- "Devlet iktidarına dayanarak tasarruf edilen her kuruş milletin ve devletin parasıdır"
- "Önceki halinde hayırsever üyeler İl Genel Meclisi tarafından seçiliyordu. Düzenleme ile bu yetki valiye devrediliyor"
CHP muhalefet şerhi yazarak Erdoğan’ın İranlı Rıza Sarraf hakkında kullandığı ‘hayırsever işadamı’ ifadesine göndermede bulundu.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, CHP, Meclis’te görüşülen torba yasadaki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ‘iki hayırsever üye’ ifadesi hakkında ilginç bir muhalefet şerhi yazdı. Hayırsever olarak anılan bazı kişilerin adının yolsuzluk iddialarına karıştığı hatırlatıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda tutuklanan İranlı Rıza Sarraf hakkında kullandığı, “Hayırsever işadamı” ifadesine gönderme yapan CHP muhalefet şerhinde,“Deniz Feneri, TÜRGEV gibi vakıf ve derneklerin adının geçtiği yolsuzluk iddialarının ayyuka çıktığı bir dönemden geçen Türkiye’de hayır-hasenat işleri, Ak Parti iktidarında devlet rantının yaratılması, ele geçirilmesi ve paylaştırılması sürecinin bir kılıfı olarak kullanılmıştır” denildi.
BEYTÜLMALDEN HIRSIZLIK
Muhalefet şerhinde ranttan pay alanların, içinden ayırdıkları bağışlarla kendilerine ve yaptıkları işe ‘dini meşruiyet’ sağlama uğraşına giriştikleri ve siyasi otoritenin de buna göz yumduğu ileri sürüldü. “Bu konuda bir diğer önemli nokta da beytülmalden hırsızlık vakalarıdır. Hayır işleri dahil olmak üzere, hangi amaçla olursa olsun bu rantı dağıtırken kayıt ve denetim dışı bir kaynak oluşturulması sadece kanunlara göre suç işlenmesi değil, aynı zamanda kendiliğinden bu rantın bir kısmının birilerinin cebine girmesine, yani siyasi yolsuzluğun her türüne kapıların sonuna kadar açılması anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi.
Son iddiaların da hükümetin bir rant oluşturduğu, paylaştırdığı, hatta bir kısmına hayır işleri ve kendi siyasetini finanse etmek için el koyduğu iddia edilen muhalefet şerhinde şu görüşler yer aldı:
DEVLETİN PARASI
“Bu arada kayıt dışı trafikte bir kısmını da özel hesaplara geçirdiği artık bir sır olmaktan çıkmıştır. Zira Başbakan Erdoğan da soruşturmalar başladığında durumu ‘milletin, devletin parası değil ki’ diye savunmaya çalışmıştır. Devlet iktidarına dayanarak tasarruf edilen her kuruş milletin ve devletin parasıdır. İktidarın kullandığı gerçek güç, devlet rantını dağıtma yeteneğinden kaynaklanmaktadır. AKP iktidarı bu yeteneğini geliştirmek için defalarca Kamu İhale Yasası’nı değiştirmiş, kentlerin rantını peşkeş çekmekte zerre kadar beis görmemiştir. Bu nedenledir ki iktidarın, arkasındaki kimi medya ve iş dünyasından kişilerle kurduğu bağımlılık ilişkisi sayesinde yaşanan yolsuzlukların bugün gün ışığına çıkmış olması hiç tesadüf değildir.”
DÜZENLEME GETİRİYOR
Düzenleme ile büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, hayırsever vatandaşlar arasından seçilecek iki üye; il sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için doğrudan vali tarafından, ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için ise kaymakamın teklifi üzerine vali tarafından belirlenecek.
Düzenlemenin önceki halinde hayırsever üyeler İl Genel Meclisi tarafından seçiliyordu. Büyükşehir yasasındaki değişiklikle İl Genel Meclis’leri kaldırılınca bir çok yetkide olduğu gibi hayırsever üye seçimi de ortada kaldı. Düzenleme ile yetki Vali’ye veriliyor.