Buyurun' dedim. Sayın Başkan'la eski bir tanışıklığımız var, zaman zaman görüşürüz" karşılığını verdi.
Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı adaylığı için isminin geçtiğini ifade etmesi üzerine Kılıç, "Bu konuyu biz de izliyoruz. Ancak şunu altını çizerek ifade etmek isterim, basında çıkan bu haberlerle ilgili benim hiçbir düşüncem görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi başkanıyım" diye cevap verdi.
“GAYRİ MİLLİ KARAR” AÇIKLAMALARI
Şunu söyleyeyim. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili hatırlarsanız 2004’te anayasa da bir değişiklik oldu. 90’ncı madde, temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda eğer bizim ulusal yasalarımızla uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde bir çatışma olursa, uluslararası anlaşmaların esas alınması gerektiğini söyler. Evrensel hukuku uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir. Şüphesiz ki bu görüşleri öne sürenler ifade özgürlüklerini kurmuşlardır.
Bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Şu anda çeşitli itirazlar yanlışlar olabilir. Ama görünen o ki sistem çalışıyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir. Ülkemizde sistemler çalışıyor. Bu çalıştığı sürece ben herhangi bir endişe duymuyorum.
25 ARALIK’TA SAVCILARIN TALİMATININ POLİSLER TARAFINDAN UYGULANMAMASI
Ben bu konuların ayrıntısına girmek istemem doğrusu. İçinde bulunduğumuz şartlar, AYM Başkanı olarak bunların ayaküstü değil, detaylı şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?