Uluslararası bilirkişi heyeti helikopterin
teknik arıza sonucu düştüğünü ispatladı. Emniyet, beş yıl önce
Antalya’da devriye görevi sırasında düşen helikopteri için ABD’li üretici
firmadan 12milyon dolar tazminat alacak. Uluslar arası bilirkişi şirketi, MD-600N helikopterinin “
pilotaj” hatasından değil
yakıt deposunda olmaması gereken bir parçanın teknik arızayanedenolması yüzündendüştüğünü
rapor etti. Antalya’da 19 Temmuz 2006’de 2’si pilot 5 polisin şehit olduğu helikopter
kazasının ardından
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, MD-600N
tipi helikopterin üretici firmasıMesa Air Group firması aleyhine ABD’de açtığı davada sona gelindi.
ŞEHİT YAKINLARINA TAZMİNAT
Helikopterin üretildiği
Arizona eyaletinde görülen davada
mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi raporunda
Türkiye’nin haklı olduğu ve Mesa Air Group’un tazminat ödemesi yönünde görüş bildirdi.
İçişleri Bakanlığı’nınmaddi ve manevi 12 milyon dolar tazminat istediği davada mahkeme önümüzdeki günlerde son sözü söyleyecek. ArizonaMahkemesi- ’nin bilirkişi raporu doğrultusunda karar vermesi bekleniyor. Öte yandan, İçişleri Bakanlığı korkunç kazada şehit olan polislerin ailelerine 300 ile 350 bin lira arasında tazminat ödedi.
PARÇALARA TEK TEK BAKILDI
Pilot Emniyet AmiriHakan Kaya, pilot baş
komiser Kudret Çalık, Antalya Muhabere Şube Müdürü Emniyet Amiri
Ramazan Can, komiser Adem Vurucu ile polismemuru Osman Karadağ’ın şehit olmasına yol açan kazadan sonra Emniyet GenelMüdürlüğü “kaza kırım” ekibi oluşturdu. Ekipte deneyimli pilot ve mühendisler yeraldı.Helikopterin motoru ve incelenmesi gereken diğer önemli parçaları ile birlikte ABD’ye giden bilirkişi heyeti, burada üretici firma uzmanları ile birlikte parçaları tek tek inceledi. Bu arada, helikopter kazasından sonra şehit yakınlarının İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davaları da sonuçlandı. Davalara bakanmahkemeler İçişleri Bakanlığı’nın şehit yakınlarına 300 ile 350 binlara tazminat ödemesine hükmetti.
Firma pilotaj hatası dedi
Türkiye ve ABD’de yapılan incelemelerde Mesa Air Group firması tazminat ödememek için helikopterin “pilotaj” hatasından düştüğünde ısrar etti. Ancak, uluslar arası bilirkişi şirketinin raporu ABD’li firmanın iddiasını çürüttü.
iKi iNCELEMEDE DE FARK EDiLEMEDi
İİnceleme raporuna göre, yakıt
kontrol cihazının içinde bulunan “ölçümleme başı ayar valfı” bölümünde 0.120x0.060 inch ebadında
yabancı bir plastik madde bulundu. Ana yakıt sisteminde bulunan 25 mikronluk yakıt filtresinin gözeneklerinden yaklaşık 100 kat büyük olduğu için dışarıdan girmesi mümkün olmayan yabancı madde büyük bir olasılıkla imalat sırasında içeride kaldı. Bu bölgeyede sadece fabrikada müdahale edilebiliyordu. Ancak yakıt kontrol cihazı daha önce iki kez gönderilmesine rağmen, fabrikada fark edilmedi.
Emniyet haklı çıktı
Türk mühendislerinin de katıldığı kaza kırım ekibinin incelemesinde helikopterde
üretim hatası bulunması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün üretici firma aleyhine Amerika’da açtığı davada da önemli gelişme yaşandı. Emniyetin Mesa Air aleyhine açtığı davada mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Bu alanda uluslar arası üne sahip bilirkişi şirketi raporunda Türkiye’yi haklı bularak, “Mesa Air hem tazminat ödemeli hem de helikopter enkazını Türkiye’den almalı” diye görüş bildirdi.
12 milyon $ tazminat
İçişleri Bakanlığı, 2004 yılında her biri 2.3 milyon dolara satın aldığı MD-600N helikopterler için ABD’li Mesa Air firmasından tazminatlarla birlikte 12 milyon dolar talep ediyor. Arizona Mahkemesi’nin bilirkişi raporuna göre karar vermesi halinde Emniyet Genel Müdürlüğü 5 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesinde mutlu sona ulaşacak.
Polis, Mesa Air’den 12 milyon dolar maddi-
manevi tazminat kazanmış olacak. ABD’li firmadan alınacak tazminatın
emniyetin hava filosuna yeni helikopter alımında kullanılacağı öğrenildi.
HABER: Kamil ELİBOL